Stadsbyggnadskontoret har upprättat ett planförslag i syfte att skapa fler studentlägenheter genom påbyggnad av studenthemmet Forum på Körsbärsvägen. Behovet av fler studentbostäder är mycket stort i Stockholm och ett prioriterat mål för staden.
Det internationella studenthemmet Forum uppfördes 1966 efter ritningar av A4 Arkitektkontor och Ragnar Uppman. A4 och Uppman var bland de främsta företrädarna för den strukturalistiska arkitektur som utvecklades under 1960-talet inom Byggnadsstyrelsen. Byggnader utformades som föränderliga strukturer som skulle kunna byggas om och anpassas till nya tiders behov. Bebyggelsen är placerad i en sluttning vid Körsbärsvägen nära Valhallavägen och bildar tillsammans med Domus och Nyponet ett centrum för studentboende som markeras genom liknande fasadmaterial av tegel och betong.
Fastigheten är markerad med grönt på Stadsmuseets kulturhistoriska klassificeringskarta vilket innebär att den har ett högt kulturhistoriskt värde och att bebyggelsen är särskilt värdefull från historisk, kulturhistorisk, miljömässig eller konstnärlig synpunkt. Stadsbyggnadskontoret har med stöd av Stadsmuseets klassificering och med anledning av att planområdet är beläget inom riksintresset för kulturmiljövården gjort bedömningen att bestämmelserna om skydd mot förvanskning enligt 8 kap.13 § plan- och bygglagen (PBL) aktualiseras för fastigheten.
Skönhetsrådet fann att en påbyggnad vore möjlig men att den måste vara betydligt lägre och mer återhållsam än i det aktuella förslaget. Den av Uppman och A4 så skickligt gjorda uppdelningen av den stora volymen i mindre enheter förtas helt i och med påbyggnaden. Konsekvensen blir att proportionerna förvrängs samt att de kulturhistoriska och arkitektoniska värden som tillskrivs byggnadskomplexet inte tas tillvara utan snarare förvanskas. Av den anledningen ställde sig rådet även frågande till att i detaljplanen förse byggnaderna med skydd-och varsamhetsbestämmelser. När påbyggnaden liksom i förslaget för Trygg Hansa-huset reducerar den befintliga strukturen till ett underordnat fundament reser sig frågan om vad som finns kvar att skydda.
I en vidare bearbetning av förslaget ser rådet gärna att antalet material reduceras till förmån för ett mer sammanhållet uttryck, t.ex. gäller detta för hus A som i nuvarande gestaltning får både trä, tegel och keramikplattor. Även utkragningen om 1,1 meter på hus C fann rådet problematisk då den våning som hamnar under utkragningen kommer att få mycket ogynnsamma ljusförhållanden. Att bryta horisontaliteten med stående fönster i tillkommande delar får enligt rådets mening inte den avsedda effekten att ”skapa ett spel mellan gammalt och nytt”. Istället blir en olycklig konsekvens av att förstärka vertikaliteten i påbyggnadsdelen att fönsterbanden i det befintliga huset ger ett intryck av att ha tryckts ihop. Syftet att aktivera Körsbärsvägen är vällovligt men förslaget behöver enligt Skönhetsrådets uppfattning en omfattande bearbetning för att nå de mål som anges.
Bilagor