Kamerabevakning av tunnelbanevagnar och tunnelbanestationer omfattas av ett undantag, det s.k. tunnelbaneundantaget, och i uppdraget har ingått att analysera om det bör införas ett utökat undantag från tillståndsplikten för kamerabevakningen av allmänna transportmedel och stationer.
Utredningen konstaterar att det finns ett långtgående integritetsskydd vid kamerabevakning redan genom dataskyddsförordningen och slutsatsen blir därför att ett utökat undantag från tillståndsplikten bör införas.
Utredningen föreslår att undantag från tillståndsplikt ska gälla för bevakning i ett fordon som används i kollektivtrafik på väg, järnväg, vatten, spårväg eller i tunnelbana.
Vidare ska undantag gälla för bevakning av ett stations-, terminal- eller hållplatsområde avsett för kollektivt resande på väg, järnväg, vatten, spårväg eller i tunnelbana. Var gränserna för ett sådant område går får bedömas i varje enskilt fall utifrån förhållandena på platsen. Platser i direkt anslutning till stationer, terminaler och hållplatser som är avsedda att underlätta för det kollektiva resandet, t.ex. cykel- och bilparkeringar samt passager till och från en sådan plats kan många gånger ingå i ett stations-, terminal- eller hållplatsområde.
Undantagen föreslås gälla om bevakningen har till syfte att förebygga, förhindra eller upptäcka brottslig verksamhet eller utreda eller lagföra brott. De föreslås också gälla om bevakningen har till syfte att förebygga, förhindra eller upptäcka störningar av allmän ordning och säkerhet eller olyckor eller begränsa verkningarna av sådana störningar eller av inträffade olyckor. Stockholms stad har fått utredningen Kamerabevakning i kollektivtrafiken – ett enklare förfarande (SOU 2019:8) på remiss för yttrande.
Bilagor