Möte 2023-04-05
-
1
Val av justerare och tillkännagivande av tid för justering
-
Klimat- och näringslivsdepartementet har skickat promemorian Ny kärnkraft i Sverige – ett första steg (Dnr KN2023/01921) till bland annat Stockholms stad för yttrande. I promemorian föreslår regeringen lagförändringar som syftar till att utvidga förutsättningarna för att tillåta uppförande och drift av nya kärnkraftsreaktorer.
Förslagen är att bestämmelsen i miljöbalken som anger att regeringen endast får tillåta en ny kärnkraftsreaktor om den ersätter en permanent avstängd reaktor och uppförs på en plats där någon av de befintliga reaktorerna är lokaliserad tas bort. Dessutom föreslås en följdändring i kärntekniklagen som innehåller en hänvisning till förbuden i miljöbalken. Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 mars 2024.Bilagor
-
242kb Ladda ner dokument
-
274kb Ladda ner dokument
-
-
4
Sammanläggning av Spånga-Tensta och Rinkeby-Kista stadsdelsnämnder samt Östermalms och Norrmalms stadsdelsnämnder samt revidering av Instruktion för bolagsstyrelse- och nämndanknutna råd för funktionshinderfrågor KFS 2023:04
I Stockholms stads budget för 2023 med inriktning 2024-2025 föreslås att Spånga-Tensta och Rinkeby-Kista stadsdelsnämnder läggs samman till en gemensam stadsdelsnämnd samt att Östermalms och Norrmalms stadsdelsnämnder läggs samman till en gemensam stadsdelsnämnd.
Stadsledningskontoret bedömer att staden behöver göra de föreslagna organisatoriska förändringarna i innerstaden och i Järva. Med större upptagningsområden blir de nya stadsdelsnämnderna större såväl organisatoriskt som ekonomiskt, vilket skapar nya och bättre möjligheter att använda de gemensamma resurserna på sätt som gynnar alla invånare i stadsdelarna.Bilagor
-
473kb Ladda ner dokument
-
512kb Ladda ner dokument
-
-
Kommunstyrelsen beslutar om förordnande av förvaltningschef. Förordnandet har förhandlats enligt 11 § MBL den 15 mars 2023.
Bilagor
-
22kb Ladda ner dokument
-
396kb Ladda ner dokument
-
-
6
Detaljplan för fastigheten Orgelpipan 7 i stadsdelen Norrmalm (kontor, centrumändamål och hotell), DP 2017-02605-54
Detaljplanen syftar till att möjliggöra utökning av kontor, handel och hotell genom till- och påbyggnad inom fastigheten Orgelpipan 7 i en mycket central del av Stockholms innerstad. Planen syftar även till att öka vistelsevärden, tillgänglighet och trygghet utmed omgivande gator.
Bilagor
-
410kb Ladda ner dokument
-
28mb Ladda ner dokument
-
48mb Ladda ner dokument
-
875kb Ladda ner dokument
-
-
Europeiska kommissionen har lagt fram ett förslag till förordning som syftar till att på EU-nivå harmonisera de internationella privaträttsliga bestämmelserna om föräldraskap. Förslaget är inriktat på barnets bästa och barnets rättigheter.
Bakgrunden är att lagstiftning gällande föräldraskap ser olika ut i EU:s medlemsländer. Kommissionen påpekar att idag kan familjer avskräckas från att använda sig av den fria rörligheten för personer inom unionen om föräldraskapet inte erkänns i ett annat medlemsland. En av de viktigaste aspekterna i förslaget är att föräldraskap som har fastställts i ett av EU:s medlemsländer bör erkännas i alla andra medlemsländer utan att något särskilt förfarande krävs. Förslaget gäller alla barn i EU, oavsett hur barnet blivit till eller hur barnets familj ser ut.
Kommissionen föreslår också att ett så kallat European Certificate of Parenthood, eller europeiskt föräldraskapsintyg på svenska, ska inrättas. Intyget ska kunna användas av familjer för att bevisa föräldraskapet i ett annat land än hemlandet.
Justitiedepartementet har skickat förslaget till staden för yttrande.Bilagor
-
36kb Ladda ner dokument
-
-
Stadens sommarkollo ska ge barn och ungdomar möjlighet till en stimulerande och trygg sommarvistelse. Kolloverksamheten ska vara en mötesplats där barn från olika stadsdelsnämndsområden kan mötas och skapa relationer. I enlighet med kommunfullmäktiges budget 2021 har kommunstyrelsen, i samarbete med kulturnämnden och Södermalms stadsdelsnämnd, sett över och uppdaterat stadens riktlinjer för sommarkolloverksamhet. Föregående riktlinjer beslutades av kommunfullmäktige år 2004.
Bilagor
-
208kb Ladda ner dokument
-
265kb Ladda ner dokument
-
276kb Ladda ner dokument
-
-
Den rödgröna majoriteten vill skapa en tryggare, trevligare och mer levande stad, med större plats för människor. Torg ska i högre grad fyllas av folkliv, kulturinslag, träd och grönska. Tunnelbanehallens tak vid Östermalmstorg har renoverats och när den renoveringen nu är färdigställd är det lämpligt att även genomföra en renovering av torgytan, för att skapa mer av de kvaliteter som gör staden levande.
