Möte 2024-02-19
-
5
Interpellation av Jan Jönsson (L) till finansborgarrådet Karin Wanngård (S) om förebyggande arbete för att bekämpa högerextrema ”active clubs” i Stockholms stad
-
7
Interpellation av Nike Örbrink (KD) till äldre- och kulturborgarrådet Torun Boucher (V) om ett levande Stockholm hela dygnet
-
11
Interpellation av Andréa Hedin (M) till utbildnings-, arbetsmarknads- och personalborgarrådet Emilia Bjuggren (S) angående samverkan för elevernas bästa
-
14
Interpellation av Dennis Wedin (M) till finansborgarrådet Karin Wanngård (S) om förutsättningarna för Stockholms småföretagare
-
16
Frågestund
-
17
Mötet öppnas
-
18
Närvaro
-
19
Justering
-
Delas ut på sammanträdet.
-
Renovering av Norra Danviksbron är ett samverkansprojekt mellan Stockholms stad och Region Stockholm, där investeringsutgifterna fördelas till 50 procent vardera för den gemensamt ägda broanläggningen. Syftet med projektet är att genomföra en totalrenovering som ska säkerställa en driftsäker anläggning för den framtida trafikeringen samt att bevara brons höga kulturmiljövärde. Ett genomförandeavtal reglerar ansvarsförhållandena mellan parterna och tydliggör genomförandefrågor, ekonomiska åtaganden och organisation i projektet.
I samband med framtagande av bygghandling har en ny osäkerhetsvärderad kalkyl tagits fram. Kalkylen visar på betydande kostnadsökningar, som beror på förändrade marknadsförutsättningar, en förbättrad riskhantering samt en ökad kunskap om projektets komplexitet.
Norra Danviksbron är en viktig infrastrukturanläggning, som utgör en förutsättning för att Saltsjöbanan ska kunna utvecklas i takt med att behovet av kollektivtrafik i denna del av regionen förväntas öka. Projektet är fortsatt högt prioriterat och att det bidrar till uppfyllandet av verksamhetsområdesmålet att Stockholm ska vara en stad där framkomligheten ökar och utsläppen minskar.Bilagor
-
611kb Ladda ner dokument
-
-
Trafiknämnden föreslår att Mäster Samuelsgatan och Jakobsbergsgatan byggs om för att ge ökad tillgänglighet och trygghet för fotgängare, på sträckan mellan Norrlandsgatan och Birger Jarlsgatan. De båda gatorna föreslås, tillsammans med Biblioteksgatan, utgöra en sammanhängande gångyta utan nivåskillnader och kantstenar. Säkerhetspollare ska installeras för att öka säkerheten och markvärmeslingor ska anläggas för att sänka kostnaderna för snöröjning och minska risken för halkolyckor. Projektet drivs som ett samfinansieringsprojekt, där staden och fastighetsägarna i området delar på kostnaderna inom projektet. Bidraget från fastighetsägarna beräknas uppgå till 38 mnkr.
Bilagor
-
24
Reviderat genomförandebeslut gällande Stockholm Vatten AB:s projekt Stockholms framtida avloppsrening
Stockholm har under många år haft en stark befolkningstillväxt och enligt befolkningsprognosen kommer staden fortsätta att växa, i dämpad takt de kommande åren, för att därefter öka i tempo likt den tillväxt som Stockholm hade under lång tid fram till pandemin.
Mot den bakgrunden beslutade kommunfullmäktige i Stockholms stad 2013 om Stockholms framtida avloppsrening (SFA). Beslutet innebär bland annat att Bromma reningsverk läggs ner, en tunnel mellan Bromma reningsverk och Henriksdals reningsverk byggs och en omfattande om- och tillbyggnad av Henriksdals reningsverk i både Sickla och Henriksdal genomförs. Projektet innebär att kapaciteten i Henriksdals reningsverk fördubblas och åtgärder genomförs för att utveckla anläggningen till ett av världens modernaste reningsverk. Projektet ska också klara nya krav och klimatutmaningar.
