Möte 2018-02-21
-
1
Val av justerare och tillkännagivande av tid för justering
-
2
Rapport över inkomna ärenden
-
Inför förestående årsstämmor i aktiebolag, där staden innehar aktier/rösträtt måste staden ha ombud. Ombudet väljs av kommunstyrelsen som uppdrar till denne att rösta om bland annat fastställelse av resultat- och balansräkningar, ansvarsfrihet för styrelse och verkställande direktör samt arvoden.
Härutöver behöver ombudet rösta i ”övriga ärenden som ankommer på stämman enligt aktiebolagslagen (2005:551) eller bolagsordningen” eller av annat skäl.
Dessutom uppdras åt ombudet att företräda staden avseende beslut om nyemission samt beslut om ändrad bolagsordning.
För bolagen i bilaga 1 förutsätts stadsledningskontoret upprätta erforderligt beslutsunderlag till respektive årsstämma och tillse att stämmoombudet erhåller detsamma.Bilagor
-
145kb Ladda ner dokument
-
-
I verksamhetsberättelsen sammanfattas det arbete som utförts för att uppnå stadens långsiktiga mål. Den samlade bedömningen görs utifrån både det verksamhetsmässiga och ekonomiska utfallet av kommunstyrelsens verksamhet.
Bilagor
-
Per Ossmer och Martin Westmont (båda SD) framhåller i sin motion till kommunfullmäktige att den svenska flaggan är en viktig symbol för Sverige och Stockholm samt att uttrycket ”Capital of Scandinavia” är ett uttryck som bör användas sparsamt och på sikt fasas ut. De föreslår att flaggan ”Capital of Scandinavia” ska bytas ut mot den svenska flaggan, och att trafikkontoret eller stadshusets egen personal ska ombesörja att hissa och hala de svenska flaggorna varje dag.
Bilagor
-
468kb Ladda ner dokument
-
-
6
PM: Anmälan om svar på remiss av förslag till ändringar av Boverkets allmänna råd (2012:12) om anmälan för åtgärder som inte är bygglovspliktiga
Ärendet avser förslag till ändringar av Boverkets allmänna råd (2012:12) om anmälan för åtgärder som inte är bygglovspliktiga, VÄS, med tillhörande konsekvensutredning. De allmänna råden innehåller generella rekommendationer om tillämpningen av 6 kap. 5 § 3 och 5 plan- och byggförordningen (2011:338), och preciserar när en åtgärd som inte kräver bygglov i stället fordrar att en anmälan görs till byggnadsnämnden.
De allmänna råden har hittills endast avsett åtgärder på brandskyddsområdet, men Boverket föreslår nu att de utökas med allmänna råd som anger vilka ändringar på ventilationsområdet som är väsentliga och därmed kräver anmälan. Boverket föreslår även ett mindre tillägg om vilka åtgärder som väsentligt påverkar brandskyddet i en byggnad och därför är anmälningspliktiga.
Syftet med förslaget är att skapa en mer enhetlig och rättssäker tillämpning av de allmänna råden, i fråga om vad som ska anmälas till byggnadsnämnden vad gäller väsentliga ändringar av anordningar för ventilation och väsentlig ändring av brandskyddet. Författningsändringarna föreslås börja gälla den 1 juli 2017.
Boverket har remitterat de allmänna råden till staden för yttrande.Bilagor
-
Ärendet består av nya förslag till ändringar i Boverkets byggregler (2011:6), BBR, samt Boverkets föreskrifter och allmänna råd (2016:12) om fastställande av byggnadens energianvändning vid normalt brukande och ett normalår, BEN, jämfört med tidigare remiss, samt konsekvensutredningar av de nya förslagen.
Boverket har remitterat förslagen till ändringar till staden för yttrande.Bilagor
-
174kb Ladda ner dokument
-
34mb Ladda ner dokument
-
-
Regeringen beslutade den 1 september 2016 att tillsätta en särskild utredare med uppdrag att ta fram förslag för en stärkt minoritetspolitik. Utredningen antog namnet Utredningen om en stärkt minoritetspolitik.
