Möte 2023-03-08
-
1
Val av justerare och tillkännagivande av tid för justering
-
Avstämning av mål och budget för 2023 (avstämningsärendet) innehåller stadsledningskontorets analys, synpunkter och förslag utifrån granskning och uppföljning av nämndernas och bolagsstyrelsernas verksamhetsplaner med budget för 2023.
Syftet med avstämningsärendet är att stämma av att ambitionsnivån i nämndernas och bolagsstyrelsernas samlade planering bedöms som tillräcklig för att nå upp till kommunfullmäktiges mål för året. I ärendet presenteras stadsledningskontorets bedömning av måluppfyllelse och risker som kan inverka på denna. Bedömningen av måluppfyllelsen avser helåret 2023.Bilagor
-
295kb Ladda ner dokument
-
662kb Ladda ner dokument
-
114kb Ladda ner dokument
-
627kb Ladda ner dokument
-
345kb Ladda ner dokument
-
292kb Ladda ner dokument
-
124kb Ladda ner dokument
-
613kb Ladda ner dokument
-
-
Inför förestående årsstämmor i aktiebolag, där staden innehar aktier/rösträtt måste staden ha ombud. Ombudet väljs av kommunstyrelsen som uppdrar till denne att rösta om:
fastställelse av resultat- och balansräkningar
disposition av bolagets vinst eller förlust (fria kapital) enligt den fastställda balansräkningen
ansvarsfrihet för styrelsens ledamöter och verkställande direktören
arvoden åt styrelseledamöter, revisorer och ersättare samt val av auktoriserad revisor och ersättare för denne.
Härutöver behöver ombudet rösta i ”övriga ärenden som ankommer på stämman enligt aktiebolagslagen (2005:551) eller bolagsordningen” eller av annat skäl.
Dessutom uppdras åt ombudet att företräda staden avseende
beslut om nyemission
beslut om ändrad bolagsordning.Bilagor
-
239kb Ladda ner dokument
-
17kb Ladda ner dokument
-
663kb Ladda ner dokument
-
-
Nämnderna ska årligen lämna en verksamhetsberättelse med bokslut. I kommunstyrelsens verksamhetsberättelse redovisas uppnådda resultat för helåret 2022 och en analys av verksamhetsmässiga eller ekonomiska avvikelser.
Bilagor
-
33kb Ladda ner dokument
-
931kb Ladda ner dokument
-
584kb Ladda ner dokument
-
21kb Ladda ner dokument
-
174kb Ladda ner dokument
-
140kb Ladda ner dokument
-
235kb Ladda ner dokument
-
393kb Ladda ner dokument
-
-
6
PM: Anmälan om svar på remiss av Förslag till ändringsförfattning i föreskrifter om gränsövergångsställen, FAP 272-2
Polismyndigheten har genomfört en inventering av Sveriges gränsövergångsställen. Den har dels resulterat i en kartläggning av befintliga gränsövergångsställen i polisregionerna och dels i en kartläggning och dokumentering av andra platser där in- och utresor sker men som inte är upptagna i nu gällande föreskrift. Inventeringen med efterföljande analys visade på vilka gränsövergångsställen som kan tas bort, men också läggas till.
I en konsekvensutredning har Polismyndigheten beskrivit vilka kriterier som är önskvärda för att kunna bedriva effektiv gränskontroll vid ett gränsövergångsställe samt vilka andra parametrar som kan behöva beaktas, såsom exempelvis avstånd, trafikvolym och näringslivsintressen. Polismyndigheten föreslår nu en ändringsförfattning av nu gällande föreskrift som bättre tar hänsyn till faktiska förhållanden och som inte kräver att ändringar behöver göras i utlänningsförordningen. För Stockholms stads del innebär förslaget att Norviks hamn tillkommer som gränsövergångsställe i föreskriften. I övrigt görs inga justeringar av redan befintliga gränsövergångsställen som finns inom stadens geografiska område eller på platser där Stockholms Hamn AB bedriver sin verksamhet.
