Möte 2018-04-25
-
1
Val av justerare och tillkännagivande av tid för justering
-
Idrottsnämnden har utarbetat ett förslag till strategi för det rörliga friluftslivet i Stockholm för åren 2018-2022. Strategin är ett komplement till stadens idrottspolitiska program och ska bidra till den huvudsakliga målsättningen om att få fler stockholmare fysiskt aktiva. Strategin ska tydliggöra stadens mål och ambitioner med friluftsverksamheten och gäller för alla nämnder som ansvarar för friluftsfrågor i staden. Tre strategier har identifierats: information, samverkan och anläggningar.
Strategin lägger särskilt fokus på de grupper som idag är underrepresenterade i friluftsutövandet; ungdomar (13-19 år), personer med funktionsnedsättning, personer med lägre socioekonomisk bakgrund än genomsnittet och personer med utländsk bakgrund.Bilagor
-
Anna König Jerlmyr m.fl. (M) föreslår i en motion att kommunfullmäktige beslutar om 34 specifika åtgärder i skolan. Åtgärderna berör organisation och rollfördelning, kompetensutveckling och kompetensförsörjning, skolans kunskapsförmedlande uppdrag och elevhälsa, trygghet och studiero, valfrihet och skolval samt elever i behov av särskilt stöd och samverkan mellan skola och socialtjänst.
Bilagor
-
197kb Ladda ner dokument
-
-
Per Ossmer och Martin Westmont (båda SD) föreslår i en motion till kommunfullmäktige att ”kommunfullmäktige som sin uppfattning tillkännager att Stockholms kommun inte ska betala försörjningsstöd till personer som uppehåller sig illegalt i kommunen”. Motionärerna anser att Stockholms stad inte bör bevilja ekonomiskt bistånd till personer som saknar tillstånd att vistas i Sverige, till exempel personer som tagit sig in i landet otillåtet, har fått avslag på asylansökan eller försöker undgå avvisning.
Bilagor
-
152kb Ladda ner dokument
-
637kb Ladda ner dokument
-
-
6
Kommunen skall informera om återvandringsbidrag för hemvändande flyktingar och även i förekommande fall utbetala kommunala återvandringsbidrag
I en motion till kommunfullmäktige har Per Ossmer och Martin Westmont (båda SD) föreslagit åtgärder kopplat till återvandringspolitik. Motionärerna lyfter att Stockholms stad ska skapa goda förutsättningar för att de invandrare, som så önskar, kan återvända till sina hemländer. Staden bör informera om och därmed öka invandrares kunskaper om de återvandringsbidrag som finns att söka eftersom det ger goda möjligheter för de hemvändande att få en bra nystart i sitt hemland. Vidare påtalar motionärerna att staden på samma sätt som Migrationsverket ska kunna utbetala återvandringsbidrag.
Bilagor
-
138kb Ladda ner dokument
-
876kb Ladda ner dokument
-
-
8
Markanvisning för bostäder inom fastigheten Farsta 2:1 i Farsta till Småa AB, Veidekke Bostad AB, Skolfastigheter i Stockholm AB (skola och förskola) och Stockholms Stads Parkerings AB (parkeringsanläggningar)
Området Larsboda strand, i Farstas östra del, består till stora delar av icke-detaljplanelagd mark och industrimark. Under 2011 tog exploateringsnämnden ett inriktningsbeslut om att området vid Drevviken skulle bebyggas med cirka 360 bostäder varav cirka 80 i småhus. Farsta var utpekat som tyngdpunkt i stadens tidigare översiktsplan Promenadstaden och som ett av fyra fokusområden i stadens nya Översiktsplan för Stockholms stad.
Till följd av att Farsta pekades ut som tyngdpunkt i stadens översiktsplan Promenadstaden initierades ett arbete för hela Tyngdpunkt Farsta vilket antogs av stadsbyggnadsnämnden 2016 med mål om att bygga 8000 bostäder i Farsta till år 2030. Med anledning av detta har projektet utökats med fler bostäder, kommersiella lokaler, skolor, förskolor och kontor.
Det reviderade inriktningsbeslutet för Larsboda strand inkluderar fem delprojekt. Totalt innefattar de ingående projekten en pågående planering om cirka 3 500 nya bostäder och 50 000 kvm kommersiella lokaler, skolor, förskolor och kontor. Av dessa planeras cirka 1 300 bostäder och cirka 15 000 kvm kommersiella lokaler på stadens mark.