Den 15 juni 2017 överlämnande utredningen sitt delbetänkande Nästa steg? Förslag till en stärkt minoritetspolitik. I november 2017 överlämnandes slutbetänkandet Nästa steg? Del 2. Förslag till en stärkt minoritetspolitik.
Kulturdepartementet har remitterat slutbetänkandet från Utredningen om en stärkt minoritetspolitik till Stockholms stad.
Utredningen fick i uppdrag att bland annat se över den finlandssvenska gruppens ställning i Sverige, bedöma om Sverige bör utöka sina åtaganden i den europeiska stadgan om landsdels- eller minoritetsspråk (språkstadgan) för de territoriella språken finska, samiska och meänkieli, ge förslag på sätt att förstärka kvantitativ data om de nationella minoriteterna samt andra frågor som handlar om att stärka de nationella minoriteternas rättigheter.
Remissen i sin helhet finns att läsa på regeringens hemsida.Bilagor
-
155kb Ladda ner dokument
-
11mb Ladda ner dokument
-
-
9
Minska jobbklyftan i Stockholm genom systematiska insatser för att fler människor ska gå från utanförskap till egen försörjning
Anna König Jerlmyr m.fl. (alla M) har i en motion till kommunfullmäktige lagt fram 28 förslag som enligt motionärerna syftar till att skapa bättre möjligheter till egen försörjning för personer utanför arbetsmarknaden. Förslagen rör bland annat stadens arbete med vuxenutbildning, ekonomiskt bistånd och arbetsmarknadsinsatser.
Bilagor
-
219kb Ladda ner dokument
-
-
Lotta Edholm (L) yrkar i en motion till kommunfullmäktige att ändra riktlinjerna för barnomsorg på obekväm arbetstid så att föräldrar kan välja barnomsorg i hemmet istället för på förskolan, samt att införa interimsregler så att barnomsorg kan förläggas i hemmet till dess att riktlinjerna är ändrade.
Bilagor
-
166kb Ladda ner dokument
-
917kb Ladda ner dokument
-
-
Socialdepartementet föreslår i en promemoria att läkarexamen, utan ytterligare krav på praktisk tjänstgöring, ska vara underlag för legitimation. Nuvarande struktur med allmäntjänstgöring efter examen ska upphöra. Vidare föreslås att en klinisk bastjänstgöring för läkare ska införas som en första del av läkarnas specialiseringstjänstgöring. Bastjänstgöringen ska endast behöva genomföras en gång. De föreslagna förändringarna om bastjänstgöring föreslås träda i kraft den 1 juli 2020.
Socialdepartementet har remitterat förslaget till staden för yttrande. Remissen i sin helhet finns att läsa på regeringens hemsida.Bilagor
-
189kb Ladda ner dokument
-
-
I en motion till kommunfullmäktige yrkar Dennis Wedin (M) på att äldrenämnden får följande uppdrag. Att utreda kontinuitetsbonus som premierar de utförare som levererar en hög kontinuitet inom hemtjänsten, att utreda möjligheterna att separera städning från hemtjänstens insatser, att utreda möjlighet till profilhemtjänster med tilläggstjänster utöver de beviljade hemtjänsttimmarna och att tillhandahålla utbildning om måltidskvalitet för hemtjänstpersonal via äldrecentrum.
Bilagor
-
167kb Ladda ner dokument
-
629kb Ladda ner dokument
-
-
13
Rapport över inkomna ärenden
-
Revisionskontoret har genomfört en granskning i syfte att bedöma om Bromma stadsdelsnämnd, Södermalms stadsdelsnämnd Älvsjö stadsdelsnämnd och trafiknämnden har tillräcklig intern kontroll som säkerställer att lagen om offentlig upphandling (LOU ) och stadens riktlinjer för direktupphandling följs.