Polismyndigheten har skickat ut förslaget på ändringsförfattning till Stockholms stad för yttrande. På grund av kort remisstid har staden svarat med stadsledningskontorets tjänsteutlåtande.Bilagor
-
32kb Ladda ner dokument
-
31kb Ladda ner dokument
-
191kb Ladda ner dokument
-
549kb Ladda ner dokument
-
-
Christofer Fjellner (M), Jan Jönsson (L) och Karin Ernlund (C) har till kommunstyrelsen inkommit med en skrivelse angående jäv och revision av föreningsbidrag. I skrivelsen instämmer även ersättaren Nike Örbrink (KD). Med anledning av händelser som uppmärksammats i granskningar i media menar de att frågan om hur medborgarnas skattepengar används och de brister som finns i dagens system åter har aktualiserats. Skribenterna föreslår därför att kommunstyrelsen omedelbart tillsätter en utredning för att klargöra om det förekommit oegentligheter angående jäv eller annat i aktuella beslut samt att kommunstyrelsen utreder nya rutiner för rapportering av jäv och efterlevnad av rutinerna.
Bilagor
-
154kb Ladda ner dokument
-
129kb Ladda ner dokument
-
-
8
Ändringar i Allmänna lokala ordningsföreskrifter för Stockholms kommun - Utökat alkoholförtäringsförbud i Högdalen (Högdalen skatepark, Bandängens hundrastgård och Bäckahagens skola)
Stockholm stads allmänna lokala ordningsföreskrifter styr vad som är tillåtet att göra på offentliga platser inom kommunen. Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd har till kommunstyrelsen inkommit med hemställan om ändring av allmänna lokala ordningsföreskrifter då de identifierat ett behov av ytterligare förbudsområde av förtäring av alkohol inom stadsdelsnämndsområdet.
Ett av två nya tillägg i förslaget till förbudsområdet är Skateparken, söder om centrumområdet, som frekvent används av barn och unga. Det har blivit vanligt förekommande med alkoholförtäring på denna plats, samt nedskräpning som följdeffekt. Vägar mellan centrumområdet och Skateparken delar denna problematik. Det andra tillägget, norr om centrumområdet, består av Bandängens hundrastgård samt bergområdet söder om Bäckahagens skola inklusive fotbollsplan.Bilagor
-
36kb Ladda ner dokument
-
254kb Ladda ner dokument
-
509kb Ladda ner dokument
-
-
9
Reviderat genomförandebeslut avseende Skolfastigheter i Stockholm AB:s om-, till- och nybyggnation av Skanskvarnsskolan, Ringsjön 1, Årsta
Hösten 2018 fick Skolfastigheter i Stockholm AB (SISAB) en beställning av utbildningsnämnden att genomföra en om-, till- och nybyggnation av Skanskvarnsskolan i Årsta. Målet med projektet är att öka kapaciteten för att möta det ökade behovet av elevplatser i norra Årsta. Projektet ska tillskapa en F-9 skola med plats för 960 elever varav 60 grundsärskolplatser.
Projektet genomförs i två etapper, varav etapp 1 är avslutad och etapp 2 är försenad med sex månader på grund av överklagad upphandling. I samband med detta togs en ny kostnadsprognos för projektet fram, vilket föranleder detta reviderade beslutsunderlag.
En kostnadsprognos från november 2022 visar att projektet beräknas öka med knappt 78 mnkr från 256,4 mnkr till 334,4 mnkr. En övervägande del av ökningen är hänförlig till prisindexutveckling.
Inför detta beslut har prognosen för totala investeringsutgiften (inkl. prisindexuppräkning) reviderats till 334,4 mnkr. Projektet planeras vara färdigt för inflyttning till juni 2024. Utbildningsnämndens del av den totala projektkostnaden uppgår till 332,4 mnkr. SISAB:s underhållsåtgärder uppgår till två mnkr.
Koncernledningen och stadsledningskontoret noterar att då projektet befinner sig i ett genomförandeskede och har upparbetat kostnader på omkring 230 mnkr, är det inte längre möjligt att avbryta eller göra större omtag utan negativa konsekvenser på utbildningsverksamheten.
