Det finns inga sammanträden att visa än
Inget protokoll har publicerats
Mötet öppnas
Närvaro
Justering
Dennis Wedin och Jonas Nilsson (båda M) har väckt en motion i Stockholms kommunfullmäktige om att stärka småbåtslivet i Stockholms stad. I motionen framförs bland annat att småbåtslivet i Stockholms stad ska stärkas. Detta ska ske genom att båtklubbar som idag arrenderar mark av staden ges långsiktiga arrenden i syfte att möjliggöra för bland annat större investeringar från klubbarnas sida.
Bilagor
Gabriel Kroon m.fl. (alla SD) föreslår i en motion väckt i kommunfullmäktige att det är viktigt att staden reflekterar en arkitektonisk mångfald som värnar historia och kulturarv, och att en mer harmonisk och tidlös stadsmiljö kan skapas genom att uppmuntra klassiska designprinciper och detaljer i nybyggnation och stadsmiljöutveckling.
Bilagor
Jan Jönsson (L) anför i en motion till kommunfullmäktige att det råder en hög grad av valfrihet inom Stockholms stad äldreomsorg som ska värnas samtidigt som formerna för denna valfrihet ska utvärderas och utvecklas. Motionären föreslår i motionen att utreda införandet och utformningen av ett valfrihetssystem enligt LOV som huvudregel för vård- och omsorgsboenden staden.
Bilagor
Linnéa Vinge och Liliane Åkerlund (båda SD) har väckt en motion i kommunfullmäktige. I motionen framhåller de att många medarbetare i äldreomsorgen idag har allt för bristande kunskaper i svenska, vilket riskerar att skapa otrygghet för brukaren. Motionärerna anser därför att äldreomsorgens medarbetare inte bara bör bli fler utan även mer kvalificerade, med mycket goda språkkunskaper i svenska och att staden behöver intensifiera sitt arbete med språklyftet inom äldreomsorgen. Motionärerna anser även att staden bör stärka rekryteringskraven med språktest för att validera individernas språkkunskaper i svenska.
Bilagor
I en motion av Jan Jönsson och Isabel Smedberg-Palmqvist (båda L), som väckts i kommunfullmäktige, beskriver motionärerna att ofrivillig ensamhet är ett stort problem i vårt samhälle och att inriktningen för Stockholms stad borde vara att främja möten och skapa mötesplatser som gör att äldre kan interagera med varandra och finna en meningsfull vardag.
Motionärerna föreslår initiativet ”Matvänner” där stadens äldre ska erbjudas möjlighet att, en gång i veckan, köpa och äta mat på det lokala äldreboendet tillsammans med andra personer i närområdet. I motionen föreslås att kommunfullmäktige beslutar att utreda möjligheten till Matvänner som pilot i staden.
Bilagor
Annika Elmlund (M) har väckt en motion i kommunfullmäktige där hon föreslår att relevanta nämnder ska få i uppdrag att ta fram en plan för hur äldre personer i Stockholms stad kan göras delaktiga i stadens arbete med att stärka den civila beredskapen. I motionen föreslås även att relevanta nämnder ges i uppdrag att identifiera personer som är mellan 70–80 år och informera dem om möjligheten att engagera sig i arbetet att stärka den civila beredskapen till exempel genom kommunen, frivillorganisationer och pensionärsorganisationer.
Bilagor
Gabriel Kroon och Linnéa Vinge (båda SD) har väckt en motion i kommunfullmäktige om att stoppa flytten av Medeltidsmuseet till nya lokaler i Börshuset, Gamla stan. I motionen anförs att Stockholms stad bör framställa en begäran till riksdagsförvaltningen om att Medeltidsmuseet ska fortsätta hyra lokalerna och verka på Helgeandsholmen. Motionärerna menar att Stockholms stad bör begära att Medeltidsmuseet ska få fortsätta verksamheten på Helgeandsholmen då flytten av museet skulle innebära att verksamheten kommer att sakna viktiga föremål och minska i attraktivitet.
Bilagor
Jonas Naddebo (C) har väckt en motion i kommunfullmäktige om att Stockholms stad ska delta som huvudpartner i Wallstreet 2025. Wallstreet är ett globalt koncept för konstutställningar i det gemensamma stadsrummet som genom samarbete mellan det privata och offentliga ska skapa trygga och trivsamma offentliga rum, platser och sammanhang där människor vill vistas.
Bilagor
Gabriel Kroon m.fl. (SD) föreslår i en motion till kommunfullmäktige att kulturnämnden ska ges i uppdrag att utarbeta en tydlig definition kring armlängds avstånd, samt demokratisera urvalet av offentlig konst.
Motionärerna anser att staden behöver utarbeta tydliga riktlinjer om hur konst i den offentliga miljön väljs ut samt vilken befogenhet den politiska församlingen har över valet av företeelse. De anser även att stadens tolkning om principen om armlängds avstånd bör definieras samt att i strategin bör de kommunala tjänstemännen och politikerna ses som en enhet. Enligt motionärerna bör beslutstagandet över valet av offentlig konst i största möjliga mån decentraliseras till medborgarna.
Bilagor
Jan Jönsson (L) föreslår i en motion till kommunfullmäktige ett antal åtgärder som han anser att staden behöver vidta i syfte att tydligt markera stadens ställningstagande mot Rysslands krig mot Ukraina samt för att säkerställa att stadens resurser inte går till aktörer som stödjer eller sponsrar kriget.
