Möte 2022-12-07
-
1
Val av justerare och tillkännagivande av tid för justering
-
Enligt en överenskommelse mellan samtliga partier i Stockholms stad har partierna rätt till vissa arvoderingar av förtroendevalda. Helt arvode för förtroendevalda med särskilda uppgifter utges till 65 procent av arvodet för borgarråd som tjänstgjort mer än fyra år. Arvoderingarna finansieras enligt partiernas överenskommelse inom respektive partis budgetram.
Bilagor
-
22kb Ladda ner dokument
-
-
Kommunstyrelsen föreslås fastställa reviderad attestinstruktion med anledning av de ändringar som har gjorts i anvisning för kontroll, attest samt begäran om utbetalning av pengar i bilaga 1 till promemorian.
Anvisningen är framtagen utifrån stadens Regler för ekonomisk förvaltning kap 3 § 4 och 5 samt finansavdelningens tillämpningsanvisning, dnr KS 2019/10.
Anvisningen ersätter tidigare anvisning, dnr KS 2019/564.Bilagor
-
140kb Ladda ner dokument
-
72kb Ladda ner dokument
-
-
6
Ändring av Allmänna lokala ordningsföreskrifter gällande hundrastområden inom Skarpnäcks stadsdelsnämndsområde
Skarpnäcks stadsdelsnämnd har till kommunfullmäktige hemställt förslag till ändringar i de Allmänna ordningsföreskrifterna för Stockholms kommun för godkännande. Ändringarna rör hundrastgårdar i stadsdelsnämndsområdet enligt bilagda nya kartor för Skarpnäck.
Bilagor
-
31kb Ladda ner dokument
-
664kb Ladda ner dokument
-
354kb Ladda ner dokument
-
376kb Ladda ner dokument
-
183kb Ladda ner dokument
-
642kb Ladda ner dokument
-
638kb Ladda ner dokument
-
418kb Ladda ner dokument
-
682kb Ladda ner dokument
-
-
________________________________________________________________
Kommunstyrelsen Kommunfullmäktige
sammanträder sammanträder kl.
________________________________________________________________
2023
18 januari 30 januari 16.00
8 februari 20 februari 16.00
22 februari 6 mars 16.00
8 mars 20 mars 16.00
29 mars 24 april 16.00
5 april
26 april (ÅR) 8 maj (ÅR) 16:00
10 maj
17 maj 29 maj 16:00
31 maj
7 juni 19 juni 14.00
21 juni
23 augusti 4 september 16.00
6 september
13 september 25 september 16.00
4 oktober 16 oktober 16.00
18 oktober (budget)
25 oktober (budget) 6 november 16.00
15 22 november (budget) 10.00
16 23 november (budget) 10.00
8 november 27 november 16.00
29 november 11 december 14.00
6 december
13 december -
Brännkyrkahallen är en idrottshall uppförd mellan åren 1962-1964 i Midsommarkransen. Hallen är cirka 6 700 kvadratmeter fördelade på två hallar för bollsport och gymnastik, kampsportshallar, skytteklubb och bowling. Idrottshallen är viktig för Midsommarkransens gymnasium som har en idrottsinriktning. Idrottshallens tekniska installationer är uttjänta och hallen behöver även anpassas för att möta dagens lagkrav för tillgänglighet och brandutrymning, för att möjliggöra en framtida drift av hallen och förbättra personalens arbetsmiljö.
I juni år 2019 fattade fastighetsnämnden och idrottsnämnden ett inriktningsbeslut om att fortsätta planera för de föreslagna åtgärderna i en systemhandling. Därefter inkom en förfrågan från Nystad Stockholm idrott & skolfastigheter AB (Nystad) om att förvärva fastigheten. Den tidigare majoriteten valde att arbeta vidare med detta spår.
Projektgenomförandeavtalet som tecknats med Nystad reglerar parternas roller under genomförandefasen samt hur möten, information, besked och eventuella förändringar skulle hanteras under projektets genomförande fram till det att idrottshallen färdigställts och tillträtts av idrottsförvaltningen. Eftersom staden är en upphandlande myndighet skulle entreprenaden och upphandlingspliktiga kringtjänster upphandlas enligt lagen om offentlig upphandling (LOU). Entreprenadavtalet och övriga avtal som upphandlas inom ramarna för projektet skulle, i det fall att hyresavtalet godkänts, därefter att överföras på Nystad som därmed träder in som beställare, byggherre och ägare till idrottshallen.
