Möte 2024-09-04
-
1
Val av justerare och tillkännagivande av tid för justering
-
Exploateringsnämnden bedömer att det finns goda möjligheter att i enlighet med översiktsplanen och stadens budget utveckla centrala Älvsjö till en klimatsmart regional och lokal målpunkt. Projekt Älvsjö-Örby beräknas bidra med ett tillskott om minst 7 000 bostäder samt till utveckling av kontor, privat och offentlig service.
Då de utredningar som togs fram och den struktur som studerades mellan 2012 och 2016 utgick från andra förutsättningar än de som behöver beaktas i dagsläget kommer de inte att kunna tillgodoräknas i det nystartade programarbetet. Det innebär att planprogrammet kommer tas fram enligt ett nytt projektdirektiv.
Projektets investeringsutgift bedöms överstiga 300 miljoner kronor och utredningsutgifterna beräknas totalt uppgå till 55 miljoner kronor. Enligt stadens regler för ekonomisk förvaltning ska kommunfullmäktige godkänna utredningsbeslut för investeringar där utredningsutgifterna beräknas överstiga 50 miljoner kronor. Ärendet har därför hemställts till kommunfullmäktige för beslut.Bilagor
-
565kb Ladda ner dokument
-
-
4
PM: Anmälan om svar på remiss av delbetänkandet En ny beredskapssektor – för ökad försörjningsberedskap (SOU 2024:19)
Regeringen beslutade den 7 juni 2022 att tillsätta en utredning som ska kartlägga vilka varor och tjänster i Sverige som har väsentlig betydelse för upprätthållande av samhällsviktig verksamhet eller där allvarliga konsekvenser i övrigt riskerar att uppstå om varan eller tjänsten inte tillgängliggörs.
Enlig utredningsdirektivet ska uppdraget slutredovisas senast den 31 oktober 2024. Med anledning av det allvarliga säkerhetsläget som Sverige befinner sig i sig anser utredningen att delar av uppdraget inte kan anstå och har därför valt att överlämna ett extra delbetänkande.
Klimat- och näringslivsdepartementet har remitterat delbetänkandet till bland annat Stockholms stad för yttrande. På grund av kort remisstid har staden svarat med stadsledningskontorets tjänsteutlåtande.Bilagor
-
218kb Ladda ner dokument
-
-
Finansdepartementet har remitterat Skatteverkets promemoria Stadigvarande vistelse – en definition (Fi2023/03021) till bland annat Stockholms stad för yttrande.
För fysiska personer finns det i inkomstskattelagen (1999:1229) tre fristående grunder för att vara obegränsat skattskyldig i Sverige. Dessa grunder är bosättning i Sverige, stadigvarande vistelse i Sverige och väsentlig anknytning till Sverige. Bedömningen av om någon stadigvarande vistas i Sverige är i många fall komplicerad att göra.
I promemorian föreslås att det införs en definition av uttrycket stadigvarande vistelse i inkomstskattelagen. Förslaget syftar till att regleringen ska bli tydligare och enklare att tillämpa, vilket ökar förutsebarheten.
Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 januari 2025.Bilagor
-
221kb Ladda ner dokument
-
720kb Ladda ner dokument
-
-
I detta ärende föreslås att kommunstyrelsen fastställer reviderad attestinstruktion där det har tagits fram en förvaltningsanpassad anvisning för kontroll, attest samt begäran om utbetalning av pengar.
Anvisningen är framtagen utifrån stadens Regler för ekonomisk förvaltning kap 3 § 4 och 5 samt finansavdelningens tillämpningsanvisning, dnr KS 2024/20 och har till syfte att förtydliga regelverket kring kontrollen av ekonomiska händelser.
Respektive chef ansvarar för att interna rutiner kring kontroll av ekonomiska händelser dokumenteras, samt att berörda medarbetare får tillräckliga kunskaper om hur och vilka kontroller som ska göras. Målsättningen är att kontrollerna ska säkerställa de ekonomiska transaktionerna samtidigt som de kan ske enkelt och i en rimlig omfattning.
