Regeringskansliet föreslår i promemorian att 6 § postförordningen (2010:1049) om befordringskravet för brev, ändras på så sätt att minst 85 procent av de inrikes brev som lämnas in för tvådagarsbefordran ska ha delats ut inom två arbetsdagar, oavsett var i landet breven har lämnats in, och att minst 97 procent av breven ska ha delats ut inom fyra påföljande dagar.
Sedan år 2000 har den totala brevvolymen minskat med 47,3 procent i Sverige. Under år 2019 minskade antalet postförsändelser med 10,5 procent jämfört med året före. Även om en ökad e-handel ger större mängd varuförsändelser, är den ökande mängden paket överlag otillräcklig för att bära verksamheten när brevvolymerna faller. Att upprätthålla distributionsverk som dagligen täcker samtliga adresser i Sverige innebär stora fasta kostnader som inte minskar när antalet brev minskar. Enligt regeringspromemorian är det inte samhällsekonomiskt försvarbart att grundtjänsten inom den samhällsomfattande posttjänsten ska vara att minst 95 procent av brev som lämnas in för tvådagarsbefordran ska ha delats ut inom två arbetsdagar, oavsett var i landet breven lämnats in.
En konsekvens av förslaget är enligt promemorian att ett ändrat befordringskrav för brev möjliggör bättre effektivisering av tillhandahållandet av de posttjänster som omfattas av postförordningen och att större hänsyn kommer att kunna tas till förändrade kostnader till följd av volymförändringar.
När det gäller konsekvenser för användare berörs alla privatpersoner, företag, organisationer, kommuner med flera myndigheter som skickar och/eller tar emot brev.
Promemorian anger som en konsekvens, att avsändare av brev kommer att behöva ha bättre framförhållning när de skickar ett enskilt brev som måste komma fram före ett visst datum. Kommuner och andra myndigheter har genom sin myndighetsutövning och verksamhet ett ansvar för att ha kontakt med sina medborgare som kanske inte kan nyttja digitala lösningar, t.ex. äldre och sjuka personer. Sekretesskäl medför också att uppgifter skickas per brev. Promemorian hänvisar till att förslaget inte hindrar Postnord och andra tillståndshavare att tillhandahålla andra, snabbare brevtjänster än tvådagarsbefordran, där villkoren för tjänsten bestäms utifrån marknadsmässiga förutsättningar. Vilka effekter det nya befordringskravet får för användarnas portokostnader beror på deras behov av olika posttjänster, utvecklingen av posttjänster framöver och i vilken utsträckning det sker en övergång till digital kommunikation.
Ändringarna föreslås träda i kraft så snart som möjligt.
Infrastrukturdepartementet har remitterat promemorian till staden för yttrande.
Bilagor