Möte 2018-11-26
-
3
Nr 2018:9 av Karin Wanngård (S) till finansborgarrådet Anna König Jerlmyr angående utvecklingen av Arlanda flygplats och Bromma som stadsutvecklingsområde
-
7
Frågestund
-
8
Sammanträdet öppnas
-
9
Anmälningar
-
10
Närvaro
-
11
Justering
-
12
Valärende i kommunfullmäktige
-
Enligt kommunallagens 11 kap. §§ 8, 10 och 11 ska kommunstyrelsen upprätta förslag till budget före oktober månads utgång. Om det finns särskilda skäl till det, får budgetförslaget upprättas i november månad. I så fall ska styrelsen före oktober månads utgång föreslå skattesatsen för den kommunalskatt som ingår i den preliminära inkomstskatten under det följande året.
Kommunstyrelsens förslag till budget 2019 föreslås fastställas den 28 november. Kommunfullmäktige behandlar budgeten den 12–13 december. Detta innebär att kommunstyrelsen före oktober månads utgång ska föreslå skattesatsen för kommunfullmäktige.Bilagor
-
121kb Ladda ner dokument
-
-
Stockholms stad har påtagit sig ansvaret för donerade medel som ligger till grund för ett stort antal donationsstiftelser, det vill säga donerade medel med särskilda ändamål.
Efter testamente upprättat 16 maj 1899 av grosshandlaren Carl Robert Forsgrén tilldelades Stockholms stads kommunfullmäktige att förvalta kvarlåtenskapen i en stiftelse. Enligt ändamålsbestämmelserna för Forsgrénska stiftelsen ska kommunfullmäktige vart femte år besluta om användning av avkastningen.
Till kommunstyrelsen har det inkommit nio ansökningar till Forsgrénska stiftelsen för 2018 på ett totalt belopp om 1 896 252 kronor. Stadsledningskontoret har gått igenom ansökningarna med hänsyn till det för stiftelsen angivna ändamålen.
I bilaga 1 till utlåtandet framgår det vilka som ansökt om medel ur stiftelsen samt de som förslås få sina ansökningar beviljade respektive avslagna. I vissa fall görs, i förslaget med mottagare, justeringar av det sökta beloppet med hänsyn till att ansökningar för samma projekt skickats till andra stiftelser förvaltade av staden.Bilagor
-
137kb Ladda ner dokument
-
-
Trafiknämnden har, inom ramen för sitt arbete med att förverkliga framkomlighetsstrategin, beslutat om ett förslag till godstrafikplan. Utgångspunkten för förslaget är att Stockholms stad har begränsad rådighet över godstrafikens utveckling, varför breda samarbeten mellan offentliga och privata aktörer kommer att vara nödvändigt för en hållbar utveckling. Med godstrafikplanen vill staden tydligt kommunicera sitt perspektiv på dessa frågor och skapa rätt förväntningar hos branschens aktörer.
Staden föreslår att arbetet bedrivs med tre planeringsinriktningar, som ska vara vägledande för de aktiviteter som genomförs: Tillgänglighet och förutsägbarhet för godstransporterna ska öka, godstransporternas negativa påverkan på miljön och stadens attraktivitet ska minska, godstransporterna ska utvecklas genom nära samverkan mellan staden och andra aktörer.
Godstrafikplanen föreslås innehålla en handlingsplan för perioden 2018-2022. Handlingsplanen är organiserad i sex tematiska områden. Inom varje område ryms ett flertal konkreta aktiviteter.Bilagor
-
142kb Ladda ner dokument
-
662kb Ladda ner dokument
-
-
Stockholm Vatten AB:s styrelse har den 7 juni 2018 beslutat om förslag till taxa för vatten och avlopp 2019 och hemställt förslaget till kommunfullmäktige för beslut.
De föreslagna höjningarna beräknas av Stockholm Vatten AB motsvara en ökning av de taxebaserade intäkterna med 69 mnkr till totalt 1 268 mnkr, vilket motsvarar cirka 5,4 procent.
Målet för koncernen Stockholm Vatten och Avfall AB att avgifterna för allmänna vattentjänster ska sättas på en nivå som motsvarar och säkerställer en långsiktigt hållbar finansiering av verksamheten.
I och med kommunfullmäktiges beslut i januari 2018 om princip för fördelning av avgiftsuttaget har Stockholm Vatten AB en taxekonstruktion och avgiftsnivå som på sikt kommer att säkerställa att de får kostnadstäckning vid nyanslutningar och omhändertagande och rening av dagvatten. De nu föreslagna avgifterna för 2019 ligger i linje med principbeslutet och stadsledningskontoret har inget att invända mot förslaget.Bilagor
-
203kb Ladda ner dokument
-
-
Per Ossmer och Martin Westmont (båda SD) framhåller i sin motion till kommunfullmäktige att den svenska flaggan är en viktig symbol för Sverige och Stockholm samt att uttrycket ”Capital of Scandinavia” är ett uttryck som bör användas sparsamt och på sikt fasas ut. De föreslår att flaggan ”Capital of Scandinavia” ska bytas ut mot den svenska flaggan, och att trafikkontoret eller stadshusets egen personal ska ombesörja att hissa och hala de svenska flaggorna varje dag.
