I remiss om utbyggd flygledning på distans framför Luftfartsverket att den förväntade ökade flygtrafiken i EU och Sverige föranleder att högre krav ställs på effektiv flygtrafikledning. Den nya tekniken med flygledning på distans erbjuder potential till effektivisering, medan den traditionella produktionsmodellen erbjuder begränsade möjligheter till effektivisering. Exempel på fördelar är mer kostnadseffektiv flygledning, möjligheter för flygplatser med låg trafikintensitet att fortsätta sin verksamhet, reservlösning för stora flygplatser, effektivare användning av personal och infrastruktur, kostnadseffektivt alternativ till renovering av gamla flygledartorn eller byggande av nya, mer flexibla öppettider, högre flygsäkerhet med ny teknik samt synergieffekter för flygplatsdriften. Luftfartsverket redovisar inga nackdelar.
För Stockholm Bromma flygplats skulle ett antal arbetstillfällen påverkas direkt medan Stockholm Arlanda flygplats inte förutses digitaliseras på grund av flygplatsens storlek. Kapaciteten på berörda flygplatser påverkas inte av flygtrafikledning på distans.
I Luftfartsverkets remiss önskas svar på frågorna om staden anser att det finns ytterligare regionala fördelar eller följdeffekter med införandet av flygtrafikledning på distans. Staden har besvarat remissen med stadsledningskontorets tjänsteutlåtande.
Bilagor