I mars 2015 tillsatte regeringen Välfärdsutredningen med uppdrag att föreslå ett nytt regelverk för offentlig finansiering av privat utförda välfärdstjänster. Under 2016 överlämnade utredningen delbetänkandet Ordning och reda i välfärden (SOU 2016:78), och under 2017 slutbetänkandet Kvalitet i välfärden – bättre upphandling och uppföljning (SOU 2017:38). Slutbetänkandet (men inte delbetänkandet) remitterades till Stockholms stad, och behandlades i kommunstyrelsen den 6 september 2017.
Utifrån Välfärdsutredningens förslag har regeringen utarbetat lagrådsremissen Tillstånd att ta emot offentlig finansiering inom socialtjänsten, assistansersättningen och skollagsreglerad verksamhet. Den nu remitterade promemorian Vissa ändringar i regleringen om tillstånd att ta emot offentlig finansiering föreslår förändringar av de förslag som presenterats i lagrådsremissen. Förändringarna är gjorda utifrån de synpunkter som lämnats av remissinsatserna under tidigare remissrundor.
De förändringar som föreslås i promemorian jämfört med den ursprungliga lagrådsremissen är i huvudsak:
Införandet av en lägsta nivå för begränsningen av rörelseresultat. Små aktörer bedöms ha sämre förutsättningar än andra att öka sitt operativa kapital, och förändringen syftar till att säkerställa att små välfärdsaktörer inte missgynnas av förslaget om begränsat rörelseresultat.
Undantag för idéburna organisationer från vissa av kraven för att ta emot offentlig finansiering. Orsaken är att flera av de föreslagna kraven redan i normalfallet är uppfyllda för idéburna aktörer. De krav som undantas är kraven på begränsning av rörelseresultat och värdeöverföringar samt kravet på att verksamheten ska bedrivas i en separat juridisk person. Med idéburna organisationer menas ideell förening, stiftelser, ett aktiebolag med särskild vinstutdelningsbegränsning eller motsvarande utländsk juridisk person från land inom Europeiska ekonomiska samarbetsområdet, under förutsättning att aktörerna har ett allmännyttigt syfte.
Ändringarna föreslås träda i kraft samtidigt som reglerna i den ursprungliga lagrådsremissen (Tillstånd att ta emot offentlig finansiering inom socialtjänsten, assistansersättningen och skollagsreglerad verksamhet) träder i kraft, det vill säga den 2 januari 2019.
Konsekvensbedömning
Finansdepartementet bedömer inte att förslagen i promemorian kommer att skapa ytterligare administrativ börda jämfört med förslagen i lagrådsremissen.
Förslagen bedöms inte medföra några direkta kostnader för kommuner och landsting jämfört med förslagen i lagrådsremissen. Förslagen bedöms inte heller påverka den kommunala självstyrelsen.
Bilagor