Utifrån en samlad bedömning anser koncernledningen och stadsledningskontoret att projektet ska slutföras enligt ursprunglig omfattning och ny prognos.Bilagor
-
116kb Ladda ner dokument
-
321kb Ladda ner dokument
-
130kb Ladda ner dokument
-
-
Stadsrevisionen har granskat stadens arbete med att minska de negativa konsekvenserna av dagvattnets påverkan på vattenförekomster. Stadsrevisionens samlade bedömning är att staden bedriver ett arbete för att minska de negativa konsekvenserna av dagvattnets påverkan på vattenförekomster men att målen om god ekologisk och kemisk status till år 2027 är svåra att uppnå.
Stadsrevisionen lämnar tre rekommendationer till Stockholm Vatten och Avfall AB (SVOA). SVOA ska i samråd med kommunstyrelsen se över möjligheten att stärka stadens samordning vid prioritering av åtgärder. Vidare ska SVOA i samråd med berörda nämnder utveckla formerna för kunskapsöverföring och kompetensutveckling kopplat till dagvattenfrågan.
Slutligen föreslås SVOA att i samråd med kommunstyrelsen utvärdera stadens samlade arbete för att nå en hållbar dagvattenhantering.Bilagor
-
300kb Ladda ner dokument
-
716kb Ladda ner dokument
-
-
11
PM: Anmälan om svar på remiss av Föreskrifter och allmänna råd (HSLF-FS 2022:xx) om socialnämndens utredning och fastställande av faderskap eller föräldraskap samt om socialnämndens utredning när barn har kommit till genom assisterad befruktning
Den 1 oktober 2021 trädde Myndigheten för familjerätt och föräldraskapsstöds (MFoF) föreskrifter och allmänna råd (HSLF-FS 2021:64) om socialnämndens utredning och fastställande av faderskap eller föräldraskap samt om socialnämndens utredning när barn har kommit till genom assisterad befruktning av ensamstående i kraft. Efter att ovan nämnda föreskrifter och allmänna råd trätt i kraft har det skett lagändringar som gett MFoF anledning att anpassa dem till de nya reglerna. Det gäller i huvudsak följande lagändringar:
Om modern är gift eller registrerad partner med en kvinna vid barnets födelse ska kvinnan anses som barnets förälder, på samma sätt som i dag gäller om modern är gift med en man.
Reglerna om bekräftelse av föräldraskap har moderniserats och förenklats genom att ogifta föräldrar under vissa förutsättningar nu har getts möjlighet att bekräfta ett föräldraskap digitalt.
Regleringen om faderskapsundersökningar har också moderniserats i syfte att göra den tydligare och mer rättssäker då regleringen har gjorts mer teknikneutral och inte kollad till en viss provtagningsmetod.
MFoF:s förslag till reviderade föreskrifter och allmänna råd innebär att dessa ändras så att de överensstämmer med den nya lagstiftningen, bland annat genom att använda ett könsneutralt språk vad gäller föräldraskapspresumtion. Dessutom anpassas det protokoll som finns i bilaga till föreskriften och som används av socialnämnden för utredning av faderskap, föräldraskap, när barn tillkommit genom assisterad befruktning av ensamstående eller faderskap/moderskap om någon av eller båda föräldrarna ändrat könstillhörighet (HSLF-FS 2021:64, bilaga 1).
MFoF har skickat ärendet på remiss till Stockholms stad för yttrande. På grund av kort remisstid har staden svarat med stadsledningskontorets tjänsteutlåtande.Bilagor
-
45kb Ladda ner dokument
-
244kb Ladda ner dokument
-
170kb Ladda ner dokument
-
217kb Ladda ner dokument
-
92kb Ladda ner dokument
-
96kb Ladda ner dokument
-
-
12
PM: Anmälan om svar på remiss av Europeiska kommissionens förslag till Europaparlamentets och Rådets förordning om det europeiska hälsodataområdet, COM(2022) 197 final
Förslaget om hälsodataområde syftar till att möjliggöra för individer att enkelt få tillgång till och kontrollera sin elektroniska hälsodata, och samtidigt göra det möjligt att använda informationen för forskning, innovation och beslutsfattande på ett säkert och effektivt sätt utan att den personliga integriteten röjs. Förslaget syftar till att göra det lättare att dela och få tillgång till olika typer av data (till exempel elektroniska patientjournaler, genomikdata och data från patientregister) både inom själva vården (primär användning) och för forskare och beslutsfattare (sekundär användning).