Tidsåtgång såväl som kostnad för genomförandet underskattades i de tidigare genomförandebesluten. Anledningen är en större komplexitet, främst i arbetet med reningsverket, men även att projektet genomförs i ett betydligt högre kostnadsläge och på en regional marknad där flera stora infrastrukturprojekt genomförs parallellt vilket lett till såväl ökade priser som svårare att hitta rätt kompetens för genomförandet. Till det kommer en utdragen tillstånds- och lovprocess, där långa handläggningstider och överklaganden lett till stora förseningar i jämförelse med den tidplan som beslutats.
Projektets genomförandetid behöver som en konsekvens av ovan förlängas, detta till en sluttid 2031 istället för 2029, och investeringsbudgeten revideras från 9 172 mnkr i prisnivå september 2026 till 19 500 mnkr i prisnivå mars 2023.Bilagor
-
457kb Ladda ner dokument
-
-
I stadens budget för år 2023 angavs att kommunstyrelsen ska revidera Programmet för tillgänglighet och delaktighet för personer med funktionsnedsättning 2018-2023.
Stadsledningskontoret kan konstatera att nu gällande program i sin helhet har varit välfungerande och anser att det är viktigt att i hög grad behålla nuvarande struktur och innehåll.
Områden som lyfts fram tydligare i denna revidering är bland annat barnperspektivet, hur programmet bidrar till stadens arbete med Agenda 2030, gruppen äldre, gruppen som bara har insatser enligt socialtjänstlagen, personer med psykiska funktionsnedsättningar, den särskilda utsattheten för våld och diskriminering samt vikten av att ha ett hälsoperspektiv i arbetet. I framtagandet av Program för tillgänglighet och delaktighet för personer med funktionsnedsättning 2024-2029 har utvärderingen av nuvarande program beaktats.Bilagor
-
663kb Ladda ner dokument
-
-
Avfallsnämnden har sett över föreskrifterna för avfallshantering mot bakgrund av ett antal ändringar i miljöbalken och att en ny avfallsförordning trädde i kraft den 1 januari 2024. Bland annat handlar det om att kommunerna tar över insamlingsansvaret för förpackningar från producenterna och att det i avfallsförordningen införs krav på att matavfall och annat bioavfall ska sorteras ut separat och förvaras skilt från annat avfall. Det innebär bland annat att avfallskvarn till ledningsnätet inte längre är ett godtagbart insamlingssystem för matavfall.
Bilagor
-
160kb Ladda ner dokument
-
257kb Ladda ner dokument
-
131kb Ladda ner dokument
-
131kb Ladda ner dokument
-
521kb Ladda ner dokument
-
-
Linnéa Vinge (SD) har inkommit med en motion till kommunfullmäktige i vilken hon anför att en allsidig och bra barnomsorg som anpassas efter barnens och familjens behov är av vikt för barns och familjers välmående men att det trots detta sällan talas om alternativa barnomsorgsformer än förskola. I motionen lyfts att kommunen ska kunna satsa på förskolan utan att konkurrera ut den pedagogiska omsorgen genom att öka attraktiviteten att bedriva pedagogisk omsorg.
Därför föreslår motionären att kommunfullmäktige ger berörda nämnder i uppdrag att upprätta en handlingsplan för att främja familjedaghem för barn.Bilagor
-
163kb Ladda ner dokument
-
97kb Ladda ner dokument
-
-
I en motion till kommunfullmäktige föreslår Linnéa Vinge (SD) att kommunfullmäktige principiellt ska ta ställning mot könsselekterade simbassänger och badtider då detta motverkar jämställdhetsarbetet i staden.
