Möte 2024-05-08
-
1
Val av justerare och tillkännagivande av tid för justering
-
Kommunstyrelsen beslutar om förordnanden av förvaltningschefer. Förordnandena har förhandlats enligt 11 § MBL den 5 respektive den 8 april 2024.
Bilagor
-
23kb Ladda ner dokument
-
-
Trafikverket har upprättat en åtgärdsplan för buller avseende perioden 2024-2028. Trafikverket har remitterat förslaget till bland andra Stockholms stad för yttrande.
Trafikverket har genomfört en kartläggning av de mest trafikerade vägarna, järnvägarna samt Arlanda och konstaterar att drygt 1,2 miljoner människor utsattes för höga dygnsmedelvärden av buller (Lden 55) från trafiken på vägarna och järnvägarna. Trafikverket konstaterar att det krävs en kombination av åtgärder för att nå målen om bullernivåer.
Under perioden 2019-2023 har Trafikverket vidtagit bullerskyddsåtgärder för 31 600 personer, varav 9 100 personer var utsatta för buller från statliga vägar och 22 500 personer var utsatta för buller från statliga järnvägar. Trafikverket bedömer att takten för att upprätta skyddsåtgärder i form av skärmar, fasadåtgärder, fastighetsförvärv med mera kommer att kunna vara densamma under de kommande fem åren. Även förskolor och grundskolor kommer att åtgärdas.Bilagor
-
231kb Ladda ner dokument
-
773kb Ladda ner dokument
-
-
5
Ändring av Allmänna lokala ordningsföreskrifter för Stockholms kommun gällande hundrastgård inom Hägersten-Älvsjö stadsdelnämndsområde – Teaterparken och Älvsjöskogen
Hägersten-Älvsjö stadsdelsnämnd har till kommunfullmäktige hemställt förslag till ändring i de allmänna ordningsföreskrifterna för Stockholms kommun för godkännande. Ändringarna rör etablering av två nya hundrastplatser i form av hundrastgårdar i stadsdelsnämndsområdet.
Bilagor
-
222kb Ladda ner dokument
-
203kb Ladda ner dokument
-
159kb Ladda ner dokument
-
-
Jonas Naddebo (C) har väckt en motion i kommunfullmäktige där han föreslår en permanent sommaruteservering på Stadshusets borgargård.
Under Stadshusets jubileumsvecka iordningställdes tillfälligt en uteservering på borgargården och motionären menar att denna bidrog till att levandegöra och aktivera borgargården och blev ett bra tillskott för såväl restauratörerna som allmänheten.Bilagor
-
41kb Ladda ner dokument
-
82kb Ladda ner dokument
-
-
Dennis Wedin (M) har väckt en motion i kommunfullmäktige. Motionären föreslår att kommunfullmäktige ska uppdra åt trafiknämnden att dels möjliggöra för permanenta uteserveringar kopplat till Hötorgshallen, dels se över vilka fler torg där restaurangverksamheten kan ges större plats och bättre förutsättningar.
Bilagor
-
149kb Ladda ner dokument
-
87kb Ladda ner dokument
-
-
8
PM: Kommissionens meddelande om EUs Klimatmål 2040 och industriell koldioxidförvaltning – KN2024/00503
Den 6 februari 2024 publicerade den Europeiska kommissionen ett meddelande om ett europeiskt klimatmål till år 2040. Kommissionen har i meddelandet, utifrån en konsekvensanalys samt efter ett offentligt samrådsförfarande, rekommenderat ett mål om 90 procent nettominskning av växthusgasutsläppen till år 2040 jämfört med år 1990. Stockholms stad välkomnar etableringen av ett klimatmål för 2040 med höga ambitionsnivåer.
Klimat- och näringsdepartementet påbörjade 28 februari 2024 en remiss om EU:s klimatmål 2040 och industriell koldioxidförvaltning. Stockholms stad är inte remissinstans men väljer att genom detta ärende besvara remissen.Bilagor
-
241kb Ladda ner dokument
-
315kb Ladda ner dokument
-
-
9
PM: Uppföljning för utveckling – ett hållbart system för samlad kunskap om villkoren för barn och elever med funktionsnedsättning i förskola och skola (SOU 2023:95)
Utredningen om Mer kunskap om barn och elever med funktionsnedsättning i skolväsendet har haft i uppdrag att föreslå vilka uppgifter som kan samlas in om villkoren för barn och elever med funktionsnedsättning samt hur insamlingen ska göras. Uppdraget har rört alla typer av funktionsnedsättningar och samtliga skolformer från förskola till kommunal vuxenutbildning.