Bakgrunden till förslagen är att kommissionen bedömer att dataskyddsförordningen (GDPR) inte tolkas och implementerats likadant i alla EU-länder, och att detta skapar juridiska oklarheter som förhindrar vidareanvändning av hälsodata för till exempel forskning, innovation och beslutsfattande. Kommissionen vill minska risken för problem som missade möljigheter till nya innovativa behandlingsmetoder och att beslutsfattare inte har möjlighet att fatta bästa möjliga beslut vid till exempel en hälsokris. Kommissionen bedömer också att bristen på gemensamma standarder och begränsad interoperabilitet riskerar att försvåra för företag inom det digitala hälsoområdet att röra sig mellan flera marknader och på detta sätt skapa ett ineffektiv sjukvårdssystem.
Hälsodataområdet är tänkt att utgöra ett ekosystem bestående av regler, styrning, gemensamma standarder, metoder och infrastruktur för just hälsodata. Förordningen består av förslag inom tre olika områden.
Socialdepartementet har skickat förslaget på remiss till Stockholms stad för yttrande.
Staden har besvarat remissen med stadsledningskontorets tjänsteutlåtande.Bilagor
-
47kb Ladda ner dokument
-
136kb Ladda ner dokument
-
-
13
Reviderat genomförandebeslut gällande AB Stockholmshems nyproduktion av nytt huvudkontor och bostäder i kv. Måsholmen 33, tidigare Måsholmen 21, Skärholmen
I maj 2020 fattade Stockholms stads kommunfullmäktige beslut om att godkänna genomförandet av AB Stockholmshems nyproduktion av nytt huvudkontor och bostäder i kv. Måsholmen 21, med en investeringsutgift om 470 mnkr. Efter genomförd fastighetsbildning har fastighetsbeteckningen ändrats från Måsholmen 21 till Måsholmen 33.
AB Stockholmshem har i december 2022 beslutat om och därefter hemställt ärendet till kommunfullmäktige för beslut att godkänna reviderad budget för projektet, med uppskattad total slutlig produktionskostnad om 647 mnkr.
Bolaget lyfter fram att kalkylen som låg till grund för det tidigare reviderade genomförandebeslutet 2021 baserades i stora delar på principlösningar för konstruktioner och byggdelar med nyckeltal utifrån erfarenheter i tidigare projekt. Efter slutförd bygghandlingskalkyl har bolaget konstaterat att detaljlösningarna ger betydande kostnadsökningar.Bilagor
-
38kb Ladda ner dokument
-
621kb Ladda ner dokument
-
262kb Ladda ner dokument
-
-
14
Ändringar i Allmänna lokala ordningsföreskrifter för Stockholms kommun - Utökning av tillståndspliktiga områden för tillfällig försäljning inom Södermalms stadsdelsnämndsområde
Ärendet blir offentligt efter behandling i borgarrådsberedningen 2023-03-08 och publiceras senast med protokollet.
Bilagor
-
37kb Ladda ner dokument
-
860kb Ladda ner dokument
-
-
Enligt en överenskommelse mellan samtliga partier i Stockholms stad har partierna rätt till vissa arvoderingar av förtroendevalda. Helt arvode för förtroendevalda med särskilda uppgifter utges till 65 procent av arvodet för borgarråd som tjänstgjort mer än fyra år. Arvoderingarna finansieras enligt partiernas överenskommelse inom respektive partis budgetram.