Stockholms stad har sedan 1996 tillhandahållit särskilda öppettider för kvinnor och flickor som inte vill besöka simhallar samtidigt som män.Bilagor
-
38kb Ladda ner dokument
-
119kb Ladda ner dokument
-
-
Jonas Naddebo och Svante Linusson (båda C) har väckt en motion i kommunfullmäktige i vilken de för fram att byggsektorn står för en betydande andel av de samlade utsläppen av koldioxid i Sverige. De menar också att att trä är ett klimatsmart byggmaterial som både lagrar koldioxid och ger lägre utsläpp under byggnationen än konventionella material. Mot bakgrund av detta föreslår motionärerna att staden tar fram en träbyggnadsstrategi i syfte att öka andelen byggnation i trä.
Bilagor
-
172kb Ladda ner dokument
-
120kb Ladda ner dokument
-
-
Gabriel Kroon och Sergej Salnikov (båda SD) har väckt en motion i kommunfullmäktige. Motionärerna hänvisar till att Stockholms stad tidigare har sålt välfärdsfastigheter till privata aktörer, bland annat till Samhällsbyggnadsbolaget SBB. De menar att det nu, med anledning av det finansiella läget inom fastighetsbranschen, finns en möjlighet för staden att återköpa samhällsfastigheter.
Bilagor
-
143kb Ladda ner dokument
-
91kb Ladda ner dokument
-
-
Gabriel Kroon (SD) har väckt en motion i kommunfullmäktige. Motionären anför i motionen att Connect Sweden är ett samverkansprojekt mellan företag och aktörer vars syfte är att stärka Sveriges internationella flygförbindelser.
Motionären föreslår att Stockholms stad behöver visa sitt stöd till Connect Sweden och deras fortsatta arbete för att främja flyget i Sverige och att Stockholms stad åter ska bli medlem i flygfrämjandet Connect Sweden.Bilagor
-
28kb Ladda ner dokument
-
103kb Ladda ner dokument
-
-
Gabriel Kroon (SD) har lämnat in en motion till kommunfullmäktige. Motionären föreslår att trafiknämnden ska ges i uppdrag att i samverkan med polismyndigheten stärka regelefterlevnad av miljözon klass 1, att avveckla miljözon klass 2 och att avbryta införandet av miljözon klass 3.
Bilagor
-
296kb Ladda ner dokument
-
101kb Ladda ner dokument
-
-
I en motion till kommunfullmäktige anför Gabriel Kroon och Linnéa Vinge (båda SD) att Stockholms stad årligen ger stora projekt- och verksamhetsbidrag till föreningar genom stadens olika nämnder. Föreningarna som får bidrag ska följa stadens riktlinjer och nå ut till den avsedda målgruppen. Motionärerna menar att det är svårt för stockholmarna att få en överblick över föreningslivet i staden. De föreslår därför att kommunfullmäktige ges i uppdrag att utreda hur informationen om stadens föreningsliv kan spridas via stadens digitala kanaler.
Bilagor
-
160kb Ladda ner dokument
-
102kb Ladda ner dokument
-
-
Jonas Naddebo (C) anför i en motion att kommunfullmäktige bör ge kommunstyrelsen i uppdrag att införa ett stadsövergripande mål om 100 procent svenskt vid matupphandling där så är möjligt i enlighet med EU:s upphandlingsregler.
Bilagor
-
182kb Ladda ner dokument
-
132kb Ladda ner dokument
-
-
Karin Ernlund och Ismail Ali (båda C) har väckt en motion i kommunfullmäktige om att utveckla Knutby bollplan.
Bilagor
-
156kb Ladda ner dokument
-
107kb Ladda ner dokument
-
-
Jonas Naddebo (C) har väckt en motion i kommunfullmäktige om feriejobb för 13-15-åringar. Motionären framhåller att allt yngre barn och ungdomar dras in i gängkriminalitet och att risken att rekryteras till kriminalitet ökar under sommaren, varför väl utformade feriejobb med rätt handledarstöd kan fungera som en förebyggande insats genom att ge ungdomar meningsfull sysselsättning och lön. I motionen föreslås att i stadens anvisningar för feriejobb sänka åldern för att ansöka om feriejobb i stadens verksamheter till 13 år. Motionären föreslår även att ett pilotprojekt med feriejobb till åldersgruppen 13-15 år genomförs i stadens ytterstadsdelar och finansieras med medel för sociala investeringar.