Bilagor
Andrea Hedin (M) har inkommit med en motion till kommunfullmäktige angående judiskt liv i Stockholm. I motionen framhålls att uppmärksammandet av judiskt liv i Stockholm är särskilt angeläget med anledning av samhällsutvecklingen och omvärldsläget. Det är enligt motionen av särskild vikt att uppmärksammandet och firandet av judiskt liv 250 år kommer många till del och därför bör vara tillgängligt i flertalet forum.
Bilagor
Nike Örbrink (KD) har väckt en motion i kommunfullmäktige i vilken hon föreslår att Natoflaggan ska vara hissad vid Stadshuset varje dag.
Bilagor
Gabriel Kroon m.fl. (alla SD) har väckt en motion i kommunfullmäktige. Motionärerna föreslår att vården av almar förenklas för stadsdelsnämnderna genom att dessa ges möjlighet att ta del av medel som är speciellt riktade mot sjukdomsdrabbade almar samt att trafiknämnden i samråd med stadsdelsnämnderna ges i uppdrag att revidera trädmålet så att även träd som fälls på grund av sjukdom inkluderas i målet om återplantering.
Bilagor
Dennis Wedin (M) har väckt en motion i kommunfullmäktige. I motionen lyfts ett antal frågeställningar kopplade till upplåtelser av stadens mark, dels för hyrcykelverksamhet, dels för offentliga toaletter, dels för reklamvitriner. Motionären anser att upphandlingar i enlighet med lagen om offentlig upphandling (LOU) eller drift i egen regi är dyrare och sämre lösningar än upphandling med koncession. Motionären föreslår att kommunfullmäktige ger trafiknämnden i uppdrag ta ett helhetsgrepp kring arbetet med tillstånd för reklamvitriner, att förbättra sin upphandlingskompetens samt att inte driva lånecykelsystem och offentliga toaletter i egen regi.
Bilagor
Per Rosencrantz (M) har väckt en motion i kommunfullmäktige. I motionen framförs ett antal förslag på hur gatulivet kan förbättras i Norra Djurgårdsstaden. Trafiknämnden föreslås få i uppdrag att utreda och installera farthinder på Husarviksgatan, Drevergatan och Labradorgatan samt att utreda en stängning av Lövängsgatan för biltrafik på sträckan mellan Slåttervallsgatan och Hamlingsgatan.
Bilagor
Kristin Jacobsson (C) har väckt en motion i kommunfullmäktige. Motionären framför att den organiserade brottsligheten är ett av Sveriges allvarligaste samhällsproblem och att det är allt vanligare att tjejer och kvinnor dras in i organiserad brottslighet och gängkriminalitet. Hotbilden för kvinnor som vill lämna kriminalitet beskrivs som komplex och svår och motionären anser att stadens avhopparverksamhet i mångt och mycket är riktad till män.
Med anledning av ovanstående så föreslår motionären att kommunfullmäktige beslutar att inrätta en avhopparverksamhet med samlad specialkompetens för kvinnor som önskar att lämna gängkriminalitet samt att det säkerställs att den information som ges ut gällande stadens avhopparverksamhet även riktas till tjejer och kvinnor.
Bilagor
Andréa Hedin (M) har väckt en motion i kommunfullmäktige. I motionen föreslås att Stockholms stad ska utreda och sätta in insatser vid varje öppen drogscen (ÖDS) som har en skola inom en radie av 500 meter för att undvika att barn och unga rekryteras av gängkriminella eller utsätts för brott.
Bilagor
Jan Jönsson (L) föreslår i en motion till kommunfullmäktige att staden inrättar ett eftervårdsprogram med tillhörande uppföljningsriktlinjer för placerade barn och ungdomar. Motionären framför att det är viktigt att eftervården kring unga som placerats på institution förbättras och att målsättningen måste vara att ett barn som placeras kommer ut i bättre skick än vid placeringen men att det dessvärre inte är så idag.
Bilagor
Andréa Hedin (M) har väckt en motion i kommunfullmäktige. I motionen föreslås en rad åtgärder för att garantera och säkerställa skolgången för barn på skyddade boenden.
Bilagor
Jan Jönsson (L) anför i en motion väckt i Stockholms kommunfullmäktige att studieroteam som arbetsmodell snarast testas som pilotverksamhet i ett par skolor som identifierat låg studiero som ett betydande problem samt att möjligheten att sprida arbetssättet till hela staden utreds och möjliggörs om utvärderingen av piloten blir framgångsrik.
Bilagor
I en motion väckt i kommunfullmäktige föreslår Linnéa Vinge (SD) att Stockholms stad ska upphandla ett trygghetspaket till skolorna bestående av metalldetektorer, skalskydd och väktare med pedagogisk träning som tillfälligt ska kunna sättas in omgående efter beslut av rektor.
Bilagor
I en motion väckt i kommunfullmäktige av Andréa Hedin (M) föreslås att alla kommunala grundskolor ges i uppdrag att arrangera lovskola, att lovskolan för låg- och mellanstadiet förstärks och utökas samt att staden etablerar samarbeten med lärosäten för att locka lärarstudenter att undervisa i lovskolan. Dessutom föreslås att lovskolan kombineras med meningsfull fritid.