Bilagor
-
22kb Ladda ner dokument
-
-
17
PM: Inbjudan till avgränsningssamråd enligt 6 kap. miljöbalken avseende arbetstunnel Sofia Link vid Stadsgårdskajen, Södermalm, Stockholm
Svenska kraftnät har remitterat Avgränsningssamråd enligt 6 kap. miljöbalken avseende arbetstunnel Sofia Link vid stadsgårdskajen till Stockholms stad för yttrande.
Svenska kraftnät har påbörjat en utbyggnad av inmatningskapaciteten till Stockholm, projektet Stockholms ström. Huvudprojektet är CityLink som är en del i förstärkningsarbetet av ny struktur för elnätet för att möta regionens växande behov av säkra elleveranser. Staden medfinansierar Stockholms ström med knappt en miljard, efter beslut i kommunfullmäktige år 2009. Samtliga projekt beräknas vara färdigställda år 2030.
Svenska kraftnät planerar att anlägga en ny arbetstunnel (kallad Sofia Link) vid Stadsgårdskajen på Södermalm. Arbetstunneln kommer att vara cirka 150 meter lång och anläggs i berg på ett djup av cirka 75 meter under havet.
Enligt befintligt tillstånd så ska bergmassor tas ut vid Stadsgårdskajen. Nu föreslås istället att en arbetstunnel byggs fram till Region Stockholms arbetstunnel för Nya tunnelbanan. Lösningen innebär att bergmassor körs ut vid Londonviadukten.Bilagor
-
37kb Ladda ner dokument
-
-
18
PM: Överklagande av kommunfullmäktiges beslut den 14 mars 2022 § 24 gällande detaljplan för Södermalm 3:21, Hornsbruksgatan, i stadsdelen Södermalm (37 bostäder, park, centrum med mera), Dp 2009-15437-54
Kommunfullmäktige beslutade den 14 mars 2022, § 24, att anta detaljplan för Hornsbruksgatan (Dp 2009-15437-54). Beslutet överklagades till Nacka tingsrätt, mark- och miljödomstolen, som i dom den 23 november 2022 angav att domstolen upphäver antagandebeslutet såvitt avser ett område inom användningsområde BC2 som enligt antagandehandlingen omfattas av egenskapsbestämmelsen t2. Därutöver beslutade domstolen att avskriva, avvisa respektive avslå resterande överklaganden.
För att iaktta överklagandetiden har juridiska avdelningen, i avvaktan på kommunstyrelsens beslut, överklagat domen till Svea hovrätt, Mark- och miljööverdomstolen. Staden har erhållit anstånd med att inkomma med komplettering av överklagandet till den 10 mars 2023.Bilagor
-
28kb Ladda ner dokument
-
938kb Ladda ner dokument
-
-
Den 1 juli 2023 träder lagändringar i kraft som innebär att endast den som har ett bevis om rätt att använda yrkestiteln undersköterska ska få använda titeln i yrkesverksamhet på hälso- och sjukvårdens område och i verksamhet enligt socialtjänstlagen och lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade.
I en promemoria från Utbildningsdepartementet lämnas förslag till en ändring i förordningen (2015:218) om statsbidrag till folkbildningen. Förslaget innebär att det ska vara ett villkor för en folkhögskola som vill få statsbidrag för kurser med yrkesinriktning mot arbete som undersköterska att folkhögskolan ställer krav på resultat av lärande som motsvarar de krav som ställs på motsvarande utbildning inom gymnasieskolan eller kommunal vuxenutbildning.
Ändringen i förordningen om statsbidrag till folkbildningen föreslås träda i kraft den 1 juli 2023.
Remissen har skickats till Stockholms stad för yttrande.Bilagor
-
135kb Ladda ner dokument
-
336kb Ladda ner dokument
-
-
Utbildningsdepartementet har remitterat promemorian Bättre anpassad undervisningstid i grundskolan, specialskolan och sameskolan till Stockholms stad för yttrande.
I promemorian lämnas förslag om ändringar i skolregleringen som rör den del av timplanerna för grundskolan, specialskolan och sameskolan som avser språkval, skolans val, elevens val och fördelningen av tid mellan vissa ämnen.
