Det finns inga sammanträden att visa än
Inget protokoll har publicerats
Val av justerare och tillkännagivande av tid för justering
Motion om att kommunfullmäktiges ledamöter ska genomföra 100 besök hos Stockholms företagare under en dag
Dennis Wedin (M) anför i en motion till Stockholms stads kommunfullmäktige att Stockholm, trots goda förutsättningar för ett välmående och växande näringsliv, inte befinner sig i toppen av Sveriges kommuner vad gäller företagsklimat.
Mot bakgrund av det föreslår han att kommunstyrelsen och Stockholm Business Region AB ges i uppdrag att lägga upp en plan för att kommunfullmäktiges ledamöter under en dag ska genomföra totalt 100 företagsbesök i kommunen i syfte att förbättra företagsklimatet.
Bilagor
I en motion till kommunfullmäktige föreslår Andréa Hedin och Dennis Wedin (båda
M) att Stockholms stad inrättar en nattborgmästare. Motionärerna anser att Stockholm, likt andra städer i Europa och USA, bör inrätta en nattborgmästare som kan leda förändringsarbetet för att göra Stockholm mer attraktivt samt främja och skydda stadens nattliv. En nattborgmästare skulle kunna agera länk mellan olika aktörer och arbeta för att skapa en mer välkomnande miljö genom att minska kommunala begränsningar såsom öppettider och ljudnivåer.
Bilagor
Motion om att miljö- och hälsoskyddsnämnden bör ta över ansvaret för tillståndsgivningen vid utskänkning av alkohol
Jonas Naddebo (C) har väckt en motion i kommunfullmäktige där han föreslår att miljö- och hälsoskyddsnämnden ska överta ansvaret för tillståndsgivning vid utskänkning av alkohol från socialnämnden. Syftet, enligt motionären, är att förenkla för restauranger och företag då tillsynen av livsmedelagstiftningen och utskänkningstillstånd utförs av en och samma förvaltning.
Bilagor
PM: Begäran om yttrande över ansökan om nätkoncession för linje för en 420 kV ledning från Överby station till Beckomberga station i Sollentuna och Järfälla kommuner samt Stockholms stad i Stockholms län
Svenska Kraftnät planerar en ny elförbindelse för 400 kV mellan Överby i Sollentuna kommun och Beckomberga i Stockholms stad. Elförbindelsen ska ersätta den 220 kV-ledning som idag sträcker sig mellan stationerna Överby och Beckomberga. Inom Stockholms stad föreslås markkabel samt en ny transmissionsnätstation i Beckomberga.
Den nya elförbindelsen är en av flera åtgärder som Svenska Kraftnät genomför inom projektet Storstockholm Väst för att möta det växande behovet av el i Stockholmsregionen. Förbindelsen ökar driftsäkerheten i elnätet och bidrar till en tryggare elförsörjning för stora delar av Stockholm. Projekt Storstockholm Väst bidrar tillsammans med de förstärkningar som görs inom projektet Stockholms Ström till att elnätet är robust och driftsäkert även i framtiden.
Det är Energimarknadsinspektionen som avgör om ledningen ska få tillstånd. Energimarknadsinspektionen har begärt ett yttrande från Stockholms stad gällande Svenska Kraftnäts ansökan.
Överenskommelse om fastighetsreglering med försäljning samt justering av kommungräns inom fastigheten Skrubba 1:1 i Skrubba med Tyresö kommun
Tyresö kommun förvärvade mark mellan Tyresövägen och området i Lindalen i Tyresö av Stockholms stad år 2018. Fastighetsnämnden sålde marken och hade endast i uppdrag att avyttra mark utanför Stockholms stads kommungräns. Av den anledningen blev en liten markremsa i området inom Stockholms stad kvar i stadens ägo.
Tyresö kommun har inkommit med en förfrågan om att förvärva den återstående marken. Förfrågan gällde även att överlåta stadens del av Töresjövägen till Tyresö kommun. Exploateringsnämnden har samrått med trafiknämnden, som har väghållaransvaret, och konstaterat att det inte föreligger några hinder för en överlåtelse.