Bilagor
Gabriel Kroon (SD) har väckt en motion i kommunfullmäktige där han föreslår att en vetenskaplig utvärdering beställs som redogör för feriejobbens långsiktiga effekter för olika grupper. Motionären föreslår även att nya riktlinjer för feriejobb ska utarbetas för att säkerställa insatsens kostnadseffektivitet.
Bilagor
Andréa Hedin (M) föreslår i en motion väckt i Stockholms kommunfullmäktige att stadens idrottsanläggningar och idrottshallar som finns i anslutning till de kommunala skolorna ska öppnas upp under loven.
Bilagor
Jonas Naddebo (C) har väckt en motion i kommunfullmäktige om att idrottsnämnden bör snöröja fler fotbollsplaner vintertid. I motionen föreslås därför att idrottsnämnden får i uppdrag att förbättra förutsättningarna för snöröjning av fotbollsplaner genom att exempelvis investera i mer utrustning och utöka tiden för personal att snöröja.
Bilagor
Sergej Salnikov (SD) har i kommunfullmäktige väckt en motion där han föreslår att kommunfullmäktige får i uppdrag att ta fram ett bildvisningsverktyg som, utan föranmälan, möjliggör bildvisning i fullmäktigesalen.
Motionären anför att det redan idag är tekniskt möjligt att visa bilder i fullmäktigesalen. Det kräver dock, enligt motionären, omständliga förberedelser innan sammanträdet. Det krävs att bilden skickas till tekniker i förväg samt kräver ett godkännande från kommunfullmäktiges ordförande. Motionären anser att detta gör det praktiskt sett omöjligt att löpande, under debatter nyttja den funktionen.
Bildvisningsvertyget skulle enligt motionären kunna möjliggöra tydligare och mer strukturerade presentationer av motioner, interpellationer vilket förbättrar förståelsen av behandlade ärenden. Motionären anser att genom att kunna visa upp relevanta bilder och grafik kan ledamöterna tydligare kommunicera sina ståndpunkter och argument.
Bilagor
Motion om att miljö- och hälsoskyddsnämnden bör ta över ansvaret för tillståndsgivningen vid utskänkning av alkohol
Jonas Naddebo (C) har väckt en motion i kommunfullmäktige där han föreslår att miljö- och hälsoskyddsnämnden ska överta ansvaret för tillståndsgivning vid utskänkning av alkohol från socialnämnden. Syftet, enligt motionären, är att förenkla för restauranger och företag då tillsynen av livsmedelagstiftningen och utskänkningstillstånd utförs av en och samma förvaltning.
Bilagor
I en motion väckt i kommunfullmäktige föreslår Gabriel Kroon (SD) att stadens fakturor och betalflöden ska granskas med hjälp av artificiell intelligens (AI) för att upptäcka felaktiga fakturor och utbetalningar i stadens betalningsflöden.
Bilagor
Motion om att centralisera handläggningen av ledsagning/ledsagarservice och biträde av kontaktperson
Gabriel Kroon (SD) och Emelie Wassermann (båda SD) har väckt en motion i kommunfullmäktige där de framför att det finns indikationer på att behovet av ledsagning/ledsagarservice och biträde av kontaktperson bedöms olika inom staden. Mot bakgrund av detta föreslår motionärerna att kommunfullmäktige ger berörda nämnder i uppdrag att upprätta en centraliserad funktion för handläggning av ledsagning/ledsagarservice och biträde av kontaktperson.
Bilagor
Motion om att kommunfullmäktiges ledamöter ska genomföra 100 besök hos Stockholms företagare under en dag
Dennis Wedin (M) anför i en motion till Stockholms stads kommunfullmäktige att Stockholm, trots goda förutsättningar för ett välmående och växande näringsliv, inte befinner sig i toppen av Sveriges kommuner vad gäller företagsklimat.
Mot bakgrund av det föreslår han att kommunstyrelsen och Stockholm Business Region AB ges i uppdrag att lägga upp en plan för att kommunfullmäktiges ledamöter under en dag ska genomföra totalt 100 företagsbesök i kommunen i syfte att förbättra företagsklimatet.
Bilagor
I en motion till kommunfullmäktige föreslår Andréa Hedin och Dennis Wedin (båda
M) att Stockholms stad inrättar en nattborgmästare. Motionärerna anser att Stockholm, likt andra städer i Europa och USA, bör inrätta en nattborgmästare som kan leda förändringsarbetet för att göra Stockholm mer attraktivt samt främja och skydda stadens nattliv. En nattborgmästare skulle kunna agera länk mellan olika aktörer och arbeta för att skapa en mer välkomnande miljö genom att minska kommunala begränsningar såsom öppettider och ljudnivåer.
Bilagor
Nike Örbrink (KD) har väckt en motion i kommunfullmäktige där hon föreslår att kommunstyrelsen ges i uppdrag att inrätta Näringslivsforum Stockholm som ett råd under kommunstyrelsen med syfte att förbättra Stockholms företagsklimat genom en kontinuerlig dialog mellan staden och det lokala näringslivet.
Rådet föreslås bestå av både förtroendevalda och externa representanter som ska följa stadens näringslivsarbete, ge råd, vara remissinstans och yttra sig över relevanta styrdokument.
Bilagor
Dennis Wedin (M) föreslår i en motion till kommunfullmäktige att kommunstyrelsen ska ta fram en strategi för Stockholms stads samordning med Frivården om arbetsplatser för samhällstjänst samt inrätta en samordningsfunktion med uppdrag att utveckla samverkan mellan staden och Frivården.