Bilagor
-
198kb Ladda ner dokument
-
130kb Ladda ner dokument
-
-
Ärendet har remitterats till stadsledningskontoret, exploateringsnämnden, stadsbyggnadsnämnden, utbildningsnämnden och Stockholms Stadshus AB. Stadsbyggnadskontoret har inkommit med ett kontorsyttrande.
Bilagor
-
241kb Ladda ner dokument
-
99kb Ladda ner dokument
-
-
Snöröjning väcker känslor, eftersom det är viktigt att människor kan ta sig fram i staden. Motionen beskriver att korta perioder av snöfall leder till stora ansträngningar för de upphandlade entreprenörerna och att ett skulle kunna vara att stadsdelsnämnderna mobiliserar personer med försörjningsstöd för att bistå med enklare snöröjningsarbete av gator.
Personer får idag försörjningsstöd för att de inte har något annat sätt att försörja sig. Den rätten är viktig och bör inte villkoras mer än nödvändigt. Jag har förståelse för att man vill testa alla idéer för komma åt svårigheterna med att få till bra snöröjning i hela staden. Något som få känner till är att fastighetsägare egentligen har ett stort ansvar för snöröjning vid trottoarerna vid deras fastighet. Kanske borde istället de aktörerna ta mer av sitt ansvar.
I stort sköts stadens väghållning och snöröjning av upphandlade leverantörer. Dessa avtal är utformade för att skapa effektiv snöröjning och halkbekämpning. I vissa avtal finns det också med sysselsättningsfrämjande åtgärder för att få in fler personer på arbetsmarknaden, vilket man kan se som ett mer långsiktigt sätt att möta utmaningen med att få fler personer i arbete.
Trafikkontoret ser löpande över stadens avtal för vinterväghållning för att hitta bättre sätt att ställa krav och följa upp arbetet. Med tanke på klimatförändringarna kommer stadens arbete fortsatt behöva utvecklas, då det är svårt att halkbekämpa när temperaturen ligger runt noll grader. Snöröjning är viktigt och det kommer därför alltid att finnas saker att förbättra inom området.Bilagor
-
159kb Ladda ner dokument
-
100kb Ladda ner dokument
-
-
Gabriel Kroon (SD) har väckt en motion i kommunfullmäktige. Motionären föreslår att kommunfullmäktige ges i uppdrag att genomföra en utredning om reklamskyltars visuella och fysiska funktion samt föreslå höjd självfinansieringsgrad för användare av hyrcyklar.
Motionären uppger att skyltarnas funktion är att finansiera det av Stockholms stads upphandlade hyrcykelsystemet genom att ge uthyrningsaktören möjlighet till reklamintäkter. Därmed kan avgiften för de som använder cyklarna hållas på en lägre nivå.Bilagor
-
34kb Ladda ner dokument
-
96kb Ladda ner dokument
-
-
Markus Berensson (C) har väckt en motion i kommunfullmäktige. Motionären föreslår att berörda nämnder ska möjliggöra för individer att ansöka om att bidra ekonomiskt till minnesmöbler och att Möbelprogram Stockholm uppdateras med tillägg om minnesmöbler.
Bilagor
-
170kb Ladda ner dokument
-
150kb Ladda ner dokument
-
-
Svante Linusson och Markus Berensson (båda C) har väckt en motion i kommunfullmäktige. Motionärerna föreslår att tre trafiklekplatser byggs i Stockholm och att Årstafältet och Järva kan vara lämpliga lokaliseringar.
Bilagor
-
657kb Ladda ner dokument
-
129kb Ladda ner dokument
-
-
Ärendet delas ut på sammanträdet.