Anvisningen ersätter tidigare anvisning, dnr KS 2022/1140.Bilagor
-
23kb Ladda ner dokument
-
74kb Ladda ner dokument
-
-
Dennis Wedin och Therese Lindström (båda M) har i kommunfullmäktige väckt en motion om att utveckla Ringvägen till ett grönt alléstråk med liv och rörelse. Motionärerna framhåller att vackra och gröna stadsmiljöer har en positiv inverkan på människors hälsa och välbefinnande, att de förbättrar luftkvaliteten och är viktiga åtgärder för urban klimatanpassning. De anser att fler urbana grönytor behövs och har identifierat att Ringvägen, med sina trädalléer, har potential att utvecklas från en trafikdominerad gata till ett stråk med liv och rörelse. Mellan träden kan ett grönt alléstråk växa fram med exempelvis ny gångväg, parksoffor och blomrabatter.
-
553kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
121kb Ladda ner dokument
-
-
8
PM: Anmälan om svar på remiss av Boverkets förslag till föreskrifter om skydd mot buller i byggnader (extra remiss)
I remissen föreslår Boverket nya gränsvärden för ljudisolering inom studentboenden. För ljudnivåskillnaden mellan lägenheter och korridorer i studentkorridorer föreslås en sänkning från tidigare 44 decibel (dB) till 40 dB. Dessutom rekommenderar Boverket att ljudnivåskillnaden mellan lägenheter och gemensamma utrymmen i studentbostäder med delade funktioner sänks från 52 dB till 44 dB. För ljudisolering mellan lägenheterna föreslås en sänkning från 52 dB till 48 dB, jämfört med de tidigare gränsvärdena.
Remissen är en del av flera remisser på regeländringar som Boverket efterfrågar synpunkter för. Remissen Boverkets förslag till föreskrifter om skydd mot buller i byggnader (extra remiss) hade inte inkommit till Stockholms stad vid det ursprungliga utskicket vilket innebar kort svarstid för Stockholms stad.Bilagor
-
136kb Ladda ner dokument
-
349kb Ladda ner dokument
-
-
Promemorian Förbättrat informationsutbyte mellan Arbetsförmedlingen och kommuner (Ds 2024:8) innehåller förslag som syftar till att få till stånd ett förbättrat informationsutbyte mellan Arbetsförmedlingen och kommunerna i fråga om arbetssökande i behov av utbildning inom kommunal vuxenutbildning. Förslagen bedöms innebära att både Arbetsförmedlingen och kommunerna ges bättre förutsättningar att fullgöra sina respektive uppgifter.
Arbetsmarknadsdepartementet har remitterat promemorian till bland annat Stockholms stad för yttrande.Bilagor
-
138kb Ladda ner dokument
-
-
10
PM: Anmälan om svar på remiss av Förslag till ändring i föreskrifterna (HSLF-FS 2016:3) om socialnämndernas skyldighet att lämna statistiska uppgifter om insatser för barn och unga
Socialstyrelsen ansvarar för statistik om insatser för barn och unga och publicerar årligen data från ett register över dessa insatser. Registret, som innehåller uppgifter om barn och unga (0-20 år) som fått heldygnsinsatser, är den enda nationella källan för sådan information.
Socialstyrelsen har tagit fram ett förslag om ändring i myndighetens föreskrifter om socialnämndernas skyldighet att lämna statistiska uppgifter om insatser för barn och unga. Ändringen innebär att uppgifter om skyddat boende läggs till i föreskrifterna. Bakgrunden till den föreslagna förändringen är ny lagstiftning gällande skyddat boende som trädde i kraft den 1 april 2024. Med nya lagstiftningen infördes skyddat boende som boendeinsats för barn, vilket medför krav på att barnet får ett eget beslut om insats.
