Möte 2024-03-06
-
1
Val av justerare och tillkännagivande av tid för justering
-
Kommunstyrelsen beslutar om förordnande av förvaltningschef. Förordnandet har förhandlats enligt 11 § MBL den 5 februari 2024.
Bilagor
-
22kb Ladda ner dokument
-
-
4
PM: Anmälan av Revisionsrapport nr 7/2023 - Underhåll och reinvestering av dricksvattenledningsnätet
Revisionskontoret har granskat Stockholm Vatten och Avfall AB:s (SVOA) arbete med att planera och genomföra underhåll och reinvesteringar i dricksvattenledningsnätet. Revisionsrapporten har överlämnats till kommunstyrelsen för kännedom.
Bilagor
-
133kb Ladda ner dokument
-
526kb Ladda ner dokument
-
-
I en skrivelse till kommunstyrelsen ställer Linnea Vinge (SD) följande frågor om kommunikationen av kommunfullmäktigemöten till allmänheten.
Hur många lyssnade på närradio från kommunfullmäktige under 2022, 2021 och 2020?
Hur många såg på webb-tv sändningen från kommunfullmäktige under 2022,2021 och 2020?
Vad beräknas närradion att kosta årligen?
Vad beräknas stenograferna till kommunfullmäktige kosta årligen?
Hur annonseras kommunfullmäktigemöten ut och vad kostade detta under 2022?Bilagor
-
516kb Ladda ner dokument
-
86kb Ladda ner dokument
-
-
Gabriel Kroon och Linnéa Vinge (båda SD) har väckt en motion i kommunfullmäktige där de anför att hanteringen av upptryckta handlingar till politiska sammanträden är arbetsintensiv, kostnadsdrivande och miljömässigt ohållbar.
Motionärerna vill att kommunfullmäktige beslutar om att uppdra åt berörda nämnder och utskott att i största möjliga mån övergå till enbart digitala handlingar.Bilagor
-
31kb Ladda ner dokument
-
99kb Ladda ner dokument
-
-
Barbro Westerholm skrev 1979 i egenskap av generaldirektör för Socialstyrelsen under beslutet att inte längre klassa homosexualitet som en sjukdom. Barbro avled i mars 2023 och i syfte att lyfta fram hennes livsgärning och för att uppmärksamma HBTQ-personers kamp för sina mänskliga rättigheter föreslår Dennis Wedin (M) i en motion att kommunfullmäktige beslutar att uppdra åt kommunstyrelsen att, i samråd med berörda nämnder, utreda förutsättningarna för att namnge en plats samt upprätta ett monument i Stockholms stad till minne av Barbro Westerholm och HBTQ-personers kamp för sina rättigheter.
Bilagor
-
178kb Ladda ner dokument
-
157kb Ladda ner dokument
-
-
8
Ändring av Allmänna lokala ordningsföreskrifter för Stockholms kommun gällande alkoholförbud i stadsdelsområdena norra och mellersta Högalid på västra Södermalm inom Södermalms stadsdelsnämndsområde
Södermalms stadsdelsnämnd har till kommunfullmäktige hemställt förslag till ändringar i de allmänna ordningsföreskrifterna för Stockholms kommun för godkännande.
Ändringen rör förbud mot alkoholförtäring i stadsdelsområdena norra och mellersta Högalid mellan klockan 07:00 och 19:00.Bilagor
-
176kb Ladda ner dokument
-
132kb Ladda ner dokument
-
-
9
Reviderat genomförandebeslut gällande AB Stockholmshems nyproduktion av 151 bostäder och lokaler på kvarteret Persikan 6, Södermalm
AB Stockholmshem har ett pågående nyproduktionsprojekt som avser 151 nya hyresrätter samt lokaler inom kvarteret Persikan 6 på Södermalm. I oktober 2018 godkände kommunfullmäktige genomförandebeslut för projektet till en investeringsutgift om 710 mnkr.
Efter godkänt genomförandebeslut konstaterades att grundplattan var felaktigt utförd, vilket har lett till förseningar och kostnadsökningar om 300 mnkr.