Motionären vill också att Stockholms stad uppdrar åt trafiknämnden och servicenämnden att där det är möjligt och säkert ordna arbetsplatser dugliga för Frivårdens klienter. Prioriterade arbetsplatser bör vara inom park- och naturskötsel, gaturenhållning samt klottersanering.
Bilagor
Jan Jönsson m.fl. (alla L) har lämnat in en motion till kommunfullmäktige om att utreda och att tillskapa sociala bostäder i Stockholm. I motionen föreslås att Stockholm bör utveckla metoder för att säkerställa rätten till bostad, särskilt för socioekonomiskt svaga hushåll som har svårt att köpa egen bostad.
Bilagor
Maurice Forslund (KD) föreslår i en motion väckt i Stockholms kommunfullmäktige att språktest införs för all pedagogisk personal vid stadens för-, grund- och gymnasieskolor samt övrig social verksamhet i egen regi som riktar sig till barn och ungdomar. Vidare anförs i motionen att anställd personal som inte uppnår språkkraven ska erbjudas utbildningsinsatser som syftar till att kraven nås.
Bilagor
Hanna Wistrand (L) har väckt en motion i kommunfullmäktige. I motionen föreslår hon att staden bör utreda möjligheten att erbjuda demokrati-praoplatser för stadens högstadieelever, för att på så sätt öka förståelsen och kunskapen i hur lokal demokrati fungerar och hur den genomförs i Stockholm.
Bilagor
Emelie Wassermann (SD) anför i en motion väckt i Stockholms kommunfullmäktige att ensamheten och isoleringen av våra äldre är ett växande problem samtidigt som att glappet ökar mellan den yngre och den äldre generationen och att naturliga mötesplatser saknas. I syfte att motverka detta föreslår motionären att berörda nämnder och utskott ska få i uppdrag att möjliggöra för ålderspensionärer att äta lunch till självkostnadspris i stadens kommunala skolor.
Bilagor
Andréa Hedin (M) har i kommunfullmäktige väckt en motion där hon lyfter utmaningar med trygghet och studiero i Stockholms skolor och betonar akutskolornas roll i att motverka ordningsproblem genom att erbjuda miljöombyte för elever i behov av detta. Motionären föreslår därför att Stockholms stad ska säkerställa att befintliga akutskolor har tillräckliga resurser samt att akutskolorna ska öppna upp för platser från årskurs 4.
Bilagor
Andréa Hedin (M) har väckt en motion i kommunfullmäktige. I motionen föreslås att kommunfullmäktige beslutar om att relevanta föräldraskapsstödsutbildningar anpassas i syfte att kunna hållas i och tillsammans med grundskolorna samt att modellen testas som ett pilotprojekt på några utvalda grundskolor.
Bilagor
Jan Jönsson (L) föreslår i en motion väckt i kommunfullmäktige att staden tar fram ett koncept för värderingsarbete i förskolan och skolan som bemöter destruktiva mansnormer i samhället i stort och på sociala medier.
Bilagor
Dennis Wedin (M) har väckt en motion i kommunfullmäktige där han anför att kommunfullmäktige i Stockholms stad ska besluta att avstyrka alternativet att lägga en arbetstunnel och byggarbetsplats för tunnelbaneutbyggnaden mellan Fridhemsplan och Älvsjö vid Rålambshovsparken. Motionären anför att staden istället ska föra en dialog med Region Stockholm om att hitta en lösning vid Lindhagensplan, som han menar inte skulle ha en lika stor negativ påverkan på bebyggelse, stads- och gaturum samt kulturmiljö.
Bilagor
Dennis Wedin och Johan Nilsson (båda M) har väckt en motion i kommunfullmäktige. I motionen konstateras att exploateringsnämnden den 24 augusti 2023 beslutade att förlänga markanvisningarna till två aktörer som har för avsikt att uppföra 200 lägenheter i flerbostadshus vid Herrängsskogen. Motionärerna föreslår att kommunfullmäktige ger exploateringsnämnden i uppdrag att avbryta arbetet med den planerade exploateringen vid Herrängsskogen och dra tillbaka de aktuella markanvisningarna inom fastigheterna Långbro 13:1 och Herrängen 1:1 samt att kommunfullmäktige uttalar att Herrängsskogen ska förbli oexploaterad för överskådlig framtid samt ger exploateringsnämnden och stadsbyggnadsnämnden i uppdrag att inte starta planering för andra/nya exploateringar inom området.
Bilagor
Jonas Naddebo (C) har väckt en motion i kommunfullmäktige där han framför att Stockholms stad borde satsa på och prioritera att införa fler tätortsnära betesdjur som skötselmetod och ekosystemtjänst samt att betesdjur är ett viktigt kulturmiljöinslag. I motionen föreslås kommunfullmäktige att besluta om att ge kommunstyrelsen och berörda nämnder och bolagsstyrelser i uppdrag att införa fler tätortsnära betesdjur som ekosystemtjänst i staden till exempel i Bällsta gård, Grimstafältet, Järvafältet och Kräppladiket.
Bilagor
Dennis Wedin (M) har väckt en motion i kommunfullmäktige där han föreslår att kommunfullmäktige uppdrar till berörda nämnder att utreda möjligheterna till att skapa en Förbifart Skarpnäck inom ramen för den pågående stadsutvecklingen i Bagarmossen–Skarpnäck.