Den föreslagna ändringen i föreskrifterna skulle medföra att stadsdelsnämnderna skulle bli skyldiga att lämna in uppgifter för barn och unga i skyddat boende gällande bland annat vilken kommun/stadsdelsnämnd som har fattat beslut om insatsen, vilken form av insats det är, placeringsformen och i vilken kommun placeringen sker. Vidare skulle uppgifter lämnas om barnets/den unges personnummer och kön samt uppgifter om vårdnadshavare och barnets/den unges situation efter att insatsen upphörde.
Socialstyrelsen har skickat remissen för yttrande till bland annat Stockholms stad.
På grund av kort remisstid har staden svarat med socialnämndens och stadsledningskontorets tjänsteutlåtande.Bilagor
-
141kb Ladda ner dokument
-
326kb Ladda ner dokument
-
238kb Ladda ner dokument
-
-
Andréa Hedin och Sophia Granswed Baat (båda M) föreslår i en motion till kommunfullmäktige ett antal förslag för att motverka desinformationskampanjen mot socialtjänsten. Bland annat föreslås att stadsdelsförvaltningarna i samverkan med grundskolorna i sitt område ska ansvara för att vårdnadshavare till skolpliktiga barn ska få kunskap om socialtjänstens uppdrag och arbetssätt. Vidare föreslås det att socialtjänsten regelbundet ska närvara på föräldramöten i både förskolor och skolor. Motionärerna föreslår också att förskolesociala team ska utredas och testas genom en pilot.
-
989kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
122kb Ladda ner dokument
-
-
Annika Elmlund (M) föreslår i en motion till kommunfullmäktige att stadsdelsnämnderna ska ges i uppdrag att identifiera de områden och utsatta platser i Stockholms stad som upplevs som otrygga samt att staden tar fram ett åtgärdsprogram/handlingsplan för hur man bäst ska trygga dessa utsatta platser som också involverar civilsamhälle och näringsliv.
-
493kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
88kb Ladda ner dokument
-
-
Borgarrådet Dennis Wedin (M) har begärt tjänstledighet motsvarande 30 % av heltid under perioden 2024-09-01 – 2024-11-30. Under tjänstledigheten kommer borgarrådet Dennis Wedin att upprätthålla sitt uppdrag som borgarråd.
Bilagor
-
117kb Ladda ner dokument
-
-
14
PM: Anmälan lägesredovisning av projekt Bergholmsbacken - utredning av alternativ och åtgärder för byggväg efter kommunfullmäktiges beslut 19 december 2022
I samband med genomförandebeslut för projekt Bergholmsbacken (dnr KS 2022/1082) gavs exploateringsnämnden i uppdrag att studera planerad byggväg mer i detalj och dess konsekvenser på omgivningen samt att belysa alternativa lösningar. Utifrån fördjupade utredningar och analyser redovisas i lägesredovisningen ett bearbetat förslag för byggvägens dragning.
Bilagor
-
Stadsrevisionen i Stockholms stad (revisionskontoret) har överlämnat årsrapport 2023 till kommunstyrelsen för yttrande. I årsrapporten sammanfattas revisionskontorets granskningar och bedömningar under det gångna året.
Stadsledningskontorets har fått tillfälle att faktagranska årsrapporten.Bilagor
-
171kb Ladda ner dokument
-
562kb Ladda ner dokument
-
-
En kommun som bedriver säkerhetskänslig verksamhet har ett särskilt ansvar för den verksamhet som omfattas av säkerhetsskydd enligt säkerhetsskyddslagen (2018:585). Stadsdirektören och stadens säkerhetsskyddschef har ett särskilt utpekat ansvar för säkerhetsskyddsarbetet i staden, vilket därmed utgår från stadsledningskontoret.