Östermalmstorg ska rustas upp med målet att åstadkomma ett trevligt, ljust, tryggt och trivsamt torg. Avvägningar har gjorts mellan olika aspekter för att respektera det historiska arvet samtidigt som nya behov har tillkommit. Torget ska utformas så att det blir en attraktiv mötesplats som är flexibel, lätt att nå och inbjudande att vistas på för alla.
Delar av stenbeläggningen med ljus granit kan återanvändas, vilket bibehåller delar av det historiska arvet och minskar miljöpåverkan av ombyggnationen. Det ska bli ett större sammanhållet gångtrafikantområde runt torget för att göra det mer inbjudande att flanera och besöka torget. Fler träd kommer att bevaras för att kunna skugga torget och ny belysning installeras för att skapa goda ljusförhållanden när det är mörkt. Fler sittmöbler ska sättas upp och en yta reserveras för resturangbyggnad, med plats för uteservering. Detta tillsammans med möjlighet för ökad torghandel leder till ett mer levande torg.Bilagor
-
18mb Ladda ner dokument
-
38kb Ladda ner dokument
-
10
PM: Anmälan om svar på remiss av Förslag till ändring av Naturvårdsverkets föreskrifter (NFS 2016:6) om rening och kontroll av avloppsvatten från tätbebyggelse
Naturvårdsverkets föreskrifter om rening och kontroll av utsläpp av avloppsvatten från tätbebyggelse (NFS 2016:6) trädde i kraft den 1 januari 2017. Sedan ikraftträdandet har det av flera skäl uppkommit behov av ändringar. Det mest brådskande ändringsbehovet rör anpassning till EU-rätten med anledning av EU-domstolens dom mot svenska staten. Domen rör tillämpningen av en del av avloppsdirektivet, som under vissa förutsättningar medger tillämpning av ett mindre strängt utsläppskrav för biokemisk syreförbrukning. Domen innebar att Sverige inte ansågs uppfylla kriterierna för att ha rätt att tillämpa det mindre stränga kravet. Domen får framförallt konsekvenser för vissa reningsverk i norra Sverige. Med anledning av detta, samt att Naturvårdsverket har identifierat ett antal fel i föreskrifterna, föreslås föreskrifterna nu uppdateras.
Vidare har vissa tekniska definitioner utvecklats för att få en tydligare överensstämmelse mot avloppsdirektivet. Struktur och disposition av bestämmelserna har förbättrats, vilket inte syftar till att ändra något innehåll i sak.
Ett nytt avloppsdirektiv väntas inom några år, men Naturvårdsverket anser att Sverige inte kan vänta med att genomföra de korrigeringar som är kopplade till det nu gällande avloppsdirektivet.
Naturvårdsverket har skickat ärendet på remiss till Stockholms stad för yttrande. På grund av kort remisstid har staden svarat med stadsledningskontorets tjänsteutlåtande.Bilagor
-
142kb Ladda ner dokument
-
357kb Ladda ner dokument
-
308kb Ladda ner dokument
-
-
11
PM: Anmälan om svar på remiss av Naturvårdsverkets skrivelse Hantering av schaktmassor och annat naturligt förekommande material som kan användas för anläggningsändamål
Målsättningen med detta regeringsuppdrag är att den resurs som massor utgör och som idag finns tillgänglig som en följd av samhällsbyggande ska kunna nyttjas på ett hållbart och ändamålsenligt sätt. För att åstadkomma en förbättrad och kostnadseffektiv hantering samtidigt som miljöbalkens syfte och mål uppnås på bästa sätt föreslår Naturvårdsverket en rad åtgärder åtgärder.
Ärendet bereddes av borgarrådsberedningen den 12 oktober 2022. På grund av tekniskt fel uteblev ärendet från kommunstyrelsen den 26 oktober 2022 varför stadsledningskontorets tjänsteutlåtande skickades till Miljödepartementet som Stockholms stads svar på yttrandet. I denna promemoria redovisas ärendet så som det behandlades av borgarrådsberedningen.Bilagor
-
179kb Ladda ner dokument
-
-
12
Valärenden i kommunstyrelsen 2023
-
13
Valärenden i kommunfullmäktige 2023
-
14
PM: Remittering av motioner väckta till och med den 29 mars 2023
-
Årsredovisning med uppföljning av budget för Stockholms stad upprättas i enlighet med kommunallagen och lag om kommunal bokföring och redovisning.
Årsredovisning 2022 med uppföljning av budget för Stockholms stad redogör för verksamhetens resultat och ekonomiska ställning. I ärendet redogörs även för stadsledningskontorets analys och målbedömning av kommunfullmäktiges tre inriktningsmål och tolv verksamhetsområdesmål för år 2022.
Bedömningen är att den kommunala koncernen uppfyller ett av kommunfullmäktiges tre inriktningsmål helt och två delvis. Utifrån nämndernas och bolagsstyrelsernas rapportering är den samlade bedömningen att staden uppfyllt kraven för en god ekonomisk hushållning under 2022.Bilagor
-
180kb Ladda ner dokument
-
208kb Ladda ner dokument
-
373kb Ladda ner dokument
-
181kb Ladda ner dokument
-
139kb Ladda ner dokument
-
376kb Ladda ner dokument
-
199kb Ladda ner dokument
-
133kb Ladda ner dokument
-
316kb Ladda ner dokument
-
136kb Ladda ner dokument
-