Det reviderade inriktningsbeslutet omfattar en markanvisning inom ett av delprojekten, Karlsviks strand, där föreslås markanvisning ske till Veidekke Bostad AB och Småa AB om cirka 100 bostadsrätter vardera. Vidare föreslås Skolfastigheter i Stockholm AB erhålla markanvisning för skola och förskola samt Stockholms Stads Parkerings AB erhålla markanvisning för parkeringsanläggningar.Bilagor
-
812kb Ladda ner dokument
-
811kb Ladda ner dokument
-
9
PM: Ansökan om förlängning av tillstånd för hantering av brandfarlig vara inom OK-Q8:s verksamhet i Loudden (Ladugårdsgärdet 1:4 i Stockholm)
En ansökan om förlängning av tillstånd för hantering av brandfarlig vara inom OK/Q8:s verksamhet i Loudden har inkommit till Storstockholms brandförsvar som remitterat denna till Stockholms stad.
Bilagor
-
158kb Ladda ner dokument
-
16mb Ladda ner dokument
-
-
Nordic Safe Cities är ett nätverk som verkar för att skapa säkra, tillitsfulla, toleranta och motståndskraftiga städer för alla medborgare genom att aktivt förebygga radikalisering och våldsbejakande extremism. Nätverket är öppet för nordiska politiker, tjänstemän, experter och praktiker som söker förebygga radikalisering och våldsbejakande extremism.
Ett medlemskap i Nordic Safe Cities är inte förenat med någon årlig medlemsavgift och förbinder inte till deltagande vid möten eller aktivt engagemang i nätverket.
Stadsledningskontoret anser att ett medlemskap i Nordic Safe Cities skulle stärka stadens externa samverkan i arbetet mot våldsbejakande extremism ytterligare.Bilagor
-
163kb Ladda ner dokument
-
-
I kommunfullmäktiges budget för 2016 beslutades att staden skulle påbörja en modernisering av stadens sociala system, även kallat paraplysystemet. Som ett led i detta togs det under 2016 fram en strategi i samverkan med berörda förvaltningar och utförar- och brukarorganisationer som tydliggjorde behov samt skulle utgöra ett beslutsunderlag.
Under framtagandet av strategin framkom att verksamhetens utveckling försvåras av gammal teknik med komplexa integrationer. Fyra möjliga scenarier identifierades för moderniseringen som utvärderades avseende mål- och behovsuppfyllnad, kostnader, potentiell tidsbesparing, risker, samt krav på tid och insatser från staden för att genomföra förändringen.
I arbetet framkom att nästa lämpliga steg för moderniseringen var ett genomförande enligt det scenario som bäst ansågs uppfylla verksamheternas behov på såväl kort som lång sikt samt vara mest fördelaktigt avseende kostnader och risker.
Under 2017 har arbetet fokuserat på att etablera genomförandeprojektet och detaljera genomförandeplaneringen. I planeringsarbetet har bland annat en upphandlingsstrategi arbetats fram.
Bilagor
-
236kb Ladda ner dokument
-
11mb Ladda ner dokument
-
25mb Ladda ner dokument
-
13mb Ladda ner dokument
-
-
I detta ärende anmäls en årsrapport för bostadsmålet för verksamhetsåret 2017. Syftet med rapporten är att ge en samlad bild avseende bostadsbyggandet i Stockholms stad år 2017 utifrån de bostadsmål som kommunfullmäktige beslutat om. Även stadens åtaganden i de statligt förhandlade infrastruktursatsningarna redovisas i rapporten. Ett viktigt syfte för rapporten är att förutom att ge en nulägesbild också visa på utvecklingsbehov och prognoser för de kommande åren.
Bilagor
-
142kb Ladda ner dokument
-
17mb Ladda ner dokument
-
-
13
Arvodering av förtroendevalda
-
Lotta Edholm (L) föreslår i en skrivelse till kommunstyrelsen att staden som arbetsgivare ska kartlägga omfattningen av förekomsten av sexuella trakasserier, anmälningsbenägenheten och hur anmälningar följs upp av ledningen på arbetsplatsen i en särskild medarbetarundersökning. Vidare att i den reguljära medarbetarundersökningen låta frågor om utsatthet för trakasserier och anmälningsbenägenhet ta större plats. Vidare föreslås i skrivelsen att en visselblåsarfunktion ska inrättas för att där anmäla missförhållanden på arbetsplatsen.