Bilagor
Dennis Wedin (M) föreslår i en motion att kommunfullmäktige beslutar att uppdra till exploateringsnämnden att undanta Fredhällsparken som eventuell ersättningsplats för den 7-spelsplan som behöver ersättas.
Bilagor
Tapani Juntunen (SD) har väckt en motion i kommunfullmäktige. I motionen anförs att skärpta krav för kemtvättar behöver införas på grund av miljö- och hälsoproblem relaterade till kemtvättarnas kemikalieutsläpp. Mot bakgrund av det anförda föreslås i motionen att miljö- och hälsoskyddsnämnden ges i uppdrag att utreda
1. differentierade krav på lösningsmedelförluster för kemtvättar.
2. en skärpning av kravet om lösningsmedelförlust för kemtvättar till 1 procent.
3. hur sanktionsmöjligheterna påverkas av nya skärpta regler för samtliga kemtvättar.
Ärendet återremitterades på kommunstyrelsens sammanträde den 5 juni 2024 enligt kommunallagens regler om återremiss med motiveringen att miljö- och hälsoskyddsnämnden inte behandlat ärendet.
Bilagor
Dennis Wedin (M) har väckt en motion i kommunfullmäktige där han föreslår att eldning av eget trädgårdsavfall ska tillåtas även utanför de nuvarande angivna bestämmelserna i kommunens avfallsföreskrifter. Motionären föreslår även att stadsledningskontoret ska initiera en dialog med kommunerna i Stockholms län i syfte att hitta en enhetlighet i regelverket kring eldning av trädgårdsavfall i egna trädgårdar.
Bilagor
Jan Jönsson och Elin Hjelmestam (båda L) har väckt en motion i kommunfullmäktige där de föreslår att kommunfullmäktige beslutar om att staden ska utreda och plantera vertikala planteringar/artificiella träd. I motionen framförs att Stockholm kan vara en bra plats för att testa vertikala planteringar/artificiella träd. I motionen framförs även att dessa har bättre uppsugningsförmåga av luftföroreningar än vanliga träd, de ger ett tillskott till stadsmiljön samtidigt som de bidrar till att sänka temperaturen i takt med att somrarna blir allt varmare.
Bilagor
Jonas Naddebo (C) har skrivit en motion till kommunfullmäktige om en satsning på renare vatten och stadsövergripande vattenamiral.
I motionen framförs bland annat att staden ska tillsätta en ny tjänst, en vattenamiral, för att ha ett stadsövergripande ansvar för att förbättra vattenkvalitén vid stadens badplatser. Vattenamiralen bör också leda arbetet för att skapa fler badplatser och möjliggöra för fler bastuflottar i Stockholm. Därutöver lämnas följande förslag:
Att ge kommunstyrelsen och övriga berörda nämnder och bolagsstyrelser i uppdrag att bygga ut stadens dagvattenledningar och utveckla Henriksdal till ett av världens mest effektiva och avancerade reningsverk
Att ge kommunstyrelsen och övriga berörda nämnder och bolagsstyrelser i uppdrag att säkerställa att de prioriterade skyfallsåtgärderna genomförs samt att skapa incitament för fastighetsägare att genomföra skyfallsåtgärder
Att ge kommunstyrelsen och övriga berörda nämnder och bolagsstyrelser i uppdrag att förbättra informationen till allmänheten om badvattenkvaliteten
Att ge kommunstyrelsen och övriga berörda nämnder och bolagsstyrelser i uppdrag att se till att miljökvalitetsnormerna för god ekologisk och kemisk vattenstatus uppnås senast 2027.
Bilagor
Gabriel Kroon (SD) har väckt en motion i kommunfullmäktige. I motionen föreslås att kommunfullmäktige ger berörda nämnder i uppdrag att aktivt delta i internationella samverkansprojekt riktat mot klimat- och miljöförbättringar i utvecklingsländer. Motionären föreslår även att kommunfullmäktige tar ställning för en ”donationspolicy” där duglig teknisk utrustning alltid ska prövas för sin lämplighet i syfte att doneras till ett utvecklingsland.
Bilagor
Jonas Naddebo (C) har väckt en motion i kommunfullmäktige om en handlingsplan för en ökad energilagring. I motionen föreslås att kommunstyrelsen, tillsammans med berörda nämnder, får i uppdrag att ta fram en handlingsplan för att öka energilagringen och värmelagringen i stadens egna fastigheter samt i privata aktörers fastigheter samt av överskottsel från stadens egna elproduktion.
Bilagor
I en motion väckt i kommunfullmäktige föreslår Gabriel Kroon m.fl. (alla SD) att exploateringsnämnden ska införa ett demokrativillkor på samtliga arrenden och försäljningar till föreningar, stiftelser, religiösa samfund och andra icke-vinstdrivna aktörer.
Bilagor
I en motion väckt i kommunfullmäktige föreslår Gabriel Kroon (SD) att Stockholms stad ska ta fram ett strategidokument för att stimulera fler verksamheter att söka EU-medel. Motionären föreslår även att Stockholms stads EU-policy revideras med skärpta skrivningar om att verka för ökad fördelning av EU-stöd till Stockholm.
Bilagor
Andréa Hedin (M) har väckt en motion i kommunfullmäktige angående läslust och tillgång till böcker bland stadens barn och unga. Motionären föreslår att kommunfullmäktige beslutar att förskolor i egen regi förses med enkla hallbibliotek och tillhörande böcker som barn och deras familjer kan låna hem. I motionen föreslås också att skolor i egen regi delar ut sommarlovspresenter i form av en egen bok varje år under grundskoleåren till sina elever.