Bilagor
-
468kb Ladda ner dokument
-
-
Karin Ernlund m.fl. (alla C) föreslår i en motion att kommunfullmäktige beslutar att Stockholms stad ska ansöka hos regeringen om att få bli försökskommun för att tillåta gårdsförsäljning i staden. Motiv som anförs är att en sådan möjlighet skulle stimulera entreprenörskap, skapa fler arbetstillfällen och ytterligare stärka Stockholms attraktivitet som besöksmål samt att detta är tillåtet i andra delar av Europa, inte minst i Norge. Motionärerna anser att gårdsförsäljning kan tillåtas utan att skada folkhälsan.
Bilagor
-
183kb Ladda ner dokument
-
549kb Ladda ner dokument
-
-
Karin Ernlund (C) anför i en motion till kommunfullmäktige att det är viktigt att bygga in plats för lek, sport och kultur när Stockholm växer med nya och förtätade bostadsområden. Motionären föreslår att Stockholms stad gör minst tio gator spridda över staden till barngator; gator som under vissa tider och dagar stängs av för motortrafik och istället ger plats för barn och deras lek.
Bilagor
-
169kb Ladda ner dokument
-
424kb Ladda ner dokument
-
-
Per Ossmer och Martin Westmont (båda SD) anför i en motion till kommunfullmäktige att gatutiggeri av medborgare från andra EU-länder mycket ofta förekommer i anslutning till gator och andra offentliga platser och att många invånare anser att detta bidrar till en otryggare stadsmiljö. Vidare anförs att tiggare orsakar betydande sanitära problem, belastar stadens sociala system samt att kostnaderna uppgår till betydande belopp för staden.
Per Ossmer och Martin Westmont (båda SD) föreslår att kommunalfullmäktige beslutar
Att i stadens allmänna ordningsföreskrifter 14 § införs ett allmänt förbud mot tiggeri.
Att sociala myndigheter i kommunen inte ska bevilja medel som uppmuntrar till fortsatt tiggeri som livsmedel, sovplatser eller på annat sätt understödja förekommande tiggeri.Bilagor
-
185kb Ladda ner dokument
-
569kb Ladda ner dokument
-
-
Jonas Naddebo m. fl. (C) föreslår i motionen att kommunfullmäktige ska uppdra åt utbildningsnämnden att införa ett IT-system med måltidsoptimering i alla stadens skolor senast 2020 för att minska skolornas matsvinn. Ett pilotprojekt har visat att den viktigaste åtgärden för att minska matsvinnet är en väl fungerande och tidig frånvarorapportering. Genom att införa ett it-system görs informationen användbar för skolans kökspersonal.
Bilagor
-
148kb Ladda ner dokument
-
665kb Ladda ner dokument
-
-
Per Ossmer och Martin Westmont (båda SD) föreslår i en motion till kommunfullmäktige att ”kommunfullmäktige som sin uppfattning tillkännager att Stockholms kommun inte ska betala försörjningsstöd till personer som uppehåller sig illegalt i kommunen”. Motionärerna anser att Stockholms stad inte bör bevilja ekonomiskt bistånd till personer som saknar tillstånd att vistas i Sverige, till exempel personer som tagit sig in i landet otillåtet, har fått avslag på asylansökan eller försöker undgå avvisning.
Bilagor
-
152kb Ladda ner dokument
-
637kb Ladda ner dokument
-
-
55
Kommunen skall informera om återvandringsbidrag för hemvändande flyktingar och även i förekommande fall utbetala kommunala återvandringsbidrag
I en motion till kommunfullmäktige har Per Ossmer och Martin Westmont (båda SD) föreslagit åtgärder kopplat till återvandringspolitik. Motionärerna lyfter att Stockholms stad ska skapa goda förutsättningar för att de invandrare, som så önskar, kan återvända till sina hemländer. Staden bör informera om och därmed öka invandrares kunskaper om de återvandringsbidrag som finns att söka eftersom det ger goda möjligheter för de hemvändande att få en bra nystart i sitt hemland. Vidare påtalar motionärerna att staden på samma sätt som Migrationsverket ska kunna utbetala återvandringsbidrag.
Bilagor
-
138kb Ladda ner dokument
-
876kb Ladda ner dokument
-
-
I en motion till kommunfullmäktige av Karin Ernlund m.fl. (alla C) framgår att det på Årstafältet planeras för ett nytt område med cirka 6000 nya lägenheter för 15000 invånare, i blandad bebyggelse med nya verksamheter och en anlagd park. Motionärerna välkomnar planerna men konstaterar att byggplanerna innebär att idrotts- och friluftsanläggningen Årsta Golf kommer avvecklas.