AB Stockholmshem har i december 2023 beslutat om och därefter hemställt ärendet till kommunfullmäktige för beslut att godkänna en reviderad budget för projektet, med en total investeringsutgift om 1 010 mnkr.Bilagor
-
466kb Ladda ner dokument
-
808kb Ladda ner dokument
-
103kb Ladda ner dokument
-
-
10
Reviderat inriktningsbeslut gällande AB Familjebostäders nyproduktion av 227 bostäder, 4 lokaler och 81 garageplatser i Magelungens strand, Farsta
I mars 2015 beslutade kommunfullmäktige att godkänna inriktningen för nyproduktion om cirka 200 lägenheter inom Magelungens strand, till en total investeringsutgift om 440 mnkr. Då bedömde AB Familjebostäder att detaljplanen skulle antas i slutet av 2016 och att byggproduktionen skulle kunna starta 2017, för att färdigställas 2019.
Efter inriktningsbeslutet har arbetet med detaljplanen omarbetats och därmed tagit längre tid i syfte att åstadkomma en bättre struktur med fler byggrätter. Gatuutformning och trafikförutsättningar har krävt justeringar av detaljplanen, som förväntas vara antagen och godkänd vid årsskiftet 2024/2025.
Investeringsutgiften för projektet har nu ökat från 440 mnkr till 769 mnkr i dagens penningvärde, vilket beror på att det i princip är ett nytt projekt på en bestämd anvisad plats. Antalet lägenheter har också utökats från 200 till 227. Vidare är det idag ett förändrat kostnadsläge avseende byggmaterialkostnaderna. Sedan genomförandebeslutet 2015 har index för byggnationer ökat med cirka 43 procent.
AB Familjebostäder har i december 2023 beslutat om och därefter hemställt ärendet till kommunfullmäktige för beslut att godkänna reviderad budget för projektet, med total investeringsutgift om 769 mnkr.Bilagor
-
46kb Ladda ner dokument
-
125kb Ladda ner dokument
-
-
11
Detaljplan för Sothönan 3 m.fl. i stadsdelen Aspudden (ca 250 bostäder, centrum, torg m.m.), Dp 2016-09481-54
Planförslaget möjliggör för ca 250 nya bostäder, varav ca 30 på stadens mark. Samtliga bostäder avses upplåtas med bostadsrätt. Därtill möjliggörs centrumverksamheter i bottenvåningar och allmän plats i form av ett nytt torg, gata och park. Planen syftar till att utvidga Aspuddens befintliga centrum och möjliggöra bebyggelse som genom sin gestaltning och volymhantering utgör en naturlig fortsättning på befintlig bebyggelse från 1900-talets början. Planens genomförande innebär rivning av tio befintliga villor.
Bilagor
-
882kb Ladda ner dokument
-
11mb Ladda ner dokument
-
-
Kommunstyrelsen har tagit fram ett förslag till nytt trygghetsprogram 2024-2027.
Att Stockholm är och upplevs som en trygg och säker stad är ett ansvar som sträcker sig över samtliga nämnder och bolagsstyrelser. Det övergripande målet för stadens samlade brottsförebyggande och trygghetsskapande arbete är att tryggheten ska öka genom förebyggande insatser.
Trygghetsprogrammet föreslås fortsatt utgå från fyra fokusområden:
Förebyggande arbete
Riktade sociala insatser
Stadens offentliga miljö
Stadsutveckling
Trygghetsprogrammet syftar till att ge stadens alla verksamheter en gemensam grund och struktur för stadens brottsförebyggande och trygghetsskapande arbete. Trygghetsprogrammet utgår från kraven som ställs i lag (2023:196) om kommuners ansvar för brottsförebyggande arbete, vilken träde i kraft den 1 juli 2023.
Den 29 januari 2024 behandlade kommunfullmäktige ärendet varvid det minoritetsåterremitterades. Motiveringen för att återremittera programmet var bland annat att trygghetsprogrammet ska kompletteras med åtgärder för att förebygga och stoppa att barn utsätts för våld i hemmet.Bilagor
-
472kb Ladda ner dokument
-
-
13
Projekt Teknisk upprustning och hyresgästanpassning av Kanalhuset, Pilträdet 12, inom Kungsholmens stadsdelsnämndsområde
Det aktuella projektet berör Kanalhuset på Hantverkargatan 2, med fastighetsbeteckning Pilträdet 12 på Kungsholmen. Huset, som idag är tomställt, är i stort behov av upprustning då de tekniska installationerna har uppnått sin livslängd.