Bilagor
Andréa Hedin och Sophia Granswed Baat (båda M) har inkommit med en motion till kommunfullmäktige, i vilken de lyfter förskolan som en viktig grund för barns framtida skolgång och anför att införandet av karriärtjänster i skolan har medfört en ökad professionalisering av lärarkåren. Motionärerna anser att samma möjligheter till meritering och karriärsutveckling även bör möjliggöras för förskollärare och att möjligheter att erhålla statsbidrag för syftet bör undersökas.
I motionen föreslås att kommunfullmäktige beslutar att stadsledningskontoret, tillsammans med berörda nämnder, ges i uppdrag att utforma karriärtjänster i Stockholms stads förskolor.
Bilagor
Linnéa Vinge (SD) har inkommit med en motion till kommunfullmäktige, i vilken hon anför att skilda förutsättningar till språkutveckling är det största hindret för en mer jämlik utbildning, och att det är av stor vikt att barn tidigt ges goda förutsättningar att utveckla sina språkkunskaper.
I motionen lyfts att Stockholms stads förskolerapport har slagit fast att mer behöver göras för att höja kompetensen i svenska hos personalen och att nuvarande insatser behöver utvärderas. Motionären förordar att staden kartlägger vilka förskolor som har problem med bristande svenskkunskaper hos personalen, för att på ett bättre sätt kunna rikta de befintliga utbildningarna dit de behövs.
I motionen föreslås att kommunfullmäktige beslutar att berörda nämnder ges i uppdrag att genomföra en kartläggning av i vilka förskolor som det föreligger problem med bristande svenskkunskaper hos personalen.
Bilagor
Jan Jönsson (L) anför i en motion väckt i kommunfullmäktige att skolan är den främsta skyddsfaktorn för unga människors liv och framtida livschanser och att socialtjänsten ska stötta skolans lärande uppdrag. För att hjälpa elever med hög frånvaro tillbaka till klassrummet finns i dag flera skolsociala team i Stockholms ytterstadsområden som huvudsakligen stöttar elever med skolfrånvaroproblematik.
Jan Jönsson (L) föreslår att kommunfullmäktige beslutar att arbetsmodellen skolsociala team sprids till samtliga stadsdelar, att rutiner utvecklas så att skolsociala teamen får en naturlig koppling till socialtjänstens utredningsenheter och att uppdraget till de skolsociala teamen breddas från endast skolfrånvaro till att kunna arbeta med elever som uppvisar beteenden som på andra sätt är svåra för skolorna att hantera på egen hand.
Bilagor
Jan Jönsson och Isabel Smedberg-Palmqvist (båda L) har väckt en motion i kommunfullmäktige med förslag om att andelen fackutbildade skolbibliotekarier måste öka. I motionen framhålls skolbibliotekens roll i att främja läsning, språkutveckling och i att stödja elevernas inlärning enligt läroplanen. Skolbiblioteken erbjuder en plats för studier och återhämtning samt tillhandahåller material till undervisningen. Utbildade skolbibliotekarier hjälper elever att förstå källor, hitta rätt litteratur och navigera i medielandskapet. Enligt motionen visar forskning att skolbibliotekarier förbättrar elevers medie- och kommunikationskunnighet. I motionen lyfts även fram att man har funnit positiva samband mellan heltidsanställda, kvalificerade skolbibliotekarier och elevers provresultat i att läsa och skriva.
Bilagor
Therese Lindström (M) har väckt en motion i kommunfullmäktige. I motionen föreslås att kommunfullmäktige beslutar dels att kyrkogårdsnämnden ska bli en beställare av byggprojekt från fastighetsnämnden, dels att fastighetsnämnden ska ta över uppdraget att projektera nybyggnationer för kyrkogårdsnämnden och att kyrkogårdsnämndens investeringsbudget ska föras över till fastighetsnämnden.
Bilagor
Per Rosencrantz (M) har väckt en motion i kommunfullmäktige där han föreslår att alla nämnder och bolag inom Stockholms stad ska införa en standard där arbetsgivaravgiftens storlek klart och tydligt specificeras på de anställdas lönebesked.
Motionären anser att förslaget skulle främja ökad transparens och förståelse för skattesystemet bland de anställda och sätta ett exempel för andra kommuner och organisationer att följa.
Bilagor
Jonas Naddebo (C) har väckt en motion i kommunfullmäktige om att bygga en evenemangshall.
I motionen framförs att en ny evenemangshall med en publikkapacitet om cirka 5000 - 7 000 platser bör byggas i Stockholm. Motivet är att stärka Stockholm som evenemangsstad och i det behöver större idrottsevent främjas.
Bilagor
Gabriel Kroon m.fl. (SD) har väckt en motion i kommunfullmäktige. Motionärerna föreslår att trafiknämnden i samråd med kulturnämnden samt relevant stadsdelsnämnd får i uppdrag att skapa en permanent matmarknad på en central plats i staden.
Bilagor
Dennis Wedin (M) har väckt en motion i kommunfullmäktige. I motionen föreslås att staden förbättrar förutsättningarna för de företag som hyr ut elsparkcyklar och vidtar åtgärder som gör att elsparkcyklarna blir så användarvänliga som möjligt. Motionären anser att tillståndsprocessen är onödigt komplex och att tillstånden gäller alltför kort tid, vilket innebär att aktörerna inte kan planera sina verksamheter på lång sikt och att deras kompetensförsörjning försvåras.