Bilagor
-
180kb Ladda ner dokument
-
-
Finansdepartementet har remitterat en promemoria till Stockholms stad som innehåller förslag på hur Europaparlamentets och rådets direktiv om tillgänglighet avseende offentliga myndigheters webbplatser och mobila applikationer ska införlivas i svensk lagstiftning. Direktivet syftar till att webbplatser och mobila applikationer ska bli mer tillgängliga för användare, och då särskilt för personer med funktionsnedsättning.
I promemorian föreslås att direktivet genomförs genom införandet av en särskild lag om tillgänglighet till digital offentlig service. Lagen föreslås träda ikraft den 23 september 2018. Vissa utökningar i förhållande till direktivet föreslås, till exempel att den nya lagen inte endast ska omfatta offentliga aktörer som stat, kommun och landsting, utan även privata aktörer som bedriver offentligt finansierad verksamhet inom områden som skola och omsorg.Bilagor
-
166kb Ladda ner dokument
-
-
Samtliga nämnder har med utgångspunkt från kommunfullmäktiges budget 2018 inkommit med budget och verksamhetsplan för år 2018. Som ett led i kommun-styrelsens uppsiktsplikt har stadsledningskontoret granskat nämndernas verk-samhetsplaner. Nämnderna har, med utgångspunkt från kommunfullmäktiges inriktningsmål och mål för verksamhetsområdena, fastställt verksamhetsspecifika mål, nämndindikatorer och aktiviteter.
Ärendet ”Avstämning av mål och budget för 2018” innehåller stadsledningskontorets analys, synpunkter och förslag utifrån granskning och uppföljning av nämndernas och bolagsstyrelsernas verksamhetsplaner med budget för 2018. Analysen innefattar måluppfyllelse samt identifierade oönskade händelser utifrån nämndernas väsentlighets- och riskanalyser. Måluppfyllelse avser helåret 2018 under förutsättning att nämndernas och bolagsstyrelsernas planerade aktiviteter och åtgärder genomförsBilagor
-
370kb Ladda ner dokument
-
622kb Ladda ner dokument
-
906kb Ladda ner dokument
-
405kb Ladda ner dokument
-
-
Förslaget till översiktsplan redovisar de utvecklingsmöjligheter som finns i Sollentuna de kommande tjugo åren.
Översiktsplanen ska först och främst vägleda kommunens markanvändning, det vill säga dess rumsliga struktur, för att nå visionen och främja en hållbar stadsutveckling. Dokumentet beskriver sex formulerade mål:
Attraktiv bebyggelse
Plats för näringsliv
Närhet till skola och fritid
Effektivt transportsystem
Urban grönstruktur
God vattenhantering
Till målen beskrivs fem strategier. I strategierna formuleras de åtgärder och aktiviteter som ska leda till måluppfyllelse. Strategierna behandlar allt från bebyggelsens utveckling till infrastruktur, anläggningar och grönområden. Inom varje strategi finns riktlinjer som mer i detalj beskriver vad som ska genomföras, vilka åtgärder som ska vidtas för att uppfylla de sex målen. Strategierna är:
Förtäta i kollektivtrafiknära lägen och lokala centrum
Koppla ihop kommundelar och utveckla stadsgator
Utveckla lokala parker, naturentréer och ekosystemtjänster
Stärk kollektivtrafiken och utred linbana
Förvalta villastaden, vatten och naturområden
I förslaget pekas ett antal mellankommunala frågor ut som delvis berör Stockholms stad. Exempel på dessa är sambanden mellan Kista och Helenelund samt Tegelhagsskogens naturreservat med både Rösjökilen och Järvakilen.
För bostadsförsörjningen anges två scenarion med cirka 10 000 bostäder i ett lågt alternativ samt 23 500 bostäder i ett högt alternativ. Samtidigt beskrivs utbyggnadstakten inom Sollentuna att öka från cirka 350 bostäder per år till cirka 500 bostäder per år.
Sollentuna kommun har remitterat översiktsplanen till staden för yttrande.Bilagor
-
159kb Ladda ner dokument
-
672kb Ladda ner dokument
-