I betänkandet konstateras att många barn och elever med funktionsnedsättning inte ges den trygghet, det stöd och de goda förutsättningar de har rätt till inom sin utbildning.
Utredningen har lagt fram förslag inom fyra områden som tillsammans är ämnade att skapa en sammanhållen uppföljningsmodell. Förslagen innebär ett förtydligande av myndigheters ansvar, skapandet av tydliga definitioner och mått, en samlad analys och ökat stöd till forskning.
Utbildningsdepartementet har remitterat utredningen till staden för yttrande.Bilagor
-
234kb Ladda ner dokument
-
-
10
PM: Narkotikautredningen - Vi kan bättre! Kunskapsbaserad narkotikapolitik med liv och hälsa i fokus – SOU 2023:62
Socialdepartementet har remitterat Narkotikautredningen - Vi kan bättre! Kunskapsbaserad narkotikapolitik med liv och hälsa i fokus till bland annat Stockholms stad för yttrande. Utredningen föreslår hur en fortsatt restriktiv narkotikapolitik kan kombineras med ett effektivt narkotikaförebyggande arbete, en god missbruks- och beroendevård som innehåller insatser för skademinimering samt insatser för att ingen ska dö till följd av läkemedels- och narkotikaförgiftningar. Syftet med utredningen är att säkerställa att narkotikapolitiken är förenlig med kraven på evidensbaserad vård, beprövad erfarenhet och skademinimering samt att den utvecklas och anpassas till nutidens och framtidens utmaningar. Utredningens förslag och bedömningar innehåller såväl förebyggande insatser som vård- och stödinsatser och skadereducerande insatser.
Ett av förslagen i utredningen får konsekvenser för den kommunala självstyrelsen. Det handlar om den skyldighet som föreslås för kommun och region att medverka vid samordnad verkställighetsplanering som initieras av Kriminalvården. Utredningen föreslår att kommunerna kompenseras för det nya åtagandet i enlighet med finansieringsprincipen.Bilagor
-
332kb Ladda ner dokument
-
-
11
PM: Vägledning för bedömning av olägenheter för människors hälsa till följd av långvarig exponering för lågfrekventa magnetfält från starkströmsledningar och tillhörande elnätsanläggningar
Folkhälsomyndigheten har tagit fram förslag till en ny vägledning, Vägledning för bedömning av olägenheter för människors hälsa till följd av långvarig exponering för lågfrekventa magnetfält från starkströmsledningar och tillhörande elnätsanläggningar.
Vägledningen riktar sig främst till tillsynsmyndigheter och tillståndsprövande myndigheter, men kommer även vara användbar för exempelvis elnätsföretag och berörda markägare och andra berörda.
Vägledningens syfte är att innehålla kunskapsunderlag som stöd för tillsynsmyndigheter, elnätsföretag och markägare vad gäller bedömning av risker vid långsiktig exponering för lågfrekventa magnetfält från starkströmsledningar och tillhörande elanläggningar. Vägledningen om bedömning av olägenheter för människors hälsa till följd av långvarig exponering för lågfrekventa magnetfält, från starkströmsledningar och tillhörande elnätsanläggningar, är en kompletterande vägledning till den vägledning som redan finns från berörda myndigheter på området. Vägledningen beskriver ett resonemang kring bedömningen av lågfrekventa magnetfält kopplat till risker för människors hälsa och kan användas vid prövningsprocessen för byggnation av nya elnät.
Vägledningen riktar sig främst till tillsynsmyndigheter och tillståndsprövande myndigheter, men kommer även vara användbar för exempelvis elnätsföretag och berörda markägare och andra berörda.
Folkhälsomyndigheten har remitterat vägledning för bedömning av olägenheter för människors hälsa till följd av långvarig exponering för lågfrekventa magnetfält till bland annat Stockholms stad för yttrande.Bilagor
-
232kb Ladda ner dokument
-
-
12
Valärenden i kommunstyrelsen 2024
-
Ärendet blir offentligt efter behandling i borgarrådsberedningen den 8 maj 2024 och publiceras senast med protokollet.