Möte 2022-11-28
-
1
Frågestund
-
2
Mötet öppnas
-
3
Anmälningar
-
5
Närvaro
-
6
Justering
-
7
Valärenden i kommunfullmäktige 2022
-
Tertialrapporterna med helårsprognos utgör en del av den löpande uppföljning som kommunstyrelsen har ansvar för. Uppföljningen bygger i huvudsak på att prognostiserade avvikelser mot budget och mot verksamhetens mål redovisas och kommenteras. Syftet är att samlad information om ekonomi och verksamhet ska ge stadens ledning en helhetsbild av budgethållning, effektivitet och kvalitet i relation till beslutade mål. Underlagen utgör en viktig del i kommunstyrelsens uppsiktsplikt.
Stadsledningskontoret har analyserat samtliga nämnders tertialrapporter. Kommunfullmäktige har fastställt tre inriktningsmål samt tolv underliggande mål för verksamhetsområden. Under respektive inriktningsmål ges en sammanfattad bedömning av nämndernas och bolagsstyrelsernas uppfyllelse av årsmålet. Bedömningen utgår från hur nämnderna och styrelserna beskriver att de arbetat under året för att bidra till uppfyllelse av årsmålet.Bilagor
-
243kb Ladda ner dokument
-
513kb Ladda ner dokument
-
195kb Ladda ner dokument
-
260kb Ladda ner dokument
-
367kb Ladda ner dokument
-
322kb Ladda ner dokument
-
457kb Ladda ner dokument
-
449kb Ladda ner dokument
-
685kb Ladda ner dokument
-
-
Enligt en överenskommelse mellan samtliga partier i Stockholms stad har partierna rätt till vissa arvoderingar av förtroendevalda. Helt arvode för förtroendevalda med särskilda uppgifter utges till 65 procent av arvodet för borgarråd som tjänstgjort mer än fyra år. Arvoderingarna finansieras enligt partiernas överenskommelse inom respektive partis budgetram.
Bilagor
-
22kb Ladda ner dokument
-
22kb Ladda ner dokument
-
-
10
Ändringar av Allmänna lokala ordningsföreskrifter gällande nya hundrastgårdar (Glömminge, Lunda industriområde och Spånga by) inom Spånga-Tensta stadsdelsnämndsområde
Spånga-Tensta stadsdelsnämnd har till kommunfullmäktige hemställt förslag till ändringar i de allmänna lokala ordningsföreskrifterna för Stockholms kommun för godkännande. Ändringarna rör nya hundrastplatser i stadsdelsnämndsområdet.
Bilagor
-
158kb Ladda ner dokument
-
133kb Ladda ner dokument
-
-
11
Ändring av Allmänna lokala ordningsföreskifter gällande hundrastgårdar– (Stureby, Hagsätraskogens naturreservat och Enskedefältet) inom Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämndsområde
Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd avser att anlägga två hundrastgårdar i år, en i Stureby och en i Hagsätraskogens naturreservat.
Stadsdelsnämnden föreslår även att den planerade hundrastgården på Enskedefältet vid Sockenvägen tas bort från bilaga 9 till de Allmänna lokala ordningsföreskrifterna eftersom det finns planer på att bygga en driving range på platsen.
Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd har mot denna bakgrund hemställt till kommunfullmäktige förslag till ändringar i de Allmänna lokala ordningsföreskrifterna för Stockholms kommun för godkännande.Bilagor
-
130kb Ladda ner dokument
-
763kb Ladda ner dokument
-
-
Taxan för vatten och avlopp (VA) består i huvudsak av två slags avgifter; anläggningsavgift och brukningsavgift. Brukningsavgifterna utgör drygt 90 procent av de taxebaserade intäkterna. Anläggningsavgiften är en engångsavgift som betalas i samband med anslutning till det kommunala VA-nätet. Avgiftens syfte är att finansiera kostnaden för tillkommande fastigheter inom den allmänna VA-anläggningen.
Brukningsavgifter baseras på förbrukning av olika tillhandahållna vattentjänster; dricksvatten, spillvatten och dagvatten. Dagvattentjänsten kan avse fastighet, gata eller allmän platsmark. Det finns även avgifter för särskilda VA-abonnemang, inklusive serviceåtaganden och industriavloppstaxa.
För varje enskild kund utgörs såväl anslutningsavgifter som brukningsavgifter av en kombination av olika tillhandahållna tjänster. För att förenkla jämförelserna av hur taxeförändringarna påverkar olika kunder och för att kunna göra nationella jämförelser används särskilt framtagna typhus, som står modell för en viss kategori av kunder. Typhus A är ett enfamiljshus med 800 kvadratmeter tomtyta och en vattenförbrukning om 150 kubikmeter per år. Typhus B är ett flerfamiljshus med 15 lägenheter, 800 kvadratmeter tomtyta och en vattenförbrukning om 2 000 kubikmeter per år.Bilagor
-
633kb Ladda ner dokument
-
945kb Ladda ner dokument
-
-
13
Inriktningsbeslut gällande Stockholm Vatten AB:s Huvudvattenledning Lovö VV – Drottningholmssundet
Stockholm Vatten och Avfall AB (SVOA) står inför en omfattande kapacitetsförstärkning av produktion och distribution av dricksvatten. Utbyggnaden av dessa förstärkningar görs inom programmet Stockholms framtida vattenförsörjning (SFV). Ett antal ledningssträckor på huvudvattensystemet behöver på grund av detta förstärkas. Sträckan mellan Lovö vattenverk och reservoaren i Trekanten är en av dem.