Vidare anför motionärerna att Årsta Golf är en lättillgänglig anläggning som är öppen för alla med över 140 000 besökare per år och gör bedömningen att det går att kombinera golfanläggningen med planerna för Årstafältet.
Mot bakgrund av ovan föreslår Centerpartiet att kommunfullmäktige beslutar:
Att uppdra åt stadsbyggnadskontoret och exploateringskontoret att presentera en lösning där Årsta Golf finns kvar och kan verka i samklang med den planerade bebyggelsen och den nya parken på Årstafältet.Bilagor
-
735kb Ladda ner dokument
-
-
I en motion till kommunfullmäktige föreslår Jonas Naddebo m.fl. (alla C) att en kommunal nedskräpningsavgift ska införas, att parkvakter ska anställas eller upphandlas samt att strategiska parkplatser inhägnas för att öka tryggheten och säkerheten för de yngsta barnen. Enligt motionärerna behöver staden ett parklyft.
Bilagor
-
165kb Ladda ner dokument
-
662kb Ladda ner dokument
-
-
Jonas Naddebo m.fl. (alla C) anför i en motion till kommunfullmäktige att takytan på stadens fastigheter är en underutnyttjad resurs och beskriver potentialen i form av fler solceller, sociala ytor eller odlingar på taken som mycket stor. Motionärerna lyfter fram gröna tak som en viktig del av städernas klimatanpassning då de bidrar med att sänka värmen under värmeböljor och samlar upp vatten under häftiga skyfall. Motionärerna anser att staden bör inleda en omdaning av de tak som staden äger för att öka takanvändningen i syfte att generera miljöfördelar samt ökad attraktivitet.
Bilagor
-
462kb Ladda ner dokument
-
Per Ossmer och Martin Westmont (båda SD) föreslår i en motion till kommun-fullmäktige att en särskild utredning tillsätts angående snöröjningen inom Stockholms stad med företrädare från samtliga partier i kommunfullmäktige, om varför snöröjningen inte har fungerat och vem som är ansvarig för den uppkomna situationen. Utredningen ska vara framåtsyftande och ge anvisningar om hur snöröjningen i framtiden ska skötas för att undvika kaos i samband med snöfall.
Bilagor
-
Karin Ernlund m.fl. (alla C) anför i en motion till kommunfullmäktige att utvecklingen av Arlanda flygplats är viktig för Stockholmsregionen och staden. Staden ska därför försöka påverka regeringen i frågan att påbörja utbyggnaden av Arlanda flygplats så snart som möjligt. Karin Ernlund m.fl. föreslår att kommunfullmäktige beslutar att Stockholms stad initierar en förhandling med regeringen och berörda kommuner för att bygga ut Arlanda flygplats med en fjärde, och på sikt, en femte rullbana.
Bilagor
-
124kb Ladda ner dokument
-
469kb Ladda ner dokument
-
-
Johan Fälldin (C) har i en motion till kommunfullmäktige föreslagit att Arbetsmarknadsnämnden får i uppdrag att dels frigöra delar av jobbtorgsverksamheten för fristående aktörer för att förbättra stadens arbetsmarknadspolitiska åtaganden, dels att utreda hur jobbtorgen kan kompletteras i syfte att stimulera nyföretagande som en väg in på arbetsmarknaden.
Bilagor
-
144kb Ladda ner dokument
-
696kb Ladda ner dokument
-
-
Jonas Naddebo m.fl. (alla C) föreslår i en motion till kommunfullmäktige att kommunfullmäktige beslutar att idrottsnämnden tar initiativ till att uppföra tre nya flytande citybad i Hjorthagen, Riddarholmen och Hammarby Sjö.
Bilagor
-
187kb Ladda ner dokument
-
437kb Ladda ner dokument
-
-
Karin Ernlund m.fl. (alla C) beskriver i en motion till kommunfullmäktige några problem som är kopplade till den ökande befolkningen i Stockholm vilket bland annat ger upphov till mer trafik vilket leder till att luftkvaliteten inte är tillräckligt god.
Motionärerna yrkar på att staden dels utreder förutsättningarna för att göra om Karlbergsvägen till en grön och attraktiv esplanad med park-, cykel- och gångstråk i likhet med Karlavägen på Östermalm, dels att Trafiknämnden och Utbildningsnämnden utreder förutsättningarna för att omvandla körfälten invid Gustav Vasa skola till skolgård.Bilagor
-
170kb Ladda ner dokument
-
542kb Ladda ner dokument
-
-
Martin Westmont och Per Ossmer (båda SD) har skrivit en motion till kommunfullmäktige i vilken de föreslår att allt kött som importeras till stadens verksamheter ska uppfylla villkor som följer den svenska djurskyddslagen, att staden alltid köper in svenskt kött och att kött, fågel och fisk ska ursprungsmärkas.
Bilagor
-
138kb Ladda ner dokument
-
77kb Ladda ner dokument
-