Enligt den nya inriktningen i finansborgarrådets förslag till budget för 2023 ska Brännkyrkahallen dock behållas i stadens ägo och rustas upp.Bilagor
-
328kb Ladda ner dokument
-
-
9
Detaljplan för del av Norra Djurgården 1:1 Uggleviksreservoaren, i stadsdelen Ladugårdsgärdet (vattenreservoar), Dp 2020-02200
Detaljplanen syftar till att möjliggöra ett uppförande av en ny vattenreservoar inom Uggleviken för att därigenom säkra Stockholms dricksvattenförsörjning. Planförslaget ställdes ut för granskning under perioden 18 maj – 14 juni 2022. Under granskningen har 17 stycken yttranden inkommit varav 9 stycken inte hade någon erinran. Länsstyrelsen tillstyrker planförslaget men framför synpunkter vad gäller dagvatten. De kulturvårdande remissinstanserna avstyrker rivning av den befintliga vattenreservoaren. Ett flertal som framför synpunkter menar att förslaget med placering inom nationalstadsparken och riksintresset Stockholms innerstad med Djurgården inte är förenligt med gällande lagstiftning. De önskar därför att en ny vattenreservoar uppförs på annan plats och att befintlig reservoar bevaras.
Stadsbyggnadsnämndens bedömning är att förslaget är förenligt med lagstiftningen för nationalstadsparken då anläggningen är att betrakta som en redan etablerad verksamhet inom parken. Planförslaget innebär en omsorgsfull gestaltning som anpassats till nationalstadsparkens mycket höga natur- och kulturvärden liksom riksintresset Stockholms innerstad med Djurgården och bedöms inte utgöra påtaglig skada på riksintressena.
Marken ägs av staten genom Statens Fastighetsverk. Kungen har dispositionsrätt till marken, dispositionsrätten förvaltas av Kungliga Djurgårdens förvaltning. Kungliga Djurgårdens förvaltning upplåter marken genom arrende till Stockholm Vatten och Avfall AB. Inkomna synpunkter föranleder en komplettering av planbeskrivningen vad gäller dagvatten. Ändringen utgör mindre justeringar och innebär inte en väsentlig ändring av planförslaget.Bilagor
-
32mb Ladda ner dokument
-
195kb Ladda ner dokument
-
10
Detaljplan för Bergholmsbacken, Rustmästaren 2 m.fl. i stadsdelen Bagarmossen (ca 700 bostäder varav 72 vårdboende, två förskolor, skola med idrottshall), DP 2016-19586-54
Detaljplanen möjliggör för bostäder, vårdboende, skola och två förskolor i ett attraktivt och kollektivtrafiknära läge. Vidare syftar planen till att förstärka sambandet mellan Bagarmossen och Skarpnäck.
Planen möjliggör för cirka 700 bostäder, varav 72 planeras utgöras av vårdbostäder. Av bostäderna avses 314, inklusive vårdbostäderna, upplåtas som hyresrätter och 390 som bostadsrätter. Planen innehåller också en grundskola med idrottshall för 1200 elever i åk F-9 samt två förskolor om sju respektive åtta avdelningar. Nya gator och en lekplats anläggs. Det befintliga gång- och cykelstråket mellan Bagarmossen och Skarpnäck får en gen sträckning och ny utformning.Bilagor
-
13mb Ladda ner dokument
-
-
11
Ändring av detaljplan för Jordbruksministern 3 m.fl. i stadsdelen Bagarmossen (65 bostäder), Dp 2017-19979
Detaljplanen syftar till att möjliggöra cirka 65 bostäder i flerbostadshus och gemensamma utrymmen för inlastning och angöring. Bostäderna avses upplåtas med bostadsrätt. Därtill säkerställer planen att gestaltningen av den nya bebyggelsen anpassas till sin omgivning i form och material. Bebyggelsen föreslås i fem våningar med trästomme och träfasad samt detaljer i rött tegel, betong och metall. Planområdet är beläget cirka 800 meter nordöst om Bagarmossen centrum. Fastigheten ägs av Rikshem Specialboende AB, som även är aktuell byggaktör. Befintlig bebyggelse inom fastigheten avses rivas.
