Den 1 juli 2014 infördes en bestämmelse om behörighet i socialtjänstlagen. Bestämmelsen innebär att handläggare inom barn- och ungdomsvården ska ha en socionomexamen eller motsvarande för att bedöma och utreda ärenden som rör barn och unga. I samband med att den nya bestämmelsen trädde i kraft infördes också en övergångsbestämmelse som innebär att handläggare som anställts före ikraftträdandet av de nya bestämmelserna är att anse som behöriga till och med den 31 juni 2019 även utan en behörighet i enlighet med de nya bestämmelserna.
Med anledning av en konsekvensuppföljning som Socialstyrelsen genomförde under 2016, som visade att cirka sju procent (350 personer) av alla tillsvidareanställda socialsekreterare skulle komma att sakna behörighet när de nya bestämmelserna trädde i kraft, utarbetade myndigheten nya föreskrifter som tydliggjorde att även andra examina än socionomexamen kan vara behörighetsgrundande. Socialstyrelsen saknar dock uppgifter om hur många av de cirka 350 handläggarna som bedömdes vara obehöriga vid uppföljningen 2016 som nu uppfyller kraven. Med anledning av detta, och för att ge socialtjänsterna möjlighet att planera sin verksamhet samt att ge de handläggare som har påbörjat kompletteringsåtgärder ytterligare tid, föreslår nu Socialstyrelsen att övergångsbestämmelsen bör förlängas till och med den 30 juni 2022.
Den nya bestämmelsen i socialtjänstlagen gällande krav på behörighet för att få utföra vissa uppgifter inom barn- och ungdomsvården ligger i linje med Stockholms stads mål för verksamhetsområdet 1.4 I Stockholm får människor i behov av stöd insatser i tid präglade av hög kvalitet, evidens och rättssäkerhet.
Behovet av erfarna handläggare inom barn- och ungdomsvården är stort. Stadsledningskontoret anser att den nu föreslagna förlängningen av övergångsbestämmelserna ger socialtjänsten ytterligare förutsättningar att planera sin verksamhet på ett sätt som gör att en rättssäker handläggning av barn och unga säkerställs över tid.
Bilagor