Möte 2019-05-27
-
1
Justering
-
22
Frågestund
-
23
Mötet öppnas
-
24
Anmälningar
-
25
Närvaro
-
26
Justering
-
27
Valärenden i kommunfullmäktige 2019
-
Den 14 mars 2019 beslutade styrelsen för Stockholm Vatten AB att
för egen del godkänna utökning av verksamhetsområden för Stockholm Vatten AB beträffande vattenförsörjning och spillvattenavlopp respektive dagvattenavlopp i Huddinge respektive Stockholms kommun samt att hos Stockholms kommunfullmäktige hemställa om godkännande av den utökning respektive justering som rör Stockholms kommun.Bilagor
-
122kb Ladda ner dokument
-
-
Kommunfullmäktige fastställde den 4 mars 2019, § 9 , instruktionen för kommunstyrelsens råd för Agenda 2030. Rådet ska stödja, bevaka och ge råd i stadens arbete rörande Agenda 2030:s 17 globala mål för hållbar utveckling.
I samband med det beslutade även kommunfullmäktige att rådets 17 ledamöter har rätt till arvode i enlighet med Stockholms stads regler om arvoden med mera för kommunala förtroendeuppdrag.
I och med detta beslut införs även ett årsarvode om 5 500 kronor till rådets ordförande.Bilagor
-
105kb Ladda ner dokument
-
-
Den 5 september 2017 inkom Stockholms Kooperativa Bostadsförening (SKB) till exploateringsnämnden med en ansökan om att få friköpa marken till 94 tomträttsfastigheter i Stockholm.
Exploateringsnämnden har för varje enskild tomträtt prövat möjligheten till friköp i enlighet med gällande försäljningspolicy. Grundprincipen i försäljningspolicyn är att fastigheter som inte är strategiskt viktiga för staden att äga ska kunna avyttras. Fastigheter som inte bör säljas är exempelvis fastigheter i utvecklingsområden, där stadens ägande exempelvis kan underlätta ett framtida plangenomförande. Ett annat exempel är fastigheter med förväntad värdeökning, exempelvis till följd av planerade infrastrukturinvesteringar. Vidare tillåts inte friköp av bostadstomträtter under den första avgäldsperioden.
Efter denna prövning är exploateringsnämnden positiv till ett friköp av 42 av fastigheterna. Huvuddelen av dessa, 35 stycken, finns i olika delar av ytterstaden, sju finns i innerstaden.
Parterna har träffat en överenskommelse om friköp av 42 tomträtter, till det sammanlagda friköpspriset 1 043 352 000 kronor. Friköpspriset följer de principer som anges i gällande kommunfullmäktigebeslut om friköpspriser för flerbostadshustomträtter (dnr 123-41/2013), som anger att priset i normalfallet ska motsvara fastighetens marktaxeringsvärde.
För ett antal fastigheter har priset justerats med anledning av sjöläge (15 procent påslag) eller en särskild värdering på grund av lokalinslag med innerstadsläge, i linje med exploateringsnämndens försäljningspolicy och kommunfullmäktiges beslut.
Det bokförda värdet för de aktuella fastigheterna uppgår till sammanlagt cirka 28 miljoner kronor. Reavinsten beräknas därmed till cirka 1 015 miljoner kronor.
Försäljningen påverkar stadens tomträttsintäkter, som beräknas minska med 11 miljoner kronor från och med år 2020. Om överlåtelsen sker under innevarande år påverkas även 2019 års intäkter.Bilagor
-
160kb Ladda ner dokument
-
-
I linje med det uppdrag som formulerats i kommunfullmäktiges budget 2018, att kommunstyrelsen med stöd av miljö- och hälsoskydds-nämnden samt servicenämnden ska ta fram en stadsövergripande matstrategi för bättre folkhälsa och minskad miljö- och klimatpåverkan, har stadsledningskontoret tillsammans med berörda nämnder arbetat fram ett förslag till en stadsövergripande matstrategi.
Förslaget till strategi lägger fast stadens övergripande inriktning och ska ge tydlig vägledning och lägga grunden för ökad insikt och kunskap hos stadens medarbetare, brukare och Stockholmare. Modellen består av sex delar, God, Näringsriktig, Hållbar, Integrerad, trivsam och säker, som tillsammans bildar en helhet för måltiden och måltidsupplevelsen.Bilagor
-
206kb Ladda ner dokument
-
216kb Ladda ner dokument
-
-
Martin Westmont (SD) föreslår i en motion att ge kommunstyrelsen i uppdrag att genomföra en översyn av hur resursfördelningen ser ut mellan kommunens skolor för att tillförsäkra att alla elever i Stockholms stad får en likvärdig tillgång till elevhälsans resurser. Motionen framhåller att den psykiska ohälsan är ett växande problem i samhället och att psykisk ohälsa i tidig ålder kan påverka förmågan att tillgodogöra sig högre studier. Motionären bedömer att elevhälsan i många skolor brister och finns i en mycket varierande mängd beroende på stadsdel och skola i Stockholms stad. Motionären föreslår att kommunfullmäktige ger kommunstyrelsen i uppdrag att genomföra en översyn av hur resursfördelningen ser ut för att tillförsäkra att alla elever i Stockholms stad får en likvärdig tillgång till elevhälsans resurser.
Bilagor
-
129kb Ladda ner dokument
-