Bilagor
-
910kb Ladda ner dokument
-
17mb Ladda ner dokument
-
753kb Ladda ner dokument
-
-
12
PM: Anmälan om svar på remiss av Förslag till ändrade programstrukturer för de nationella yrkesprogrammen i gymnasieskolan
Skolverkets föreslagna ändringar i de remitterade föreskrifterna (programstrukturerna för yrkesprogrammen och yrkesdansarutbildningen) är följdändringar till de ändringar som gjorts i skollagen
Skolverket har remitterat förslaget till ändrade programstrukturer för de nationella yrkesprogrammen i gymnasieskolan och yrkesdansarutbildningen med anledning av ökade möjligheter till grundläggande behörighet inom alla nationella yrkesprogram och yrkesdansarutbildningen. Kurser för grundläggande behörighet läggs till i den gymnasiegemensamma delen av programstrukturerna.
Skolverket har remitterat förslaget till Stockholms stad för yttrande. På grund av kort remisstid har stadsledningskontorets tjänsteutlåtande lämnats in till Skolverket som Stockholms stads svar på remissen.Bilagor
-
224kb Ladda ner dokument
-
145kb Ladda ner dokument
-
105kb Ladda ner dokument
-
Bilaga - Skolverkets föreskrifter (SKOLFS 2010:39) om kurser för bygg- och anläggningsprogrammet.pdf163kb Ladda ner dokument
-
108kb Ladda ner dokument
-
160kb Ladda ner dokument
-
97kb Ladda ner dokument
-
161kb Ladda ner dokument
-
96kb Ladda ner dokument
-
160kb Ladda ner dokument
-
176kb Ladda ner dokument
-
104kb Ladda ner dokument
-
99kb Ladda ner dokument
-
97kb Ladda ner dokument
-
161kb Ladda ner dokument
-
-
13
PM: Betänkandet God tvångsvård – trygghet, säkerhet och rättssäkerhet vid psykiatrisk tvångsvård och rättspsykiatrisk vård (SOU 2022:40)
År 2021 tillsatte regeringen en utredning vars uppdrag var att se över vissa frågor enligt lagen om psykiatrisk tvångsvård, LPT, och lagen om rättspsykiatrisk vård, LRV. Syftet med översynen är att stärka barnrättsperspektivet, rättssäkerheten och säkerheten i vården för de personer som tvångsvårdas med stöd av dessa lagar.
Utredningen föreslår bland annat att barn inte ska få placeras med vuxna, att beslut om tvångsåtgärder för att upprätthålla ordning eller säkerhet ska kunna överklagas och att patienter ska ha rätt till daglig utevistelse och daglig aktivitet. Vidare föreslås ändringar som innebär stärkt säkerhet på vårdinrättningar samt utveckling av befintliga register för effektivare tillsyn och uppföljning.
Lagändringarna föreslås träda ikraft 1 juli 2023.
Socialdepartementet har remitterat betänkandet till staden för yttrande.Bilagor
-
138kb Ladda ner dokument
-
565kb Ladda ner dokument
-
-
14
PM: Utkast till lagrådsremiss Ett fönster av möjligheter – stärkta rättigheter för barn och vuxna i skyddat boende
I utkast till lagrådsremiss, Ett fönster av möjligheter – stärkta rättigheter för barn och vuxna i skyddat boende, lämnar Socialdepartementet förslag som syftar till att förbättra skyddet och stödet till personer som behöver skyddat boende och stärka barnrättsperspektivet för barn som följer med en vårdnadshavare till ett skyddat boende.
Det föreslås bland annat att skyddat boende ska regleras i socialtjänstlagen (2001:453) som en boendeinsats till den som behöver stöd och skydd till följd av hot, våld eller andra övergrepp. Barn som följer med en vårdnadshavare till ett skyddat boende ska bedömas och beviljas insatsen individuellt och socialnämnden ska ansvara för att tillgodose barnets behov av stöd- och hjälpinsatser.
