Möte 2023-01-18
-
1
Val av justerare och tillkännagivande av tid för justering
-
Finansdepartementet har remitterat promemorian ”Tillfällig skattefrihet för förmån av laddel på arbetsplatsen” till Stockholms stad för yttrande.
I promemorian föreslås en tillfällig skattefrihet för förmån av elektricitet för laddning av vissa fordon. Under förutsättning att laddningen sker vid en laddningspunkt eller ett eluttag som tillhandahålls av arbetsgivaren i anslutning till arbetsplatsen ska laddning av personbil klass I, lätt lastbil, motorcykel, moped och cykel kunna ske utan att den anställde förmånsbeskattas för elförbrukningen. Förslaget syftar till att underlätta omställningen till en fossilfri fordonsflotta och gynna arbetsresor med laddbara fordon framför andra, mindre hållbara, alternativ. Förslaget förväntas också minska den administrativa bördan för både arbetsgivare och anställda som redovisning av denna förmån i dag är förenad med. De tillfälliga bestämmelserna föreslås träda i kraft den 1 juli 2023 och tillämpas på förmåner som tillhandahålls under perioden 1 juli 2023–30 juni 2026.Bilagor
-
139kb Ladda ner dokument
-
310kb Ladda ner dokument
-
-
Stockholm Vatten och Avfall (SVOA), genom Stockholm Vatten AB, äger 33 procent i Sydvästra Stockholmsregionens va-verks aktiebolag AB (SYVAB). Övriga ägare är kommunerna Botkyrka, Nykvarn, Salem och Södertälje. Det avloppsvatten som SVOA idag avleder till Himmerfjärdsverket i Botkyrka kommun består av avloppsvatten från Stockholms stad och Huddinge kommun.
Efter genomförande av projektet Stockholms framtida avloppsrening (SFA) kommer SVOA att minska sin leverans av avloppsvatten till Himmerfjärdsverket och avleda det avloppsvatten som idag går via Eolshällsanläggningen till Henriksdals reningsverk.
Fram tills att avledning sker ska Stockholms stad, via Stockholm Vatten AB enligt gällande avtal, ställa borgen för SYVAB:s lån för nyinvesteringar i Nya krav Himmerfjärdsverket (NKH) enligt andelen levererad volym.
Förslaget innebär ett utökat åtagande för Stockholm Vatten AB med 268,2 mnkr och att borgensåtaganden ska gälla fram till och med 31 december 2027 Detta skulle medföra att total limit för stadens borgensåtagande utökas från befintliga 595 mnkr till 862,8 mnkr. I samband med att avledning till Henriksdal sker kommer Stockholm Vattens åtagande att minska.Bilagor
-
57kb Ladda ner dokument
-
201kb Ladda ner dokument
-
292kb Ladda ner dokument
-
105kb Ladda ner dokument
-
-
5
Reviderat inriktningsbeslut gällande AB Familjebostäders nyproduktion av bostäder i kv. Marman, Årstaberg, samt genomförandebeslut gällande AB Familjebostäders förvärv av aktierna i bolaget KIAB Årsta
Stockholms stad har höga ambitioner när det gäller stadens utbyggnad. Det långsiktiga målet i enlighet med kommunfullmäktiges budget är att 140 000 nya bostäder med blandade upplåtelseformer ska byggas under perioden 2010-2030.
År 2015 godkände kommunfullmäktige inriktningen för AB Familjebostäders nyproduktion av 220 lägenheter i Årstaberg till en investeringsutgift om 666 mnkr och att bolaget förvärvade Årsta 1:7 av Jernhusen. Det reviderade projektet som föreslås i detta ärende omfattar nu cirka 400 bostadslägenheter till en total investeringsutgift om 1 772 mnkr i prisnivå juli 2022. AB Familjebostäder har i oktober 2022 beslutat om och därefter hemställt ärendet till kommunfullmäktige för beslut, att godkänna ett reviderat inriktningsbeslut gällande AB Familjebostäders nyproduktion av bostäder i Årstaberg samt genomförandet av bolagets förvärv av aktierna i bolaget KIAB Årsta AB för att komplettera projektet med ytterligare mark.