För att minska den obalans som uppstår när kraven på vad ett ämne ska omfatta inte står i proportion till den tid som har avsatts för ämnet i timplanen, föreslås att elevens val ska tas bort och att tiden från elevens val omfördelas till framför allt samhällsorienterande och naturorienterande ämnen, men även till vissa praktisk-estetiska ämnen. Eftersom elever därmed inte längre kommer att kunna läsa ett nybörjarspråk (inklusive teckenspråk för hörande) inom ramen för elevens val, föreslås att huvudmännen inom ramen för skolans val även ska få erbjuda undervisning på nybörjarspråk. Det föreslås också att det vid skolans val inte ska vara möjligt att minska antalet timmar i språkval.Bilagor
-
33kb Ladda ner dokument
-
421kb Ladda ner dokument
-
-
21
PM: EU-kommissionens förslag om certifieringsramverk för upptag och infångning av koldioxid (CRCF)
Miljödepartementet har remitterat EU-kommissionens förslag om certifieringsramverk för upptag och infångning av koldioxid (CRCF) bland annat till Stockholms stad för yttrande. Syftet med det föreslagna certifieringsramverket är att främja upptag och infångning av koldioxid av hög kvalitet så att EUs mål om klimatneutralitet 2050 ska kunna nås.
Bilagor
-
258kb Ladda ner dokument
-
619kb Ladda ner dokument
-
-
EU-kommissionen föreslår införandet av en förordning om förpackningar och förpackningsavfall. Målet med förordningen är att minska mängden förpackningsavfall i unionen. Om införandet godkänns innebär det att regleringen går från att sätta ramarna för nationell lagstiftning till att gälla direkt i alla medlemsländer oberoende av nationell lagstiftning.
Kommissionen föreslår en rad nya och förtydligade krav och förbud, bland annat att det ska finnas fler återanvändbara förpackningsalternativ, att förpackningarna ska vara helt återvinningsbara senast 2030, att förpackningsproducenter ska använda viss mängd återvunnet material i nya plastförpackningar, att vissa typer av förpackningar förbjuds, till exempel engångsförpackningar för mat och dryck som konsumeras inne i restauranger och kaféer, samt att varje förpackning ska ha en märkning som visar vad förpackningen är tillverkad av och i vilken avfallsström den hör hemma.
Miljödepartementet har skickat förslaget till staden för yttrande.Bilagor
-
159kb Ladda ner dokument
-
972kb Ladda ner dokument
-
357kb Ladda ner dokument
-
-
23
Ny mandatperiod: ledamot och ersättare i föreningen Spårvagnsstäderna
-
24
Valärenden i kommunstyrelsen
-
25
Valärenden i kommunfullmäktige
-
26
PM: Remittering av motioner väckta till och med den 1 mars 2023
-
Lokalt partistöd ska syfta till att stärka den lokala demokratin. Varje kommun respektive region beslutar om partistöd ska utbetalas och hur stort det ska vara. Partistödet får bara bestå av ett grundstöd och/eller ett mandatbundet stöd. Partistödet får bara utbetalas till ett politiskt parti som är en juridisk person.
Stockholms kommunfullmäktige har den 7 september 2015, 16 §, beslutat om regler för lokalt partistöd. Reglerna innehåller vissa hänvisningar till bestämmelser i tidigare kommunallag (1991:900). Dessa hänvisningar behöver uppdateras till motsvarande bestämmelser i nu gällande kommunallag (2017:725).
Vidare föreskrivs i reglerna för partistöd att partistöd utgår under tre månader efter det att representationen har upphört. Kommunallagen (2017:725) definierar representationen utifrån mandaten i kommunfullmäktige. I Stockholms stads nämndorganisation representeras partier under hela kalenderår. Ett valår kan det därför förekomma att ett parti som inte längre är representerat i kommunfullmäktige fortfarande har en representation i stadens nämnder.Bilagor
-
28kb Ladda ner dokument
-
148kb Ladda ner dokument
-