Bilagor
-
158kb Ladda ner dokument
-
845kb Ladda ner dokument
-
-
15
PM: Förslag till ändring i Boverkets föreskrifter och allmänna råd (2011:10) om tillämpningen av europeiska konstruktionsstandarder (eurokoder)
Boverket har remitterat förslag till ändring av Boverkets föreskrifter och allmänna råd (2011:10) om tillämpningen av europeiska konstruktionsstandarder (eurokoder), och tillhörande konsekvensutredning till staden. De ändrade reglerna är tänkta att träda i kraft den 1 januari 2019.
Sedan 2011 används europeiska konstruktionsstandarder, så kallade eurokoder, för att verifiera krav på bärförmåga, stadga och beständighet hos byggnadsverk. Till eurokoderna är nationella val knutna som utgår från medlemsstaternas olika förutsättningar avseende geologi, klimat med mera. I Boverkets föreskrifter och allmänna råd (2010:11) om tillämpning av europeiska konstruktionsstandarder (eurokoder), EKS, görs dessa nationella val till eurokoderna. I EKS ställs även allmänna krav på bland annat projektering, dokumentation och kontroll av bärande konstruktioner.
EU-medlemskapet förutsätter att vid offentlig upphandling ska verifiering av bärförmågan enligt eurokodssystemet accepteras. Detta för att handelshinder inte ska uppstå från svensk sida.
Nu föreslagna ändringar av EKS är ett led i Boverkets kontinuerliga arbete med att se över reglerna och genomföra justeringar, rättelser med mera. Boverkets anger att syftet med översynen är att förenkla och förbättra tillämpningen samt minska den byggkostnadsökning som övergången från tidigare konstruktionsregler till EKS och eurokoderna medförde. Ändringarna omfattar främst reglerna om lastkombinationer, brandskydd och olyckslaster. I övrigt genomförs en del rättelser, redaktionella ändringar och andra förtydliganden.
Ändringarna förväntas enligt Boverket sammantaget leda till minskade byggkostnader.
Remissen finns att läsa i sin helhet på Boverkets hemsida.Bilagor
-
187kb Ladda ner dokument
-
20mb Ladda ner dokument
-
26mb Ladda ner dokument
-
-
16
PM: Vattenmyndigheternas samråd, arbetsplan och tidsplan för förvaltningsplan 2021-2027 samt förslag till åtgärdsprogram 2018-2021 för nya prioriterade ämnen i ytvatten och PFAS i grundvatten, reviderade miljökvalitetsnormer för särskilda förorenande ämnen
Sveriges vattenmyndigheter genomför samråd under perioden 1 november 2017 till den 30 april 2018 avseende två delar inom vattenförvaltningen. Vattenmyndigheten har remitterat Remiss om Vattenmyndigheternas samråd, arbetsplan och tidsplan för förvaltningsplan 2021-2027 samt förslag till åtgärdsprogram 2018-2021 och miljökvalitetsnormer för nya prioriterade ämnen och reviderade miljökvalitetsnormer för särskilda förorenande ämnen (koppar och zink) till bland annat Stockholms stad för synpunkter. Den aktuella remissen avser samrådsinsatser inom Norra Östersjöns vattendistrikt.
Bilagor
-
229kb Ladda ner dokument
-
137mb Ladda ner dokument
-
-
17
Valärende i kommunfullmäktige
-
18
Valärende i kommunstyrelsen
-
19
Exploateringsavtal samt markanvisning och försäljning av tillskottsmark för bostäder inom Bromstensstaden
Bromstens industriområde är beläget inom stadsdelen Bromsten i Spånga som är utpekat som en tyngdpunkt i tidigare översiktsplan Promenadstaden. Stadens nya översiktsplan Översiktsplan för Stockholms stad pekar ut tio strategiska samband där ytterstadens stadsdelar ska kopplas ihop med varandra. Tensta, Rinkeby och Spånga ingår i ett av dessa samband.