I investeringsutgiften om 1 772 mnkr ingår att bolaget förvärvar Marman 6 och 7 till en maximal köpeskilling om totalt 195 mnkr, varav maximalt 30 mnkr utgör en tilläggsköpeskilling vid start av samråd i samband med detaljplan. Genom förvärvet säkerställer bolaget att kommunkoncernen har rådighet över en plats av strategisk betydelse för nya attraktiva bostäder och tunnelbanans kommande utbyggnad.Bilagor
-
285kb Ladda ner dokument
-
169kb Ladda ner dokument
-
58kb Ladda ner dokument
-
176kb Ladda ner dokument
-
-
Syftet med Program för City är att presentera Stockholms stads intentioner för utvecklingen av City ur ett helhetsperspektiv. Programmet illustrerar hur Vision för City 2030 kan konkretiseras och ska utgöra stöd, vägledning och verktyg för samtliga aktörer i den kommande planeringen av Citys utveckling. Program för City har samordnats med trafiknämndens långsiktiga planering för gator, torg och parker i City.
Program för City avser området som avgränsas i norr av Tegnergatan, i öster av Birger Jarlsgatan, Humlegårdsgatan och Sibyllegatan och i söder och väster av Nybroviken, Norrström och Klara sjö.Bilagor
-
295kb Ladda ner dokument
-
31mb Ladda ner dokument
-
-
Idrottsnämnden och fastighetsnämnden föreslår att Kristinebergs idrottsplats (IP) rustas upp så att den fortsättningsvis kan vara en viktig plats för både fotboll och friidrott. Idrottsplatsen ska dessutom utvecklas till att möta kraven för damallsvenskan i fotboll.
Nämnderna föreslår att naturgräset ersätts av konstgräs bland annat för att möjliggöra nyttjandet av den värmepist som idag används på Stadshagens IP och som måste omlokaliseras i och med exploateringsplanerna där. Vidare föreslås bland annat att läktarbyggnaden får en teknisk upprustning med nya omklädningsrum och energieffektivare installationer samt att en ny garage- och personalbyggnad uppförs. Garagebyggnaden ska också ha ett grönt växttak för att bidra till biologisk mångfald och ge bättre dagvattenhantering vid skyfall. Såväl utomhusmiljö som läktare och omklädningsrum föreslås tillgänglighetsanpassas.
Sedan genomförandebeslut i juni 2021 (dnr KS 2021/934) konstaterar projektet att avsatta ekonomiska medel för entreprenaden inte längre kan inrymmas i budget. Orsaken till de ökade utgifterna är den överklagade detaljplanen som har försenat projektstarten. Detta har i sin tur påverkat inkomna anbud på grund av omvärldsläget med krig och handelshinder samt ökade energi- och materialpriser. Med anledning av detta behöver budget för projektet justeras.Bilagor
-
394kb Ladda ner dokument
-
-
8
PM: Anmälan om svar på remiss Följdändringar med anledning av nya namn på skolformerna för elever med intellektuell funktionsnedsättning
I promemorian Följdändringar med anledning av nya namn på skolformerna för elever med intellektuell funktionsnedsättning lämnas förslag till ändringar i ett antal lagar med anledning av ändringar i skollagen (2010:800) som träder i kraft den 2 juli 2023. Ändringarna består i att namnen grundsärskola, gymnasiesärskola och kommunal vuxenutbildning som särskild utbildning på grundläggande nivå respektive gymnasial nivå ersätts med namnen anpassad grundskola, anpassad gymnasieskola och kommunal vuxenutbildning som anpassad utbildning på grundläggande nivå respektive på gymnasial nivå.
I promemorian behandlas enbart följdändringar med anledning av de ändringar i skollagen som riksdagen beslutat om.
Utbildningsdepartementet har skickat ärendet på remiss till Stockholms stad för yttrande. På grund av kort remisstid har stadsledningskontorets tjänsteutlåtande lämnats in som Stockholms stads svar på remissen.Bilagor
-
132kb Ladda ner dokument
-
210kb Ladda ner dokument
-
-
Regeringen beslutade den 10 december 2020 att ge en särskild utredare i uppdrag att bland annat göra en översyn av föräldrabalkens regler om föräldraskap och överväga om det behöver vidtas åtgärder för att underlätta för familjer där fler än två vuxna tar föräldraansvar.
Utredaren har gjort en översyn av föräldrabalkens regler om föräldraskap, lämnat förslag gällande utökade möjligheter till adoption och tagit ställning till åtgärder för familjer där fler än två vuxna tar föräldraansvar. Justitiedepartementet har skickat betänkandet till Stockholms stad för yttrande.