I motionen föreslås trafiknämnden få i uppdrag att förlänga tillstånden för elsparkcykelföretagen till 1 år i stället för dagens 6 månader. Trafiknämnden föreslås även få i uppdrag att anpassa stadens regelverk med syfte att likabehandla cykel med elsparkcykel i fråga om hastighetsbegränsningar, inom ramen för kommunens rådighet i frågan.
Bilagor
Jonas Naddebo (C) har väckt en motion i kommunfullmäktige där han föreslår att Stockholms stads samtliga förvaltningar inför så kallade onödighetsinventeringar, det vill säga listor på arbetsuppgifter som inte skapar värde för kommunen eller för medborgarna. Förvaltningarna föreslås även att, i ett så kallat ”anti-pilotprojekt”, under en begränsad period avstå från de uppgifter som identifierats i inventeringen samt att utvärdera effekterna av att dessa arbetsuppgifter slopats.
Bilagor
Jonas Naddebo och Svante Linusson (båda C) har väckt en motion i kommunfullmäktige. I motionen föreslås att Stockholms stad ska tredubbla antalet bilpoolsplatser i samtliga stadsdelar till år 2027 samt ta fram en bilpoolsplan som pekar ut var dessa bilpoolsplatser ska prioriteras. Vidare föreslås att 20 procent av befintliga parkeringsplatser på gatumark ska göras om till fastighetsmark i samband med detaljplanändringar för att möjliggöra reserverade parkeringsplatser för bilpooler och delningstjänster. Det föreslås också att Stockholms stad ska påverka regeringen att uppdatera reglerna att reservera parkeringsplatser på gatumark till bilpooler och bildelningstjänster.
Bilagor
I en motion väckt i kommunfullmäktige föreslår Jonas Naddebo (C) att Stockholms stad ska medverka till att en flaggstång sätts upp på Fria Ukrainas plats utanför Ryska ambassaden.
Bilagor
Interpellation av Jan Jönsson (L) till finansborgarrådet Karin Wanngård (S) om stadens samarbete med civilsamhället
Interpellation av Johan Kling (C) till borgarrådet Emilia Bjuggren (S) gällande SJ:s beslut att dra in Uppsala pendeln
Interpellation av Andréa Hedin (M) till utbildnings, arbetsmarknads-, och personalborgarrådet Emilia Bjuggren (S) om skolans förutsättningar för skydda elever från heders- och uppfostringsresor
Interpellation av Per Rosencrantz (M) till finansborgarrådet Karin Wanngård (S) om det försämrade företagsklimatet i Stockholms stad
Interpellation av Nike Örbrink (KD) till social- trygghetsborgarrådet Alexander Ojanne (S) angående företagares trygghet i Stockholm
Interpellation av Nike Örbrink (KD) till social- och trygghetsborgarrådet Alexander Ojanne (S) om uteblivna arvodesutbetalningar till stadens gode män
Interpellation av Andréa Hedin (M) till till utbildnings-, arbetsmarknads- och personalborgarrådet Emilia Bjuggren (S) om den rödgröna majoritetens avsikter med att vända flickors sjunkande skolresult
Interpellation av Nike Örbrink (KD) till social- och trygghetsborgarrådet Alexander Ojanne (S) angående arbetet mot olovliga bosättningar
Interpellation av Jan Jönsson (L) till social- och trygghetsborgarrådet Alexander Ojanne (S) om handlingsplanen för att förbättra arbetssituationen för socialsekreterare och biståndshandläggare
Interpellation av Aleks Sakala (M) till finansborgarrådet Karin Wanngård (S) angående en helhetsöversyn och upprustning av utsatta områden på Norra Järva
Interpellation av Andréa Hedin (M) till förskole-, barn- och fritidsborgarrådet Alexandra Mattsson (V) angående tilläggsbelopp i förskolan
Interpellation av Andréa Hedin (M) till förskoleborgarrådet Alexandra Mattsson (V) om de stora barngrupperna i Stockholms förskolor
Interpellation av Andréa Hedin (M) till utbildnings-, arbetsmarknads och personalborgarrådet Emilia Bjuggren (S) om att skolor i Stockholm ger ut läxor via appar
Interpellation av Per Rosencrantz (M) till finansborgarrådet Karin Wanngård (S) om Socialdemokraternas orealistiska bostadspolitik för Stockholm
Frågestund
Närvaro
Ärendet delas ut på kommunfullmäktiges sammanträde.
Beslut av behandlade motioner
Trafiknämnden har tagit fram ett Prioriterat gångvägnät för Stockholms stad utifrån ett uppdrag i kommunfullmäktiges budget för 2024. Syftet med planen är att peka ut ett gent nätverk av gångstråk som tillsammans binder samman stadens viktiga målpunkter. I gångvägnätet framhålls stråk som fyller en särskilt viktig funktion ur ett gångperspektiv och där många människor rör sig. Framtida eller saknade länkar som kan bidra till ett mer gent och sammanhängande gångvägnät beskrivs också. Gångvägnätet ska i första hand ses som ett prioriteringsstöd som kan underlätta planeringen för olika delar av stadens verksamheter.