Exploateringsnämnden har därmed tagit fram ett förslag på Överenskommelse om fastighetsreglering samt justering av kommungräns. Nämnden har framställt till kommunfullmäktige om att godkänna att överenskommelsen träffas samt att exploateringsnämnden medges rätt att träffa den med Tyresö kommun.
I en skrivelse till kommunstyrelsen framför Christofer Fjellner, Annika Friberg och Kristina Lutz (alla M) frågor om trygghetsinvesteringar.
Skribenterna önskar en redovisning som visar vilka av de trygghetsinvesteringar som beviljades den 8 mars 2023 som har genomförts, hur projekten bidragit till ökad trygghet, hur mycket av de beviljade medlen som använts och vad som händer med eventuella överskott.
Bilagor
Regeringen beslutade den 25 maj 2022 att tillkalla en särskild utredare med uppdrag att utreda och ta fram förslag på åtgärder som särskilt syftar till att skynda på utrikes födda kvinnors etablering på arbetsmarknaden (dir. 2022:42). Utredningens uppdrag är att analysera och lämna förslag på hur integrationspolitikens mål ska få större genomslag i den offentliga verksamheten. Detta inkluderar bland annat att lämna förslag om en styrmodell och resultatindikatorer som kan användas för att följa upp om det riksdagsbundna målet uppfylls. Utredningen har också i uppdrag att utreda hur regelverket för ersättningarna till nyanlända som deltar i etableringsprogrammet bör förändras. I denna del ingår att analysera om etableringsersättningen, etableringstillägget och bostadsersättningen innehåller tillräckligt starka incitament för att den nyanlände ska börja arbeta eller utöka sin arbetstid.
Utredningen presenterar sina förslag i två delar, den första delen rör styrning och uppföljning av integrationspolitiken i stort och den andra delen rör ersättningar till nyanlända flyktingar, skyddsbehövande och deras anhöriga som deltar i etableringsprogrammet.
Arbetsmarknadsdepartementet har skickat betänkandet till bland annat Stockholms stad för yttrande. På grund av kort remisstid har staden svarat med stadsledningskontorets tjänsteutlåtande.
Bilagor
PM: Anmälan om svar på remiss av Statens skolverks redovisning av uppdrag om ett nationellt professionsprogram
Remiss om Statens skolverks redovisning av uppdrag om ett nationellt professionsprogram har remitterats till bland annat Stockholms stad för yttrande.
Skolverket konstaterar i uppdragsredovisningen att kompetensutveckling är det centrala inom ett professionsprogram, genom vilket förskollärare, lärare och rektorer kan få helt nya möjligheter att utveckla sin professionella kompetens under hela sitt yrkesliv. Det nationella professionsprogrammet ska leda till förbättrad undervisning i förskolan och skolan. Skolverket bedömer att all kompetensutveckling inom professionsprogrammet bör utgå från barnens och elevernas behov och främja deras lärande.
Kompetensutvecklingen ska också bidra till en utbildning som vilar på vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet.
Skolverket föreslår att endast rektorer, lärare och förskollärare som är verksamma i yrket bör omfattas, då endast den som är yrkesverksam kan bidra till skolprofessionernas utveckling och till en ökad kvalitet i undervisningen.
På grund av kort remisstid har stadsledningskontorets tjänsteutlåtande skickats in som stadens svar.
Bilagor
Gabriel Kroon m.fl. (alla SD) har väckt en motion i kommunfullmäktige. Motionärerna föreslår att vården av almar förenklas för stadsdelsnämnderna genom att dessa ges möjlighet att ta del av medel som är speciellt riktade mot sjukdomsdrabbade almar samt att trafiknämnden i samråd med stadsdelsnämnderna ges i uppdrag att revidera trädmålet så att även träd som fälls på grund av sjukdom inkluderas i målet om återplantering.
Bilagor