Projektet syftar till att renovera och hyresgästanpassa lokalerna till stadsledningskontorets juridiska avdelning och säkerhetsavdelning som får kontorsmiljöer mer anpassade till verksamheternas behov. Projektet innebär också att avdelningarnas befintliga lokaler tomställs för en framtida renovering.
Projektet väntas vara färdigställt till det första kvartalet 2025.Bilagor
-
186kb Ladda ner dokument
-
-
Remissen Skatteverkets promemoria E-tjänst för inlämning av bouppteckningar har skickats på remiss från Justitiedepartementet till bland annat Stockholms stad för yttrande.
I promemorian framkommer att vissa frågor gällande Skatteverkets handläggning enligt ärvdabalken ändras så att bouppteckningar kan ges in i en elektronisk tjänst. Även en språklig översyn över bestämmelserna föreslås.Bilagor
-
31kb Ladda ner dokument
-
460kb Ladda ner dokument
-
-
15
PM: Promemorian - Kravet på anmälan för komplementbostadshus och inredning av ytterligare en bostad i ett enbostadshus ska tas bort
Bygglovsutredningen överlämnade betänkandet Ett nytt regelverk för bygglov i juni 2021. Riksdagen har därefter tillkännagett att regeringen inte bör gå vidare med utredningens förslag att införa bygglovsplikt för komplementbostadshus utan i stället utreda möjligheten att låta komplementbyggnader och komplement-bostadshus få uppföras utan krav på vare sig bygglov eller anmälan.
I den remitterade promemorian föreslås ändringar i plan- och byggförordningen som innebär att uppförande och tillbyggnad av ett komplementbostadshus, ändring av en komplementbyggnad till ett komplementbostadshus och inredning av ytterligare en bostad i ett enbostadshus inte ska kräva anmälan till byggnadsnämnden innan åtgärderna får vidtas. Ändringarna föreslås träda i kraft samtidigt med de förslag som följer av Bygglovsutredningens förslag.Bilagor
-
145kb Ladda ner dokument
-
192kb Ladda ner dokument
-
-
16
PM: Betänkandet - Bättre information om hyresbostäder – kartläggning av andrahandsmarknaden och ett förbättrat lägenhetsregister (SOU 2023:65)
I betänkandet Bättre information om hyresbostäder – kartläggning av andrahandsmarknaden och ett förbättrat lägenhetsregister föreslås en ny lägenhetsregisterlagstiftning, där uppgifter om lägenheter är upplåtna med hyresrätt ska tillföras i befintligt lägenhetsregister.
Detta utgör sedan grunden för ett steg två som handlar om att samla in och offentliggöra uppgifter om förstahandshyresgäster i lägenhetsregistret. Särskilda boenden i blockhyresavtal med juridisk person som kontraktsinnehavare ska inte behöva rapporteras in. Därtill föreslås en utökning av antalet aktörer som får tillgång till registret, för att dra nyttja av digitaliseringens möjligheter och bidra till resurseffektiva arbetssätt mellan myndigheter.
Landsbygds- och infrastrukturdepartementet har remitterat betänkandet till staden för yttrande.Bilagor
-
301kb Ladda ner dokument
-
-
Föreningen Spårvagnsstädernas överordnade syfte är att främja spårvägsutbyggnader. Syftet är vidare bland annat att främja kunskap mellan aktörer som har intresse av spårvägsutbyggnader, sprida erfarenheter om spårvägarnas förmåga att skapa attraktiva städer, stärka ekonomin, förbättra miljön och främja social utveckling. Styrelseledamöterna väljs av ordinarie årsstämma, där Stockholms stad utser en ledamot och en ersättare.
-
18
Valärenden i kommunstyrelsen 2024
-
19
Valärenden i kommunfullmäktige 2024
-
20
PM: Remittering av motioner väckta till och med den 28 februari 2024