Bilagor
Till följd av ändringar i skollagen har Storsthlms styrelse gett den politiska styrgruppen i uppdrag att ta fram ett förslag till primärt samverkansavtal för gymnasieskola i Stockholms län. Avtalet liknar i stora delar gymnasieregionens befintliga samverkansavtal. Två tillägg har gjorts för att möta ändringar i skollagen. För det första ska planering och dimensionering av utbildningar i regionen, utöver elevernas önskemål, möta arbetsmarknadens behov. För det andra ska avtalet omfatta introduktionsprogrammen programinriktat val och yrkesintroduktion när de är utformade för grupp av elever.
Bilagor
Överenskommelse om exploatering med överlåtelse för bostäder inom fastigheten Stadshagen 1:1 i Stadshagen med Byggnadsfirman Erik Wallin AB, projekt Stadshagen
Exploateringsnämnden har tillsammans med Byggnadsfirman Erik Wallin AB upprättat en överenskommelse om exploatering med överlåtelse av mark inom fastigheten Stadshagen 1:1 (bilaga till utlåtandet).
Genomförandebeslut för projektet Stadshagen fattades av kommunfullmäktige år 2018 (dnr KS 2018/489). Detaljplanen möjliggör sammantaget cirka 1 800 nya bostäder, förskolor, kontor, skola, idrottsplats, tennishall, parkeringsgarage, gator, torg och parker. Den föreliggande överenskommelsen avser genomförande och överlåtelse av mark inom området som i detaljplanen betecknas Rasbranten 6a och avser bostadsexploatering för cirka 37 bostäder.
Enligt överenskommelsen ska staden överlåta mark för bostäder till ett markpris om 35 665 kronor per kvadratmeter ljus BTA. Markpriset för lokaler är 7 329 kronor per kvadratmeter BTA. Värdetidpunkt är januari 2014. I denna prisnivå beräknas försäljningsinkomsten uppgå till 65,7 miljoner kronor, vilket är den köpeskilling som anges i exploateringsnämndens beslut. Med uppräkning fram till tillträdesdagen beräknas köpeskillingen att överstiga 90 miljoner kronor. Överenskommelsen har därför hemställts till kommunfullmäktige för godkännande.
Överenskommelsen är villkorad av godkännande av kommunfullmäktige senast den 30 juni 2025. Marköverlåtelsen är en del av genomförandet av exploateringsprojektet Stadshagen.
Bilagor
Stadsutvecklingsprojektet Bromma flygplats syftar till att i enlighet med översiktsplanen utveckla en ny stadsdel genom en omvandling av flygplatsområdet efter 2038. Exploateringsnämnden bedömer att cirka 16 000 bostäder kan möjliggöras inom arrendeområdet. Totalt bedömer nämnden att cirka 22 500 bostäder kan utvecklas inom staden när flygplatsen avvecklas.
Det inledande arbetet under år 2024 har haft en projektbudget på två miljoner kronor inom ramen för exploateringsnämndens budgetuppdrag om Bromma Parkstad. Detta reviderade utredningsbeslut syftar till att ta fram ett planprogram som ska möjliggöra en omfattande stadsutveckling där Bromma flygplats utvecklas till en sammanhängande lokal och regional målpunkt i form av en tät och levande blandstad. Programarbetet föreslås omfatta övergripande utredningar av föroreningar, trafik, skyfall, dagvatten, ekologi, geoteknik med mera och interntid för bland annat samordning med andra nämnder och intressenter.
Projektet innehåller flera komplexa frågor som utgör projektrisker, bland annat behov av sanering efter närmare 90 år av flygplatsverksamhet, trafiklösningar, skyfall- och dagvattenhantering samt utmanande grundläggningsförhållanden.
Det är viktigt att projektet avgränsar riskerna under arbetet med planprogrammet för att inte överskatta projektets måluppfyllnad och lönsamhet.
Detta beslut omfattar utredningsmedel fram till ett antaget program i kommunfullmäktige. Jämfört med tidigare beslut föreslås en utökning av utredningsbudgeten med 39 miljoner kronor till 41 miljoner kronor. För utredningsarbetet efter antaget program kommer nya reviderade utredningsbeslut att behövas.
En ny stadsdel inom flygplatsområdet kräver en grundläggande uppbyggnad av alla tekniska system och ny transportinfrastruktur. Det behövs flera nya skolor, parker, arbetsplatser med mera. I princip samtliga nämnder och bolag kommer att bli involverade eller berörda i planeringen och utbyggnaden av den nya stadsdelen där Bromma flygplats ligger idag.
På platsen finns idag flygplatsverksamhet som ska avvecklas. Ansvaret för avvecklingen av Bromma flygplats åligger staten genom Swedavia. I avvecklingen måste det klargöras att staten genom Swedavia tar ansvar för sanering av föroreningar efter flygplatsen i enlighet med gällande arrendeavtal för marken samt enligt miljölagstiftningen.
Bilagor
Ett ramavtal om laddningsbara kontantkort med leverantören ICA Banken AB löper ut den 31 december 2025. Kommunkoncernen har därmed behov av ett nytt ramavtal och i ärendet föreslås att en ny central upphandling av laddningsbara kontantkort genomförs.
Bilagor
Ett ramavtal om kontanthanteringstjänster med leverantören Loomis Sverige AB löper ut den 28 januari 2026. Kommunkoncernen har därmed behov av ett nytt ramavtal och i ärendet föreslås att en ny central upphandling av kontanthanteringstjänster genomförs.
Bilagor