Kommunernas ansvar för bostadsförsörjningen regleras i lagen om kommunernas bo-stadsförsörjningsansvar 2013:866 (bostadsförsörjningslagen). I socialtjänstlagen (2001:453) och lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (1993:387) an-ges vilka personer som kommunen har ett särskilt ansvar för.
Riktlinjer för bostadsförsörjning 2021-2024 grundar sig på en analys av den de-mografiska utvecklingen, bostadsbehovet för särskilda grupper, av efterfrågan på bo-städer, flyttmönster och marknadsförutsättningar. Riktlinjerna tar dessutom avstamp i stadens Vision 2040, FN:s barnkonvention och Agenda 2030. De särskilt prioriterade grupper som lyfts i riktlinjerna är ungdomar och unga vuxna, studenter, äldre, perso-ner med funktionsnedsättning, nyanlända och ensamkommande barn och unga, hem-lösa samt personer utsatta för våld i nära relation. Bostäder för dessa grupper, som står långt ifrån bostadsmarknaden, ska prioriteras.
Stockholms stad bedriver ett brett och ambitiöst arbete med bostadsförsörjnings-frågor. I stadens Vision 2040, översiktsplan, kommunfullmäktiges budget samt i öv-riga styrdokument anges målsättningar och andra aspekter på bostadsförsörjningen på både kort och lång sikt.
I kommunfullmäktiges budget lämnas årligen, inom ramen för stadens styrsystem ILS, Integrerat ledningssystem, direktiv till de nämnder och bolagsstyrelser som har ansvar för genomförandet av olika delar av stadens bostadsförsörjningsansvar.
Ett kraftigt bostadsbyggande för att underlätta bostadsförsörjningen är en av kom-munkoncernens mest prioriterade uppgifter. Målet är att 140 000 bostäder byggs mel-lan åren 2010 och 2030. Befolkningsprognosen visar på fortsatt stor befolkningsök-ning och alla åldersgrupper väntas öka under perioden 2019-2028. För att täcka det demografiska bostadsbehovet behöver cirka 7 000 bostäder tillkomma varje år fram till 2040.
Stadens höga takt i bostadsförsörjningen utgör en bas för att bostäder till stadens särskilt prioriterade grupper enligt bostadsförsörjningslagen ska kunna tillgodoses.
I riktlinjerna föreslås, förutom bostadsbehoven för de särskilt prioriterade grup-perna, ett antal förslag till åtgärder i syfte att förbättra bostadsförsörjningen i allmän-het och för de särskilt prioriterade grupperna i synnerhet. Åtgärderna vänder sig dels till kommunkoncernen dels till statliga och regionala instanser då bostadsförsörjning inte enbart är en kommunal angelägenhet utan också ett intresse på nationell nivå.
Åtgärderna föreslås inarbetas i ordinarie verksamhet via uppdrag i kommunfullmäk-tiges budget och följas upp enligt befintliga processer.
Riktlinjerna följs upp årligen genom Boverkets bostadsmarknadsenkät, men också genom nämnders och bolagsstyrelsers ordinarie uppföljning och rapportering.
Bilagor