Det aktuella ärendet avser nyläggning av en huvudvattenledning på en delsträcka, Lovö vattenverk till Drottningholmssundet, av sträckan mellan Lovö vattenverk och reservoaren Trekanten i Liljeholmen.
Genomfört projekt höjer leveranssäkerheten i nuläget och i framtiden samt medför att befintlig huvudvattenledning blir möjlig att stänga av och renovera. Projektet krävs för att nyttiggöra nybyggnaden av ett nytt vattenverk på Lovön samt det pågående projektet gällande förläggning av en ny huvudvattenledning i Drottningholmssundet.
Projektet krävs dessutom för att öka den regionala samverkan som finns utpekad i den regionala vattenförsörjningsplanen.
Projektering är planerad till åren 2023-2025 med ett genomförande grovt planerat till åren 2026-2030.Bilagor
-
465kb Ladda ner dokument
-
464kb Ladda ner dokument
-
-
Hagastaden är ett av kommunfullmäktige utpekat angeläget stadsutvecklingsprojekt, där ett nytt område skapas genom överdäckning av E4/E20 och Värtabanan. Stadsutvecklingsområdet sträcker sig över kommungränsen och bygger ihop Stockholm med Solna. Inom Stockholms kommun kommer projektet att innebära byggandet av cirka 3 800 bostäder samt arbetsplatser, förskola, skola och ytor för rekreation. För Stockholm Vatten och Avfall AB (SVOA) innefattar projektet byggandet av omkring 24 km ledningar, två tryckstegringsstationer, en avloppspumpstation och ett dagvattenmagasin.
Det här ärendet avser ett reviderat genomförandebeslut för Stockholm Vatten AB:s huvudprojekt Hagastaden som i sin tur är uppdelat på 19 delprojekt. Projektets förutsättningar har ändrats och omfattningen har ökat med 112 mnkr sedan genomförandebeslutet år 2014. Enligt Stockholms Stadshus AB:s tillämpningsanvisningar avseende bolagens investeringar ska reviderat genomförandebeslut tas vid utgiftsförändringar på 15 procent eller mer. Därför ansöks nu om reviderat genomförandebeslut om 566 mnkr. Ökningen i budget beror på att kommungränsen flyttats vilket gjort att SVOA:s verksamhetsområde utökats, att strukturen för östra delen av Hagastaden ändrats, att byggandet av ett dagvattenmagasin tillkommit samt att tidplanen förlängts från färdigställande år 2025 till år 2030.Bilagor
-
471kb Ladda ner dokument
-
464kb Ladda ner dokument
-
-
Stockholms stad tar emot ett stort antal gymnasieelever från andra kommuner och får kostnadsersättning för dessa enligt prislistan för nationella program inom samverkansområdet inom Stockholms län. Programpriserna för gymnasiet ses över årligen efter dialog med kommunledningarna i Stockholms län. Kommunförbundet Storsthlms styrelse har beslutat att rekommendera en prislista för 2023 som baseras på en genomsnittlig ökning med 1,8 procent för programpriser och strukturtillägg.
Bilagor
-
119kb Ladda ner dokument
-
664kb Ladda ner dokument
-
-
Stadsledningskontoret har utifrån uppdrag från kommunfullmäktige tagit fram en utredning om hur delaktigheten och inflytandet kan stärkas i stadens råd för funktionshinderfrågor (råd). Råden föreslås få en mer strategisk roll i att stödja och ge råd i planering och genomförande av stadens arbete med att leva upp till de mänskliga rättigheterna för personer med funktionsnedsättning.
Antalet stadsdelsnämndsanknutna råd föreslås minska från 13 till 6. Antalet ledamöter i stadsdelsnämndsknutna råd föreslås öka från 7 till 8. Inga föränd-ringar avseende antalet facknämnds- och bolagsanknutna råd för funktionshin-derfrågor föreslås.
Ett nomineringsutskott som består av Funktionsrätt Stockholms stad, Syn-skadades Riksförbund Stockholms Stad och Delaktighet, Handlingskraft, Rö-relsefrihet (DHR) Stockholmsavdelningen ska till kommunfullmäktige nomi-nera ledamöter till råden.
Bilagor
-
161kb Ladda ner dokument
-
180kb Ladda ner dokument
-
652kb Ladda ner dokument
-
162kb Ladda ner dokument
-
182kb Ladda ner dokument
-
§ 14
Taxa för vatten och avlopp för december 2022 och år 2023
-
§ 19
Nya motioner