Det nuvarande ramavtalet för säkerhetsskyddstjänster löper ut i mars 2025 och tjänsterna behöver därför upphandlas på nytt.Bilagor
-
26kb Ladda ner dokument
-
-
Projektet Sjöstadshöjden omfattar sammanlagt cirka 500 bostäder, cirka 5 000 arbetsplatser, lokaler för centrumändamål och en förskola i ett utvecklingsförslag kring Hammarbyvägen och Hammarby Fabriksväg. Inriktningsbeslut för projektet fattades av kommunfullmäktige den 2 mars 2020 (dnr KS 2019/1760).
Förslag till detaljplan var på samråd under våren 2022. Ett par av de markanvisade kvarteren har utgått efter samrådet, ett bostadskvarter och ett kvarter för centrumändamål. Humlegården Norra City AB har valt att inte förlänga sina markanvisningar vilket innebär att byggaktör i dagsläget saknas för tre kvarter kontorsbebyggelse.
Exploateringsnämnden beslutade den 25 april 2024 att för sin del godkänna fortsatt utredning av förutsättningarna för exploatering inom Hammarbyhöjden 1:1 för projekt Sjöstadshöjden.
Ärendet har hemställts till kommunfullmäktige för beslut av två skäl, dels projektutgifterna beräknas överstiga 300 miljoner kronor och dels utredningsutgiften beräknas överstiga 50 miljoner kronor.Bilagor
-
276kb Ladda ner dokument
-
517kb Ladda ner dokument
-
342kb Ladda ner dokument
-
-
Jan Jönsson (L) föreslår i en motion till kommunfullmäktige ett antal åtgärder som han anser att staden behöver vidta i syfte att tydligt markera stadens ställningstagande mot Rysslands krig mot Ukraina samt för att säkerställa att stadens resurser inte går till aktörer som stödjer eller sponsrar kriget.
-
660kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
985kb Ladda ner dokument
-
-
19
PM: Betänkandet - Kamerabevakning i offentlig verksamhet – lättnader och utökade möjligheter (SOU 2024:27)
En statlig utredning 2023 års kamerabevakningsutredning, har haft i uppdrag att bland annat föreslå åtgärder som kan underlätta kamerabevakning för kommuner, regioner och andra än myndigheter som utför en uppgift av allmänt intresse. Justitiedepartementet har nu remitterat betänkandet Kamerabevakning i offentlig verksamhet – lättnader och utökade möjligheter (SOU 2024:27) bland annat till Stockholms stad för yttrande.
Utredningen föreslår att det införs ändringar i kamerabevakningslagen som exempelvis innebär att tillståndskravet för kommuner och regioner att bedriva kamerabevakning avskaffas.
Det föreslås också att den så kallade intresseavvägningen utökas till att gälla för bevakning på alla platser, förutom för platser där det idag finns permanenta eller tillfälliga undantag från tillståndskravet. Det innebär att fler verksamheter behöver göra intresseavvägning innan de kan bedriva kamerabevakning, exempelvis i skolkorridorer och på arbetsplatser.
Utredningen föreslår också en ny rättslig grund i lag (2023:196) om kommuners ansvar för brottsförebyggande arbete som innebär att kommuner ges möjlighet att bevaka sina offentliga miljöer i syfte att bidra till minskad brottslighet.
Utredningen föreslår också lättnader för kamerabevakning i brottsbekämpande syfte och för att upprätta allmän ordning och säkerhet.Bilagor
-
352kb Ladda ner dokument
-
-
Andréa Hedin och Anna Cederschiöld Stuart (båda M) anför i en motion väckt i Stockholms kommunfullmäktige att ytterligare 4 500 timmar per månad i Stockholms skolidrottslokaler ska göras bokningsbara för idrottsföreningar utöver den tid som redan idag är möjlig att boka.
-
671kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
122kb Ladda ner dokument
-
-
Andréa Hedin (M) har väckt en motion i kommunfullmäktige. I motionen föreslås en rad åtgärder för att garantera och säkerställa skolgången för barn på skyddade boenden.