De lagändringar som presenteras i betänkandet föreslås träda i kraft den 1 januari 2024.Bilagor
-
246kb Ladda ner dokument
-
-
Stadsrevisionen har granskat stadens styrning och åtgärder för att säkerställa kompetensförsörjning, ett närvarande ledarskap och bemanning inom äldreomsorgens vård- och omsorgsboenden.
Den samlade bedömningen är att staden har vidtagit åtgärder, utifrån kommunfullmäktiges uppdrag och intentioner, i syfte att kompetensförsörja verksamheten och för att ha ett närvarande ledarskap och god bemanning inom vård- och omsorgsboenden. Det är dock ett långsiktigt arbete som kräver uthållighet för att nå resultat. Enligt revisionskontoret har staden ett strategiskt arbete för att skapa förutsättningar för en äldreomsorg med hög kvalitet men inte full rådighet över möjligheten att rekrytera medarbetare med den kompetens som efterfrågas.Bilagor
-
138kb Ladda ner dokument
-
867kb Ladda ner dokument
-
-
I en motion till kommunfullmäktige föreslår motionärerna Malin Ericson och Lisa Palm (båda Fi) att Stockholms stad stegvis ska införa en bilfri innerstad genom att inledningsvis införa bilfria veckodagar. Bakgrunden är att det behövs åtgärder för att minska stadens och stockholmarnas klimatpåverkan, samt för att förbättra luftkvalitén i innerstaden. Motionärerna menar att förslaget kan leda till att ytor som upptas av biltrafik och parkerade bilar ska kunna ersättas med ytor för lek, fler bostäder, marknader, uteserveringar, motion, sociala aktiviteter, kultur eller konst. Nyttotrafik föreslås även framöver vara tillåtet.
Motionärerna föreslår med anledning av detta att kommunfullmäktige ger trafiknämnden i uppdrag att utreda möjligheterna för att påbörja projektet med en bilfri innerstad på utvalda veckodagar med ambition att innerstaden ska bli helt bilfri.Bilagor
-
428kb Ladda ner dokument
-
25kb Ladda ner dokument
-
-
I en motion till kommunfullmäktige föreslår Lisa Palm (Fi) att kommunstyrelsen undersöker möjligheten att ingå idéburet partnerskap eller på annat sätt söka samverkan med Stockholms antidiskrimineringsbyråer.
Motionären lyfter fram Agenda 2030:s mål att alla människor ska inkluderas i samhället oberoende av etnicitet, kön, funktionsvariation med mera. Alla ska ha lika rättigheter och möjligheter. Motionären beskriver även att enligt Diskrimineringsombudsmannens statistik över anmälningar, klagomål och tips som inkommit mellan åren 2015-2020 har antalet anmälningar ökat.
Motionären föreslår att staden initierar ett samarbete med de tre verksamma antidiskrimineringsbyråer som finns i Stockholm; Antidiskrimineringsbyrån Stockholm Syd, Civil Rights Defenders och Antidiskrimineringsbyrån Stockholm Norr. Motionären anser att en långsiktig samverkan, exempelvis genom idéburet partnerskap, gör att staden kan ta del av antidiskrimineringsbyråernas expertkunskap och långsiktiga arbete för mänskliga rättigheter och mot diskriminering.Bilagor
-
247kb Ladda ner dokument
-
52kb Ladda ner dokument
-
-
Naturvårdsverket har fått i uppdrag av regeringen att utreda om ansvaret för kommunalt avfall bör ändras avseende vissa enskilda avfallsströmmar.
Naturvårdsverket föreslår att ansvarsfördelningen för följande avfallsströmmar lämnas oförändrade: matavfall från restauranger och storkök, fett från fettavskiljare, kontorspapper, trädgårds- och parkavfall, grovavfall samt avfall från sjukhus.
Naturvårdsverket föreslår att ansvaret för följande tre avfallsströmmar ska förändras: avfall från detaljhandeln, använt matfett samt utgrävd jord med invasiva främmande arter.
Miljödepartementet har skickat ärendet på remiss till Stockholms stad för yttrande.Bilagor
-
276kb Ladda ner dokument
-
-
14
Ny mandatperiod: Val av ledamöter och suppleanter i bolag inom koncernen Stockholms Stadshus AB med flera
-
15
Ny mandatperiod: nominering av ledamöter för Stockholm Exergi Holding AB, val av ledamot och ersättare till Svealands kustvattenvårdsförbunds stämma med flera
-
16
Valärenden i kommunstyrelsen 2023
-
17
Valärenden i kommunfullmäktige 2023
-
18
PM: Remittering av motioner väckta till och med den 11 januari 2023