axan består av i huvudsak av två slags avgifter; anläggningsavgift och brukningsavgift. Anläggningsavgiften är en engångsavgift som betalas i samband med anslutning till det kommunala VA-nätet. Brukningsavgifter betalas löpande och baseras på förbrukning av olika tillhandahållna vattentjänster (dricksvatten, spillvatten och dagvatten). Dagvattentjänsten kan avse fastighet, gata eller allmän platsmark. Det finns även avgifter för särskilda VA-abonnemang, serviceåtaganden och industriavloppstaxa.
För varje enskild kund utgörs såväl anslutningsavgifter som brukningsavgifter av en kombination av olika tillhandahållna tjänster. För att förenkla jämförelserna av hur taxeförändringarna påverkar olika kunder används särskilt framtagna typhus, som står modell för en viss kategori av kunder.
Anläggningsavgift
Av kommunfullmäktiges beslut den 29 januari 2018 i ärendet Anläggningsavgift och dagvattentaxa (dnr 112-1785/2017) framgår att anslutningsavgifterna ska höjas succesivt för att 2021 motsvara full kostnadstäckning. I linje med detta beslut föreslår styrelsen för Stockholm Vatten AB avgiftshöjningar som för de särskilda typhusen innebär att avgifterna höjs med 28 procent jämfört med 2019.
Brukningsavgift
Styrelsen för Stockholm Vatten AB föreslår att brukningsavgifterna generellt höjs med fem procent från 2019 års nivå. Det motsvarar en ökning per hushåll i de särskilda typhusen med 8 kronor respektive 16 kronor per månad. Efter denna höjning bedöms avgiftsnivån vara den näst lägsta bland kommuner i Stockholms län.
Styrelsen föreslår att avgiften för bortledning av dagvatten från allmän platsmark höjs med cirka fem procent till 3,42 kronor (exklusive moms) per kvadratmeter.
Övriga förändringar
Styrelsen föreslår att taxan utökas med en ny abonnemangstyp för företag som behöver vatten i sin verksamhet, utan att vara inkopplade på ledningsnätet. De kan hämta vatten i särskilda vattentankstationer, så kallade vattenkiosker. Avgiften, exklusive moms, föreslås bli 4 000 kr per år. En rörlig avgift för förbrukning tillkommer samt en mindre avgift per abonnemang och för borttappad nyckel. För närvarande erbjuds denna tjänst endast i Liljeholmen och Tensta, men ambitionen är att utöka till fler platser på sikt. Syftet med abonnemangen är att minska uttaget av vatten från brandposter och den föreslagna avgiften är därför lägre än ett vanligt brandpostabonnemang.
Styrelsen föreslår att taxan utökas med en ny avgift för spillvatten med en betydande andel dag-, drän-, läck- och/eller grundvatten, vilket förekommer i vissa verksamheter som exempelvis sprängning och schaktning. En rörlig brukningsavgift föreslås, som är 50 procent av den fasta nyttoavgiften för flerbostadshus, industrier och andra fastigheter. Avgifter för eventuell föroreningshalt över gränsvärde enligt industriavloppstaxan (15 § i aktuell taxa) kan förekomma.
Enligt industriavloppstaxan utgår särskilda avgifter från verksamheter som har behov av rening av särskilt förorenat spillvatten. Särskild avgift utgår exempelvis när gränsvärdet för vissa ämnens partiklar överskrids. Styrelsen föreslår att taxan kompletteras med ett gränsvärde om 100 milligram per liter för oorganiskt suspenderat material, medan gränsvärdet för organiskt suspenderat material bibehålls på 300 milligram per liter. Avgiften, exklusive moms, för båda föroreningarna föreslås vara 2,62 kronor per kilogram.
Ekonomi
Styrelsens förslag till taxehöjningar baseras på beräkningar som gjordes i början av året, i samband med flerårsplanen för åren 2020-2022, samt en prognosuppdatering under våren. Generellt föreslås taxorna höjas med fem procent, med undantag för anläggningsavgifterna som höjs betydligt mer. Baserat på senast prognostiserade volymförändringar innebär förslaget att de totala taxebaserade intäkterna 2020 beräknas öka med 67 mnkr, eller motsvarande cirka 5,3 procent, jämfört med aktuell prognos för 2019.
Taxehöjningen motiveras av betydande kostnadsökningar, som beskrivs i flerårsplanen. Den största kostnadsökningen beror på en ny hantering av slam från avloppsreningsverken, som innebär att slammet ska spridas på åkermark. Den nya entreprenaden för detta ger en kostnadsökning om 54 mnkr. Även personalförstärkningar och en förskjutning av tidplanen för nedläggningen av reningsverket i Bromma, vilket medfört ett behov av mer förebyggande underhåll, förklarar de ökade kostnaderna.
Taxeförslaget innebär att bolaget i den uppdaterade resultatbudgeten för 2020 beräknar ett positivt resultat efter finansnetto om 33 mnkr.
Styrelsen informerar om att 2019 års va-taxa för Huddinge kommun har överklagats med anledning av höjningen av anläggningsavgiften. Huddinge kommun handlägger ärendet i Förvaltningsrätten i Stockholm och bolaget bistår med underlag. Huddinge kommuns senaste yttrande lämnades in den 24 maj 2019. Om kommunfullmäktiges beslut skulle undanröjas behöver bolaget ta fram en ny taxa. Det kan innebära att den stegvisa höjningen behöver ske under en längre period än föreslagna fyra år. Styrelsen bedömer i nuläget risken som begränsad, då det finns rättsfall där större höjningar har bedömts vara skäliga.
Stockholm Vatten AB:s styrelse har den 12 juni 2019 beslutat om förslag till taxa för vatten och avlopp för 2020 och hemställt förslaget till kommunfullmäktige för beslut. Med anledning av att den föreslagna taxan saknade några tabeller beslutade bolagsstyrelsen den 29 augusti 2019 om ett reviderat förslag som är komplett.
Bilagor