-
538kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
91kb Ladda ner dokument
-
-
Utredningen Ett inkluderande jämställdhetspolitiskt delmål mot våld (SOU 2024:21) har haft i uppdrag att analysera och bedöma om det bör införas ett särskilt jämställdhetspolitiskt delmål som handlar om att förebygga och bekämpa hedersrelaterat våld och förtryck. Därtill har utredningen haft i uppdrag att analysera och lämna förslag på en ny och mer inkluderande målformulering för det nuvarande delmålet om att mäns våld mot kvinnor ska upphöra. I den nya målformuleringen ska man beakta att mäns och pojkars våld mot kvinnor och flickor utgör merparten av det könsrelaterade våldet.
Utredningen betonar vikten av att se jämställdhetspolitiska delmål som en helhet och att arbetet mot våld bör vara samordnat och inkluderande. Utredningen föreslår att hedersrelaterat våld och förtryck fortsatt bör hanteras inom det sjätte jämställdhetspolitiska delmålet samt att ett nytt delmål ska antas. Det nya delmålet ska vara ”Mäns våld mot kvinnor, våld i nära relationer, hedersrelaterat våld och förtryck samt utnyttjande i prostitution och människohandel ska upphöra. Alla, oavsett kön, ska genom hela livet ha samma rätt och möjlighet till kroppslig och psykisk integritet.”
Arbetsmarknadsdepartementet har remitterat betänkandet till Stockholms stad för yttrande.Bilagor
-
141kb Ladda ner dokument
-
-
Andréa Hedin (M) har väckt en motion i kommunfullmäktige. I motionen föreslås att Stockholms stad ska utreda och sätta in insatser vid varje öppen drogscen (ÖDS) som har en skola inom en radie av 500 meter för att undvika att barn och unga rekryteras av gängkriminella eller utsätts för brott.
-
885kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
116kb Ladda ner dokument
-
-
Kristin Jacobsson (C) har väckt en motion i kommunfullmäktige. Motionären framför att den organiserade brottsligheten är ett av Sveriges allvarligaste samhällsproblem och att det är allt vanligare att tjejer och kvinnor dras in i organiserad brottslighet och gängkriminalitet. Hotbilden för kvinnor som vill lämna kriminalitet beskrivs som komplex och svår och motionären anser att stadens avhopparverksamhet i mångt och mycket är riktad till män.
Med anledning av ovanstående så föreslår motionären att kommunfullmäktige beslutar att inrätta en avhopparverksamhet med samlad specialkompetens för kvinnor som önskar att lämna gängkriminalitet samt att det säkerställs att den information som ges ut gällande stadens avhopparverksamhet även riktas till tjejer och kvinnor.-
871kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
106kb Ladda ner dokument
-
-
25
Valärenden i kommunstyrelsen
-
26
PM: Remittering av motioner väckta till och med den 28 augusti 2024
-
I bihang nummer 2 för år 2024 redovisas årsredovisning och revisionsberättelser över 2023 års förvaltning av följande institutioner utanför den egentliga kommunalförvaltningen.
Stockholms kommuns arbetstagares understödsstiftelse
Handelshögskolan i Stockholm
Stiftelsen SHIS Bostäder
Stiftelsen Stockholms Sjöfartshotell
Stiftelsen Strindbergsmuseet
Stiftelsen Tyrestaskogen
Stiftelsen Stockholms Läns Äldrecentrum
Det är kommunfullmäktige som fattar beslut i fråga om ansvarsfrihet sedan kommunstyrelsen berett ärendet.
Revisionen har omfattat kalenderåret 2023. Revisionsberättelserna visar att de av fullmäktige utsedda revisorerna, och i förekommande fall av andra organ valda medrevisorer, har tillstyrkt ansvarsfrihet för den tid revisionen omfattat.