För utvecklingen av hela Bromstensstaden, etapp 1-5, föreslås ett reviderat inriktningsbeslut eftersom färdigställandet av projekteringen i etapp 1 resulterat i en bättre bild av genomförbarheten av utvecklingen i hela området och de kostnader och intäkter som det medför. Kvarvarande etapper utgörs av privat mark förutom delar av etapp 5. I samband med genomförandet av den första etappen, likväl som framtida etapper, kommer ett antal markområden att behöva lösas in från privata fastighetsägare för att möjliggöra den nya allmänna parken samt nya allmänna gator.Bilagor
-
Regeringen beslutade den 29 september 2016 att ge en särskild utredare i uppdrag att lämna förslag om hur framför allt barn och unga på ett bättre sätt än i dag kan skyddas från marknadsföring av alkohol via digitala medier, där en av de mer påtagliga trenderna är att marknadsföring tas vidare till sociala medier. Utredningen har resulterat i slutbetänkandet Alkoholreklam i sociala medier m.m. (SOU 2017:113).
Socialdepartementet har lämnat utredningen till staden för yttrande. Remissen i sin helhet finns på regeringens hemsida.Bilagor
-
167kb Ladda ner dokument
-
-
Folkhälsomyndigheten har utrett om pojkar i likhet med flickor bör erbjudas vaccination mot HPV inom det nationella allmänna vaccinationsprogrammet för barn. Folkhälsomyndigheten bedömer att vaccination av pojkar mot HPV uppfyller smittskyddslagens tre kriterier för att ingå i ett nationellt allmänt vaccinationsprogram. Bedömningen har gjorts utifrån de 13 faktorer som beskrivs i smittskyddslagen och dess förarbeten.
Bilagor
-
161kb Ladda ner dokument
-
-
22
PM: Jämställt föräldraskap och goda uppväxtvillkor för barn - en ny modell för föräldraförsäkringen (SOU 2017:101)
Regeringen beslutade i februari 2016 att tillkalla en särskild utredare med uppdrag att göra en översyn av reglerna för föräldraledighet och föräldraförsäkring. Syftet har varit att identifiera problem och föreslå åtgärder för att föräldraförsäkringen i högre grad än i dag ska bidra till jämställdhet på arbetsmarknaden, ett jämställt föräldraskap och även fortsatt bidra till goda uppväxtvillkor för barn. Utredningen lämnar bland annat förslag som innebär att föräldrapenningen ytterligare koncentreras till de första åren i barnets liv, att möjligheten att överlåta dagar på grundnivå slopas samt förbättrade möjligheter för olika familjekonstellationer att använda föräldrapenningförmåner. Vidare reserveras ytterligare dagar, totalt fem månader per förälder, en tredjedel av försäkringen är fortsatt fritt överförbar.
Socialdepartementet har remitterat ärendet till Stockholms stad för yttrande. Utredningen i sin helhet finns att läsa på regeringens hemsida.Bilagor
-
171kb Ladda ner dokument
-
-
Tunga fordon sliter mycket på vägnätet och därför föreslås att dessa betalar en extra skatt. Idag finns en tidsbaserad avgift som omfattar fordonsekipage över 12 ton.
Regeringen överväger nu att ändra detta system till ett avståndsbaserat och att inkludera samtliga tunga fordon, dvs. fordon tyngre än 3,5 ton.
Promemorian ”En ny inriktning för beskattning av tung lastbilstrafik” föreslår att vägslitageskatten bör omfatta vägkategorierna europavägar, övriga riksvägar och primära länsvägar (totalt ca 26 500 kilometer). Delar av vägnätet som har en alltför låg trafikintensitet avseende tung trafik föreslås också undantas från beskattning, då övervakningskostnaderna skulle öka starkt.
Promemorian föreslår att skatten skulle kunna differentieras geografiskt eller att skatten blir högre i de områden där det finns alternativa transportmöjligheter med järnväg eller sjöfart.Bilagor
-
181kb Ladda ner dokument
-
-
Stadsrevisionen har i en revisionsrapport granskat delar av arbetet med kompetensförsörjning som uppföljning av den granskning som gjordes 2015. Granskningen har omfattat kommunstyrelsen, socialnämnden, utbildningsnämnden samt stadsdelsnämnderna Norrmalm och Skarpnäck. Stadsrevisionens granskning visar att ansvar och styrning av kompetensförsörjning bedöms i huvudsak vara tydligt i stadens styrdokument. Granskningen visar vidare att nämndernas systematiska kompetensförsörjningsarbete bör utvecklas främst vad gäller kompetensanalys och utvärdering.
Bilagor
-
153kb Ladda ner dokument
-
404kb Ladda ner dokument
-
-
25
Kommunstyrelsens gemensamma möte med rådet för funktionshinderfrågor