Vidare föreslås att det ska krävas tillstånd från Inspektionen för vård och omsorg för att få driva verksamhet i form av skyddat boende. I utkastet föreslås också bestämmelser för att tydliggöra elevers rätt att gå i skola när de vistas i skyddat boende.
Lagändringarna föreslås träda i kraft i juli 2023.
Socialdepartementet har remitterat förslaget till Stockholms stad för yttrande.Bilagor
-
973kb Ladda ner dokument
-
15
PM: Betänkandet Nästa steg – Ökad kvalitet och jämlikhet i vård och omsorg för äldre personer (SOU 2022:41)
Regeringen beslutade i december 2020 om att tillsätta en utredning med uppdrag att föreslå en äldreomsorgslag samt lämna förslag som stärker tillgången till medicinsk kompetens inom äldreomsorgen (dir. 2020:142). Äldreomsorgslagen skulle innehålla bestämmelser kring en nationell omsorgsplan samt en definition för äldreomsorg.
Utredningen lämnar även förslag som inför krav på uppföljning av insatser och kvalitet, stärker ett personcentrerat arbetssätt, lyfter förebyggande och rehabiliterande insatser, förtydligar ledarskapet mellan huvudman och vårdgivare och inför grundläggande krav kring medicinsk kompetens. Utredningen föreslår vidare att formerna för samverkan mellan den kommunala primärvården och den specialiserade vården ska ses över i en ny utredning. Sammantaget ska förslagen underlätta omställningen mot en god och nära vård.
Socialdepartementet har remitterat utredningen till Stockholms stad för yttrande.Bilagor
-
Tillväxtanalys, Myndigheten för tillväxtpolitiska utvärderingar och analyser, har tagit fram promemorian Näringslivets klimatomställning som ska utgöra ett underlag till regeringens klimatpolitiska handlingsplan. Rapporten presenterar 47 förslag och rekommendationer inom elektrifiering, markanvändning, konstruktion och bostäder, industri, förbränning av plast, arbetsmaskiner, EU-politiken som grundförutsättning, finansiering, offentlig upphandling, kompetensförsörjning och utvidgade processer för lärande.
Tillväxtanalys – Myndigheten för tillväxtpolitiska utvärderingar och analyser har remitterat promemorian till Stockholms stad för yttrande.Bilagor
-
540kb Ladda ner dokument
-
Enligt klimatlagen (2017:720) ska regeringen ta fram en ny klimatpolitisk handlingsplan vart fjärde år. För att ta fram underlag till nästa klimatpolitiska handlingsplan gav regeringen i mars 2021 tre parallella uppdrag, ett till Länsstyrelsen i Uppsala län om lokal och regional klimatomställning, ett till Trafikanalys om transporternas klimatomställning samt ett till Tillväxtanalys om näringslivets klimatomställning. Uppdraget till Länsstyrelsen var att ta fram analyser och förslag till styrmedel och andra åtgärder som bidrar till en lokal och regional klimatomställning i hela landet. Det remitterade förslaget identifierar hinder för det fortsatta arbetet och föreslår ett antal åtgärder och satsningar.
Miljödepartementet har remitterat förslagen till staden för yttrande.Bilagor
-
739kb Ladda ner dokument
-
-
18
Ny mandatperiod: val av ledamöter och ersättare i nämnder, val av ledamöter, suppleanter och revisorer i stiftelser, val av gode män enligt fastighetsbildningslagen, val av ledamöter och ersättare i Storstockholms brandförsvar
-
19
Ny mandatperiod: val av revisorer för nämnder
-
20
Ny mandatperiod: val av ombud till Storsthlm (tidigare KSL)
-
21
Valärende i kommunstyrelsen
-
22
Valärenden i kommunfullmäktige
-
Enligt reglerna om ersättning för kommunala förtroendeuppdrag, antagna av kommunfullmäktige den 6 april 1992 (utl. 1992:54) ska vissa arvoden ändras per den 1 januari varje år med samma procenttal som prisbasbeloppet. Beräkningen ska verkställas av stadsledningskontoret och anmälas i kommunstyrelsen.